Du er her

Musahålå - Spennende fottur fra Herredsvela

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Musahålå – Spennende fottur fra HerredsvelaMusahålå «huset» ly for vær- og vind for en hel familie, da huset de budde i på Homseægro brann ned. Hålå er å finne nær Skogaholet, og strekker seg om lag 5 meter inn i fjellveggen – det er nokså tørt her også. Turen veksler mellom grusvei og merket sti. Flere vann, tjern og bekker passeres på den idylliske turen fra Herredsvela.

Sett av 2t tur/retur på den totalt 6,3km lange turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                  
Tid:                              2t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       6,3km tur/retur (Stigning 221m)
Høyde:                        Musahålå 135m.o.h.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Enkel

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Herredsvela til Musahålå klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad. Turen veksler mellom grusvei og sti, og det er for det meste godt å gå på stien, samt at det er gjort gode tiltak (klopping) for å bevare naturen.  Allikevel må en passere enkle partier med gresstuer, myr og svaberg, - husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Noen steder er også stien sørpete, dette vil variere noe fra årstid til årstid. Over større bekker er det bygget bro, de mindre hoppes det enkelt over. Det er også lite stigning fordelt ut på kilometrene. Kjekk og lettgått familietur. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Turen fra Herredsvela til Musahålå er varierende og veksler mellom åpne beitemark- og skogsområder, samt myrtraseer og svaberg/fjellgrunn. Grusvei / stien er godt synlig på hele turen (Les Merking & skilting), i tillegg er det gjort nødvendige tiltak for å forhindre eskalering ut i terrenget (klopping). Turens korte lengde og liten stigning gjør at etappen egner seg godt for barnefamilier. Det er to broer en må over, ei grind, men ingen gjerdeklyvere på turen. Landskapet er variert og traseen er for det meste åpen og oversiktlig.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Hele fotturen fra Herredsvela til Musahålå er blåmerket. Vi deler turen inn i tre kategorier;

 1. Fra Herredsvela langs grusvei 
  Fra Herredsvela starter turen på grusvei, og det er lettgått, enkelt og oversiktlig å finne frem her. Følg grusveien mot Jotjørna og over brua som skiller Jotjørna og Hundsvatnet, herfra cirka 250m videre på grusvei før sti/veiskille på venstre side ned mot Revtjørna. Total fottur etappen på grusvei er på cirka 1400 meter.

  Obs! Vær oppmerksom på at en skal gå av grusveien, og ta inn til venstre på sti mot Revtjørna, cirka 250 meter fra broen og 1400 meter fra parkeringsplassen. Det er ikke skiltet langs grusveien her.
   
 2. Fra stiskille med grusvei til trebro over bekken mellom Homsevatnet og Røyrtjørni
  Sti i heiaterreng. Langs Revtjørna er det lagt trekloppinger. Gå først langs sørsiden av Revtjørna, deretter over et høydedrag og videre ned mot bekken mellom Homsevatnet og Røyrtjørni. Det er satt opp ei solid og stor trebro her, men vær oppmerksom på ved stor vannføring bekken gå over sine normale bredder og at det kan bli litt fuktig.
   
 3. Fra trebro mellom Homsevatnet og Røyrtjørni til Musahålå
  Blåmerket sti, lettgått og enkel å følge. En må være oppmerksom på at det noen steder, særlig langs bekken kan være fuktig etter nedbørsrike dager. I tillegg er det viktig at en følger riktig sti med blåmerkingene, og ikke stien som går videre opp i skogsterrenget – da kommer en til fjellgården Homse. Stiskillet er 50-60 meter etter trebrua, her skal en ta opp til venstre for å komme til Musahåla.

Det er oversiktlig og enkelt å finne frem i dette turområdet, - synes vi.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Vann/TjernElv/BekkFiske*
HistorieSkogInfoplakater

 


* Fiske: Må ha tillatelse fra grunneier.

 

 

Parkering
Parkering

Musahålå – Parkering på Herredsvela i Hå kommune.Parkering på Herredsvela i Hå kommune.

Fra Nærbø, følg Skjerpevegen mot Vigrekrossen og Nordsjøvegen (Rv44). Varhaug og Vigrestad passeres. Ved Brusand, sving av til venstre mot Kartavoll og inn på Fuglestadvegen. Følg veien videre og fortsett over jernbanebroa, og sving deretter av etter et lite stykke ved skilt opp til Herredsvela på høyre side. Følg veien til endes, og kjør igjennom tunet og ned til høyre langs løa. Parkeringsplassen er da godt synlig. GPS posisjon N58 33.565 E5 48.897.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Musahålå – Turen starter på grusvei inn mot Jotjørna, Hundsvatnet og Revtjørna.

Det er klarvær, sol og vindstille ute – Silje, Marikken og jeg har planlagt dagens tur til Musahålå. Fra Herredsvela starter turen på grusvei, selve underlaget er gjerne ikke det mest spennende, men terrenget, landskapet og friheten veier opp for dette. Det er også greit å starte rolig å bli «varm» på grusvei-tur.

Det er husdyr på beite i sesong, både sauer og storfe.

 

 

 

 

 

Musahålå – Silje Elin langs stien ved Revtjørna.Vi nevner det igjen, det er etter brua mellom Jotjørna og Hundsvatnet kun 250m gange før vei/stiskille – det er dessverre ikke skiltet her. Ta av grusveien og ned på blåmerket sti mot Revtjørna. Langs deler av tjernet er stien kloppet, ellers direkte på sti med kupert underlag.

Stien går øst for Revtjørna og opp over høydedraget, husk å stopp og nyt utsikten fra fjellknausene her.

 

 


 

 

Musahålå – Vi tar oss en pause i det flotte terrenget på veien til Musahålå.Vi har fulgt stien ned mot trebrua mellom Homsevatnet og Røyrtjørni, siste del går i et skogkledd terreng. Det er tørt og fint her nå, og vi kommer oss tørrskodd over på lave hiking-sko, men det er ingen selvfølge for dette området - vi anbefaler vanntette fjellsko. Fra trebroa og cirka 50-60 meter opp i terrenget kommer vi til et stiskille, den ene stien er blåmerket, den andre ikke. Hele turen til Musahålå er blåmerket, så vi følger blåmerket sti til venstre i lia her. Men, først en pause for både små, store og en rev (Ayla).

 

 

 

 

Musahålå – Silje Elin med reven Ayla i Musahålå.Fra stiskillet er det cirka 230m å gå, denne stien går igjennom et skogsparti, men det er tydelig og blåmerket sti også her.

I musahålå ved Musaslettå, nær Skogaholet budde en familie fra Homseægro en hel vinter, da deres hus brant ned til grunnen. Det sies også at kona skal ha født et barn her! Musahålå strekker seg nesten 5 meter inn i fjellet, og det er forholdvis tørt og lunt her.

Turen går tilbake på samme sti.

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått høsten 2016, dato 09.Oktober.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

 • Vi vil igjen presisere at viktige vei/stikryss ikke er skiltet – les derfor vår beskrivelse under «Merking & skilting» nøye.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Homsevatnet - Til fjellgården Homse fra HerredsvelaHomsevatnet - Til fjellgården Homse fra MatningsdalHomse fjellgård - Fottur fra Herredsvela til MatningsdalBjørndalsnibå - Topptur fra Søra Hetland (Ogna)Bjørndalsniba - Fra Ogna til Matningsdal via HomsevatnJærkysten - Ogna til BrusandStem Holmavatn - Familietur i idyllisk terrengJærkysten - Rundtur ved OgnasandenUaland - Fottur via Rabali NaturreservatVedafjellet - Kveldstur til festningsanleggetDen Vestlandske HovedveiNordra Krogavatnet - Idyllisk padletur fra Sirevåg

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentar: 
Hei. Jeg har i dag vert å leita etter musahålå, men kunne ikke finne stien som tok av fra veien. Dårlig merking her.

Kommentar: 
Hei Ellen Oddny, Det er riktig som du beskriver, det er dårlig merket der hvor en skal gå av grusveien, og inn på sti langs Revtjørna. Derfor har vi valgt å presisere nettopp dette stedet, fordi vi selv opplever det som "krøkkete" å se åpningen her. Vil anbefale deg å laste ned Topo GPS Norge appen, her vil du kunne laste ned .gpx spor og gå i "våres fotspor". Du finner mer informasjon ved å følge lenken; https://www.fjell-vandring.net/mobil-app-topo-gps-norge-412.html. Hilsen Kjell Arild Nummedal

Kommentar: 
Har gått denne turen i dag, var lenge usikker om vi gikk rett etter at vi tok av fra grusvei, pga stien videre er ikke blåmerket før etter trebroa. Etter broa var drt godt merket.

Kommentar: 
Hei Silje! Takk for din melding og at du hjelper oss med å holde nettsiden oppdatert. Dette skal vi få oppdatert omgående! :) Hilsen Kjell Arild Nummedal

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer