Du er her

Trollarinda - Utsiktsrik rundtur fra Tjørn

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Trollarinda - Utsiktsrik rundtur fra TjørnTrollarinda strekker seg nærmest «langflat» over store fjellområder i Bjerkreim kommune. Første del av turen går i den skogkledde Kjørralia. Videre over fjellet fra Mjelkeknuten og til toppen på Trollarinda er det vid utsikt fra alle kanter. Rundturen er både skiltet og rødmerket, i tillegg er det egen turbok på Trollarinda.

Sett av 2,5t på den totalt 8,1km lange rundturen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                  Bjerkreim
Tid:                              2,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       8,1km rundtur (Stigning 525m)
Høyde:                        Mjelkeknuten 517m.o.h og Trollarinda 671m.o.h

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Middels

Basert på turens lengde, sti/terreng, stigning, merking og skilting er rundturen merket Middels i vanskelighetsgrad (Nasjonal merkestandard). Stien er for det meste tydelig å se, men noen steder over «Trollarinda» kan det være litt utfordrende å se en tydelig sti, men det er godt rødmerket – synes vi.

Det er flatt og lettgått over Trollarinda, men turen opp Kjørralia (skogspartiet) er krevende og det er til tider bratt. Noen steder er også stien sørpete, dette vil variere noe fra årstid til årstid. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Kort oppsummert – Turen over Trollarinda er en variert og spennende rundtur. Først skogspartier med gode stigninger, men også gløtt med fantastisk utsikt ned mot Kjørravatnet med mer. Fra Mjelkeknuten og over det flate partiet ved Trollarinda er utsikten et skue for øyet og det er vid utsikt i alle retninger. Landskapet her er meget flatt og lettgått.

Landskapet er for det meste åpen og oversiktlig. Det er gjerdeklyver på turen, men ingen grinder.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Topp- og rundturen fra parkeringsplassen v/ Tjørn (ovenfor Kjørravatnet) til bilvei v/ Leidingsdalen (stislutt) er rødmerket og skiltet. Hele rundturen er altså merket med unntak av strekningen langs bilvei. Vi opplever merkingen som god, også i bjørkeskogen opp Kjørralia.

Ved turstart (Tjørn), like etter gjerdeklyveren følger en grusvei opp knappe 70-100m (rødmerket), men brått går de røde merkene opp i terrenget og videre ut og igjennom hyttefeltet.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

TurbokTeltmuligheterSkog

 

 

 

Parkering
Parkering

Trollarinda – Parkering på Tjørn i Bjerkreim kommune.Parkering på Tjørn i Bjerkreim kommune. Tilrettelagt parkeringsplass ved Lauperaksveien (Fv110).

Fra Nærbø, følg Buevegen 504 opp mot spisestedet Karlsbu. Videre til høyre og inn på Undheimsvegen og deretter videre til E39 over «Bue». Sving til høyre mot Bjerkreim ved E39. Fortsett forbi Vikeså, men sving ned mot Byrkjemo (Covent AS) å ta over bru som går over den populære lakseelva i sentrum. Fortsett forbi barneskolen og kirken mot Odland, sving deretter opp til høyre mot Lauperak. Fra veikrysset, følg Lauperaksveien Fv110 i 6,4km (10min) og du vil passere både Netland og Hytland. Det er ingen skilting langs bilvei, men se etter ei «Tur-tavle» like nedenfor hyttefeltet på høyre side. Vi anbefaler også å studere kartet nedenfor. GPS posisjon N58 35.618 E6 10.296.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Trollarinda – Det er tett skog i Kjørralia.Det er vinter i følge kalenderen, og i grunn burde det vært snø på toppen vi i dag skal til – men det er heller bart over hele fjellet og det utnytter vi med en ny topptur i rekken.

Heidi og jeg har parkert bilen, kledd oss og pakket sekkene. Det er allerede ved info-skiltet ved parkeringsplassen skiltet til Trollarinda, og det er tydelig hvor turen starter fra, derimot må en følge litt mer nøye med bittelitt lenger oppe. Etter cirka 70-100m på grusvei (etter gjerdeklyveren) går de røde merkene opp i den gresskledde helningen, men grusveien fortsetter oppover – husk og følg de røde merkene oppi helningen og igjennom hyttefeltet.

 

 

Trollarinda – Kjell Arild på toppen av Mjelkeknuten.Igjennom den skogkledde Kjørralia står bjørketrærne tett, det gjør heldigvis også rødmerkene, - synes vi. I tillegg er stien lett synlig og for det meste god å følge, men det kan være noe sørpete et par steder. Stikryss er skiltet, og det første deler vei til Monane og Trodlarinda, vi følger skilting og røde merker i retning mot Trodlarinda. Det er gløtt av god utsikt noen steder, men det er først når vi nærmer oss Mjelkeknuten at det åpner seg helt – og vi får en rå utsikt!

 

 

 

 

Trollarinda – Heidi på vei over Trollarinda.Landskapet over Trollarinda er tilnærmet slakt for et «heiaterreng» å være, i tillegg er det meget lettgått og utsiktrikt over fjellet her. Noen steder er stien ikke like synlig over Trollarinda, men de røde merkene er synlige og en ser fra merke til merke.

Heidi og jeg finner en egnet plass til en rast med ly for vinden. Nå skal det endelig smake godt med litt mat, kaffe og en sjokoladebit – kanskje to?

 

 

 

 

Trollarinda – Heidi skriver oss inn i turboka på toppen av TrollarindaDet er ingen tjern eller vann direkte ved stien, men det er ikke langt ned til et av de mange flotte tjernene mot slutten av Trollarinda. Vi nærmer oss altså toppunktet hvor det både er en liten varde og turbok – Og sist men ikke minst, - en enorm utsikt! Heidi skriver oss begge inn, mens jeg prøver å fotografere litt, men det er ingen enkel jobb med dagens heftige vind. Vi blir ikke lenge på toppen og følger stien tilbake cirka 200m fra der hvor vi kom fra. Herfra går de røde merkene ned mot Trongedalen og Leidningsdalen.

 

 

 

Trollarinda – Heidi er på vei ned mot Leidningsdalen og videre til Lauperaksveien Fv110.Fra Trollarinda til Lauperaksveien Fv110 er det også rødmerket, denne distansen er på cirka 2 kilometer og det går slakt nedover. Vi gjør oppmerksom på at det finnes flere stier og tråkk i dette området, men se etter de røde merkene, passer hytta og følg grusveien ned mot bilveien. Siste rest går på asfalt ned mot Tjørn, det er en asfaltetappe på cirka 2km som gjøres unna på 20 minutter.

God tur!

 

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått vinteren 2017, dato 28.Januar.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Bjørnvatnet - Telttur i BjerkreimsheieneTrælafjellet - En kort tur med spektakulær utsikt!Ørsdalsvatnet - Telttur med ruvende utsikt fra fjelleneOpplev Dalane – Fra Vannbassengane til Vassbø Vakre Ørsdalsvatnet rundt i Kajakk – Fantastisk opplevelseStore Skykula - Skitur til utsiktsklassikerenStore Skykula - Utsiktsrik rundtur i nydelig terrengRamnafjellet - Rundtur fra BjerkreimRamnafjellet fra Epteland Litle

Store Skykula - Fra Skineldvatnet til Vassbø

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal.

 

 

 

 

 
 

Kommentarer

Kommentar: 
Takk for mange turtips. Lurer på om toppen av Trodlarinda 671 m.o.h. er litt videre på den åsen? Så nesten slik ut i dag. Kan det stemme?

Kommentar: 
Hei Per! Takk for at du tok kontakt og kjekk tilbakemelding. Det er riktignok en stund siden vi var på denne toppen, men da vi gikk hit, gikk vi helt til varden for å signere i boken. GPSèn har stått på under hele turen - slik at vi har nok tenkt "varden" som "toppen". Selv om at kartet viser at toppen er lenger ute, for jeg er enig med deg at på kartet står toppen markert lenge ute :) Hilsen Kjell Arild Nummedal

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer