Du er her

Løtoft - Idyllisk rundtur via Elgjestraum

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Løtoft – Idyllisk rundtur via Elgjestraum.Rundturen fra Løtoft til Elgjestraum og tilbake over fjellet kan varmt anbefales! De mye omtalte jernstengene som er boret inn i fjellsiden her, er et skue for seg selv, men etter min mening er selve turen et vel så stort skue for øyet – snakk om å være variert, spennende og ha mye å by på! Turen er merket, men les vår detaljerte forklaring.

Sett av 3t på den totalt 9,2km lange rundturen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                         Rogaland
Kommune:                  Sokndal
Tid:                              3t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       9,2km rundtur (Stigning 482m)
Høyde:                        Løtopt 154m.o.h, Elgjestraum 162m.o.h og Upsene 330m.o.h

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Middels

Basert på turens lengde og stigning er rundturen klassifisert som Middels i vanskelighetsgrad. Stien er for det meste god, men det er også partier hvor en nærmest går direkte i terreng. Alle elver og overganger er kloppet med nydelige steinbroer. Etter nedbørsrike dager er enkelte steinpartier glatte, så vær forsiktig når en skal opp og end fra høydedragene. Noen steder er også stien sørpete, dette vil variere noe fra årstid til årstid. Det er lite stigning fordelt ut på antall kilometer.

Jernstengene
Å gå over disse jernstengene vil selvfølgelig være en vurdering som vær enkelt må føle på, men samtlige i vårt turfølge syntes dette var en enkel sak, og absolutt ikke noe en må uroe seg for.
Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Rundturen fra Løtoft til Elgjestraum og videre over fjellet Upsene er svært variert og spennende. Turen går både «høyt og lavt», og utsiktsmulighetene uteblir definitivt ikke. Det er masse skogsområder (bjørk, gran og eikeskog) med høy aktivitet fra småfuglene. Langs stien bruser elva, og ved flere anledninger krysses elva på broer som vitner om et mesterverk av dimensjoner – Snakk om imponerende presisjonsarbeid! I tillegg er det bygninger som viser til en hardtarbeidende gårdsdrift før i tiden.

Det er gjerdeklyvere, liggegrind og jernstenger på denne turen. Landskapet er variert og traseen er for det meste åpen og oversiktlig.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Turen er merket, men av varierende kvalitet, synes jeg. Velger derfor å dele rundturen inn i etapper og beskrive dem enkeltvis nedenfor.

 1. Fra parkering ved Løtopt og over Krossheia (Blå og oransje merking)
  Start med å følge bilveien cirka 450m tilbake, og ta deretter opp i lia mot Krossheia på høyre side (vest), det er blåmerket her, men en kan vel ikke si at de står «tett». Vær også oppmerksom på at vår GPS-løype går oppom selve Krossheia 318moh, en kan selvfølgelig droppe denne avstikkeren, men er du glad i god utsikt bør du definitivt gå oppom her.

  På vei ned av Krossheia går vi inn i en del blandingsskog og her skjer det noe «merkelig» med merkingen, den går fra å være Blå til Oransj – men er en oppmerksom på det, så går det bra, for det er greit å gå her. En skal altså følge blå merking ned til oransje løype som går igjennom skogen og ned til Hølen (turens første steinklopp/bro).
   
 2. Fra Hølen (steinklopp) til Elgjestraum (Rød merking)
  Har en gått ned til Hølen og den stein-kloppede brua en finner her, har en egentlig gått litt for «langt» i feil retning, men vi mener alle bør gå ned hit å se på broa! Deretter må en tilbake og følge elva oppover mot Vassenden. En går på høyre (øst)  siden de første 400 meterne, deretter går en over ei ny steinbro og fortsetter oppover på venstre (vest) side lang vassdraget. Stien og merkingene er tydelige over Gildredalen og ned mot Elgjestraum. Det er granskog på den siste etappen ned mot brua ved Elgjestraum.

  Viktig!
  Merkingen er nå hverken blå eller oransje, men isteden rød fra Hølen til Elgjestraum.
   
 3. Fra Elgjestraum til Løtoft via Upsene (Rød merking)
  Fortsett langs vannet mot Grunndalen. Langs stien står det her et flott bord (steinhedle) langs vannet – idyllisk! Vi dreier nordover og opp i dalen etter de røde merkingene her, men vær obs på at en kun skal følge «drifteveien» her i knappe 350m før stien og merkingene dreier til høyre (øst) og bratt opp i lia cirka 200m lenger inne. Følg merkingene over heia (Upsene) og ned mot Steinsvatnet i dalen rett vest for Vadlahaugtjørna. Følg bekken ned og forbi det gamle skolehuset her. Videre er det god sti bort til jernstengene som tar deg rundt fjellveggen her og inn på «fastlandet» igjen. Turen avsluttes ved å følge grusveien opp til parkeringsplassen igjen, cirka 500m.

 

OBS!

 • Det er nå (april. 2019) også kommet jernstenger med treplanker oppå fra Grunndalen og bort til hvit hus (skolehus) nedenfor Upsene og Store Åmdal, nede ved vannet. Vær oppmerksom på at de gamle stengene på cirka 50-60m fortsatt er uten treplanker oppå.

  Dette betyr at en kan gå rundturen vår uten å gå over Upsene (fjellet i øst), men heller gå nede ved vannet. Vi anbefaler alikevell utsikten på toppen her, og vil av den grunn ikke endre vårt .gps-spor.

   
 • Vi vil også gjøre dere oppmerksom på at det er mulig å følge grusveien ned mot Langemyr / Toksa-Rossdal og inn til Hølen, og fortsette turen der vi kommer ned etter å ha gått over Krossheia. Begge turene er merket. Men, vi vil også her anbefale fotturen over Krossheia, da denne gir en kjempeflott utsikt!

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Vann/TjernElv/BekkFiske*TeltmuligheterBålplass
Kano/KajakkBadeSove uteHistorie/KloppSkog
Jernstenger i fjellInfoplakaterBenker/bordNedlagt gård 

 

 

* Fiske: Må avklares med grunneier.

 

 

Parkering
Parkering

Løtoft – Parkering i enden av veien.Parkering på Løtoft i Sokndal kommune.

Fra Vikeså, følg E39 ned mot Bjerkreim og videre mot Egersund. Ta av til høyre og inn på Fv51 hvor det er skiltet «Tengs 12», og følg veien ned til Egersund. Kjør igjennom Egersund og fortsett mot Hauge i Dalane på Sokndalsveien Rv44. Følg skilting mot Sandbekk og Mydland like etter brua, sving av til venstre. Følg Fv1 noen få kilometer, og det er her skiltet i et veikryss til «Løtoft». Følg veien til endes og parker like ved infotavla på Løtoft.

GPS posisjon N58 24.090. E6 20.310.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Løtoft – Turen går først over Krossheia.Det var ikke helt tilfeldig at dette ble en fellestur, for på våre fellesturer ønsker vi å vise og gi turopplevelser for livet – og det kan du trygt si denne rundturen gir!

Første del av turen går opp og over Krosheia. Selv om blåmerkingen her går i «dalsøkket» nedenfor selve toppen, så bør alle etter min mening gå oppom selve platået på toppen – du snakker meg om utsikt!

Sola skinner på denne nydelige vårdagen, og det gjør jammen den herlige gjengen bestående av 27 flotte deltakerne som er med på tur i dag. Vi er på vei igjennom skogen og ned mot Hølen, og her får en sett turens første bru – en steinklopp som vitner om hardt arbeid og et mesterverk ut av dimensjoner, det er rett og slett utrolig imponerende!

 

 

Løtoft – Brua over til Elgjestraum er nesten 40 meter lang.Fra Hølen til Vassenden kan vi høre både elveos og fuglekvitter, i tillegg til å «bade oss» i naturopplevelser og minnerike øyeblikk. Atter ei steinbro passeres og stien går til tider i kloss hold til elva og vannet lenger oppe mot Gildredalen. Etappen fra Hølen til Elgjestraum er variert med blandingsskog, men munner til slutt ut i granskog nede ved Elgjestraum, og her passeres enda ei ny og diger steinbro til nytte i eldre dager, men nå mest til begeistring for alle oss turgåere – et utrolig vakkert syn!

 


 

 

Løtoft – Fellesbildet er tatt ved Elgjestraum.Brua er av typen Steinhellerbru, men er i dag kombinert med betongplater. Byggeåret er ukjent, men trolig sist på 1800-tallet. Lengden er på imponerende 37,9 meter med en bredde på cirka 2 meter. På Elgjestraum har det ikke bodd folk siden gården ble fraflytta i 1950-årene.

Vi tar en velfortjent pause på Elgjestraum og koser oss i solsteken. Denne gjengen er bare fantastisk og drøset går lett. Latteren sitter også løst og det blir mye «lått og løye» - tiden flyr avgårde!

 

 

 

Løtoft – Vi er på vei over Upsene og ned dalen mot Steinsvatn.Selv om vi skulle ønske å sitte lenger, så må vi videre. Stien slynger seg idyllisk langs vatnet og videre opp i Grunndalen i nordlig retning. En må her være obs på at de røde merkene tar av «drifteveien», og går ut i retning øst og bratt opp skaret cirka 200m lenger fremme. Det er både rødmerket og sti her. Videre følges merkingene over fjellet og i vestlig kant av Upsene.

På vei ned mot Vadlahaugstjørna, men langt fra så langt, gjør stien nærmest en u-sving og går ned dalføret mot Steinsvatnet i retning vest. Her passeres et gammelt skolehus, eller «Løtoft-havnekontor» om en vil.


 

 

Løtoft – På et cirka 50m langt strekk er det boret inn jernstenger i fjellsiden.De mye omtalte jernstengene, nå er vi her! Det er blandede følelser, og noen synes kanskje dette er litt skummelt, men også spennende. Vi var 27stk i følget, og alle kom greit over uten problemer, så kanskje det kan være med å bekrefte dine tvil?

Det er cirka 50-60m rund fjellsiden, og her må en gå på jernstenger som er boret inn i siden av fjellet. Det er nett mellom hver stang, så en detter ikke uti selv om balansen er «så som så».

På «fastlandet» er det cirka 500m av turen igjen, og denne følger grusvei helt tilbake til parkeringsplassen.

God tur!

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått våren 2017, dato 23.april.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

 • Partiet med jernstenger er cirka 50-60m langt og egner seg ikke for hund.
   
 • Det er nå (april. 2019) også kommet jernstenger med treplanker oppå fra Grunndalen og bort til hvit hus (skolehus) nedenfor Upsene og Store Åmdal, nede ved vannet. Vær oppmerksom på at de gamle stengene på cirka 50-60m fortsatt er uten treplanker oppå.

  Dette betyr at en kan gå rundturen vår uten å gå over Upsene (fjellet i øst), men heller gå nede ved vannet. Vi anbefaler alikevell utsikten på toppen her, og vil av den grunn ikke endre vårt .gps-spor.
   
 • Vi vil også gjøre dere oppmerksom på at det er mulig å følge grusveien ned mot Langemyr / Toksa-Rossdal og inn til Hølen, og fortsette turen der vi kommer ned etter å ha gått over Krossheia. Begge turene er merket. Men, vi vil også her anbefale fotturen over Krossheia, da denne gir en kjempeflott utsikt!

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Årosåsen 178m.o.h - Utsiktspunkt over Sogndalstrand Hellersheia 315m.o.h - Utsiktsposten mot Jøssingfjorden Knudknuten 203m.o.h - En liten fjelltopp med mye utsikt

Fladen – En annerledes topptur ved Jøssingfjorden Migaren - Via Ferrata ved JøssingfjordenJøssingfjord til Sogndalstrand

 

 

 

Turbeskrivelse er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal.

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentar: 
For en fantastisk god og hjelpende beskrivelse. Jeg vurderer å ta turen og googlet litt. Jeg har gått mange turer rundt forbi og har studert mange rutebeskrivelser osv. Denne er noe av det bedre jeg har sett. Fra et helthetlig rutekart som gir en grei oversikt til detaljerte beskrivelser på "kritiske" punkter så fant jeg denne artikkelen særdeles nyttig. Mange takk :-)

Kommentar: 
Hei Øyvind :) Dette var en tilbakemelding som vi virkelig satt stor pris på! Å skrive slike detaljerte turbeskrivelser tar tid, ofte 3-4 timer per artikkel - og da å få en slik tilbakemelding varmer og viser at vår "jobb" er nyttig for andre. Vi har cirka 290 turbeskrivelser pr okt.2018 på våre sider, men flere kommer til for hver uke som går. Jeg kan varmt anbefale rundturen - lykke til og god tur! :) Hilsen Kjell Arild Nummedal

Kommentar: 
I dag gikk vi ruta, men det kan se ut som om den er endret litt. De åpnet et nytt parti i går (Skjertorsdag 2019). Mens dere gikk over "fjellet" fra Løtoft til Elgjestraum, så har de laget et nytt parti med bro hvor de har lagt 2*8" bord så det er mye mer behagelig å gå og i teorien kunne hunder nå ha gått der, men siden det gamle partiet ikke har sånn løsning så er må nok hunden bæres. Videre så er partiet fra Hølen og over til Løtoft merket veldig tydelig lenger sør enn dere gikk og dermed blir ruta over 1 km lenger. Jeg ser ikke noe sted for å legge ved bilder her, men hvis dere ønsker så kan jeg sende bilde av ruta vi gikk og som "alle" gikk i dag og bilder av det nye partiet med bro.

Kommentar: 
Hei Øyvind, Vi har lagt til dine kommentarer på vår artikkel. Vi var klar over den nye stien som åpnet nå i april. 2019, og synes den er helt topp! Det finnes flere turstier i dette området, og lar derfor vår rute stå uendret, men har lagt til dine kommentarer hos oss :) Igjen, tusen takk for at du hjelper oss med å holde vår turside oppdatert! Hilsen Kjell Arild Nummedal

Kommentar: 
Hi. We were there on Sunday. Very nice route. Full of emotions. Unfortunately, after returning it turned out that also the negative ones. We left our new car in the parking lot near the information board, there were more cars. The car was 'attacked' by heifers and bullocks. The whole car was licked. But the worst thing is that the bodywork is badly scratched in a few places. The insurer listed this as parking damage. Now we are waiting for a car repair and paying our own contribution :( Such a situation should never happen in an official car park. I wonder how many other cars have been damaged. This place is promoted as one of the tourist attractions. Do you know who is responsible for security in this parking lot and will refund us the costs of repairing the car (own contribution)? I'm not angry, just a little sad and disappointed :(

Kommentar: 
Hi Radoslaw, It was sad to hear that your car had been damaged after parking the car at Løtoft. I think you must have been very unlucky, because normally no cows go here, but this has probably been the first trip out on pasture for this year. Unfortunately, I strongly doubt that you will be compensated for the damage, but if you wish, Sokndal municipality might be the right place to inquire? Have a nice day! Best regards, Kjell Arild Nummedal

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer