Du er her

Fellestur oktober 2017 - Jegningsknuten og Gursli Gruver

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Fellestur oktober 2017 - Jegningsknuten og Gursli GruverFellesturen for oktober måned er en rundtur over Gjegningsheia, til Jegningsknuten og videre innom Gursli gruver. Vi skal på denne turen bestige ca. 600 høydemeter, og får på toppen definitivt belønning for strevet med en spektakulær utsikt i alle retninger! På hjemturen blir det en aldri så liten «gruve-vandring» i Gursli Gruver.

Klikk deg inn på artikkelen for mer informasjon.

 

 

Fakta
Turfakta, Møtested & Tid

Kommune:                 Lund / Sokndal
Tid:                              3,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser - LES punkt VIKTIG under!)
Lengde:                       9,3km rundtur (Stigning 600m)
Merket:                        Ja (Skiltet og rødmerket)
Terreng:                      Sti/traktorvei (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Høyde:                        Jegningsknuten 553m.o.h.

 

Møtested & Tid:
Vi møtes kl 10.00 den 22.10.2017 ved Coop Marked Vikeså v/E39 (kjørebeskrivelse - Google Maps), parkering mot Statoil/gamle meieriet. Her samles vi i færrest mulig biler og kjører samlet til Gursli, turstart kl 11.00.

Viktig - Oppdatert 13.10.2017!
Vi har fått en kjempekjekk overraskelse - og sier tusen takk til Bernt Skjærpe som vil vise oss rundt i Gursli gruver. Han vil låse oss inn i gruvene, skru på aggregat for å få lys, dele ut hjelmer til alle og fortelle om den interessante gruvedriften som fant sted her. Det blir en cirka 30minutters pause i Gursli gruver, hvorav vi deler oss inn i tre grupper på 10stykk. En gruppe går inn om gangen, mens de andre spiser/kikker på utsiden i 20 minutter.

Sett av cirka 20-30 minutt lenger enn først beskrevet (altså nå cirka 4 - 4,5 timer, hvorav 3,5 timer går med på tur, mens 30-60 minutter går med på pause og gruvebesøk.

Tusen takk til Aina Bertnsen som tok kontkat med Bernt - og tusen takk til Bernt som gjør dette for oss! smiley

Hilsen
Kjell Arild Nummedal

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Middels

Basert på lengde og stigning er rundturen klassifisert som Middels i vanskelighetsgrad. Det er høy stigning for toppturen – cirka 600 høydemeter og avstanden er på 9,3km, dette gir kategori Middels, men verdiene ligger rett i «overgangen» til Krevende. Turen går for det meste på sti, men gruveveien fra Gursli følges også – og denne er god å gå på.

Over det småkuperte terrenget i Gjegningsheia kan det være våte og sleipe partier, men vær særlig oppmerksom over våte fjellpartier – der er det ekstra sleipt. Husk at for denne turen må du ha gode fjellsko.

Vi holder et normalt turtempo, også i oppoverbakkene. For å være med oss på fellestur må du kunne beherske å gå i et ujevnt terreng med gode stigninger over tid.

Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Parkering
Parkering

Fellestur oktober 2017 - Parkering på Gursli i Lund kommune.Felles oppmøte på Coop Marked Vikeså (E39) kl 10.00.

Kjørebeskrivelse til Gursli i Lund kommune.

Følg E39 sørover forbi Vikeså, Bjerkreim og Helleland. Fortsett mot Moi i Lund kommune. Ta av til høyre og inn på Moiveien Fv1, skiltet «Sentrum». Følg Fv1 til veikryss, hold til høyre og fortsett langs Lundevatnet på Storliveien (Fv1) forbi kirken og videre mot Gursli. Fra kirken er avstanden til parkeringsplassen cirka 3,9km – 5 minutt kjøretur. Parkering langs bilvei. GPS posisjon N58 25.045 E6 32.245.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

 

 

Turbeskrivelse
En kort beskrivelse av turen

Fellestur oktober 2017 - Første del av turen starter på gammel gruvevei.

Turen over Gjegningsheia starter brått på gammel gruvevei opp i kulturlandskapet. Veien er god, men stigningen er bratt. Vi går gjennom flere hårnålsvinger og nesten helt til toppen av gruveveien, her går vi inn i terrenget og følger skiltingen mot Gjegningsheia. Vi går forbi Gullbergknuten, og fortsetter i det småkuperte terrenget. Vi passerer flere små- og mellomstore tjern over heia.

 

 

 

 

 

Fellestur oktober 2017 – Kjell Arild står og speider utover i terrenget.Det er et behagelig terreng å vandre i, utsiktsrikt er det også, spesielt når vi kommer til toppen. Vi må ta en liten avstikker for å komme til Jegningsknuten, og her oppe er utsikten et skue for øye! Når vi går ned fra toppen følger vi merkingen mot Gruvene, herfra går det jevnt nedover til vi er ved Gullvatnet. Her står ruiner etter de gamle anleggs- og personalbrakkene.

 

 

 

 

 

Fellestur oktober 2017 – Vi går innom Gursli Gruver.Gruveveien går langs Gullvatnet og byr på spennende historie fra molybden-utvinningen som tok til i gruvene her. Det ble foretatt prøveboring i 1914, og allerede i 1915 ble det startet gruvedrift ved Gursli. Frem til gruvene ble lagt ned i 1919, var gruvedriften den største bedriften i Lund kommune med en arbeidsstyrke på 120 hardtarbeidende menn. Det ble laget god gruvevei fra Gursli, som naturligvis var nødvendig – og det er denne vi nå følger tilbake til Gursli.

 

NB!
Hovedfokuset er som vanlig naturopplevelsene og det sosiale i gruppa, men for å kunne delta må en være klar over at dette er en middels-lang dagstur i klassisk fjellterreng. For hele rundturen holder vi et godt tempo, også i oppoverbakkene! Vi følger tidligere gått rute som vist på kart nedenfor. Lengden på rundturen er på ca 9,3km og stigningen er på ca 600 høydemeter. Vi regner i varierende terreng ca. 3km pr. time.

Jeg vil tro det går med ca 3,5t i gå tid. Sett av ca 4t totalt med pauser. Kom og bli med! :)

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Generell turbeskrivelse
Generell turbeskrivelse

Jegningsknuten - Gjegningsheia med rundtur innom Gursli gruver

 

 

Viktig
Viktig

 1. Påmelding – Obligatorisk!
  Det er påmelding for denne fellesturen. Påmelding er ikke bindende, men husk at å utføre avmelding er like viktig som påmelding, det gir plass til andre turdeltakere.
   
 2. Viktig - Vilkår og regler for tur / arrangement
  Ved å sende din påmelding bekrefter du å ha lest våre; Vilkår og regler.
   
 3. Spørsmål?
  Les vår "Ofte stilte spørsmål" artikkel.
  Skulle du allikevel lure på noe, ikke nøl med å ta kontakt.
   
 4. Kansellering av fellestur
  Turen vil utgå ved kraftig regn, lyn/torden og eller skodde. Ved slike tilfeller vil det bli sendt ut epost til alle de påmeldte, og informert på Facebooksiden samt skrevet på tursiden under aktuell tur.
   
 5. Utstyr & bekledning
  Husk å ta med gode klær etter forholdene, samt vanntett fottøy og niste/drikke. Ta i tillegg med ekstra varme klær til pausene, det blir fort kaldt når en sitter i ro.
   
 6. Fysisk utfordrende
  Det er nødvendig å være i god fysisk form, og ha erfaring fra lignende dagstur-etapper for å delta på denne fellesturen. En må vite hva det innebærer å gå 9,3km fordelt ut på 3,5-timer med over6700m i høydestigning.

 

 

Påmelding – Benytt vårt påmeldingsskjema
Påmelding

Din påmelding er ikke bindende, men brukes kun for planlegging. Gi beskjed om du ønsker å melde deg av, det kan du gjøre via vårt avmeldingsskjema.

Kommentarfelt nedenfor kan ikke brukes for påmelding, - men benytt det gjerne for generelle spørsmål.

 

(Deltakerliste sist oppdatert: 21.10.2017 – Maks 30 personer)
Antall påmeldte: 33stk (Fullt - Alle på listen er påmeldt og ønskes velkommen til fellestur)
Kjell Arild
Heidi
Tove
Frank Rune
Bjørn Tore
Ruth-Evy
Svein Audun
Målfrid
Marit
Lillian
Jane
Noreen
Inger
Anne Brit
Gerd Lillian
Aina
Bernt
Ingrid
Marianne
Per Helge
Else
Jan Martin
Herbjørn
Sven Egil
Inger Synnøve
Irene
Lillian
Arnulf
Daiva
Henriette
Viktorija
Cerine
Margrethe


 

 

 

Turledere
Turledere

Kjell Arild NummedalHeidi Bjerre

 

 

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Heidi Bjerre.

 

 

Kommentarfelt kan IKKE benyttes for påmelding!

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer