Du er her

Fellestur september 2017 - Tur til Dyrskog og Spødavollstolen

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Fellestur september 2017 – Tur til Dyrskog og SpødavollstolenFellesturen for september måned går til den nedlagte fjellgården Dyrskog i Bjerkreim kommune. Gården ligger idyllisk til på et høydedrag ovenfor det langstrakte Ørsdalsvatnet. Turen starter fra Spødavoll og går først til Dyrskog, hjemturen går via Stolfjellet og ut på den spektakulære Spødavollstolen. Kom og bli med på en av mine favoritt-turer!

Klikk deg inn på artikkelen for mer informasjon.

 

 

Fakta
Turfakta, Møtested & Tid

Kommune:                 Bjerkreim
Tid:                              5,5t tur/retur med rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       13,2km tur/retur med rundtur (Stigning 1099m)
Merket:                        Ja / Nei * (Merket i etapper, se kommentar nede i artikkelen)
Terreng:                      Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Høyde:                        Dyrskog 130m.o.h, Stolfjellet 535m.o.h og Spødavollstolen 380m.o.h

 

Møtested & Tid:
Vi møtes kl 10.00 den 24.09.2017 ved Coop Marked Vikeså (E39), parkering mot Statoil/gamle meieriet. Det vil ikke være mulig å kjøre direkte til Spødavoll selv, alle møte på Vikeså på grunn av parkeringsmulighetene, og at vi her samler oss i færrest mulig biler. 

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Krevende

Dette er en tur merket «Krevende» ihht Nasjonal merkestandard og er dermed ingen tur for absolutt alle. En bør være vant med å gå i fjellet, kunne gå lengre etapper, og i tillegg beherske gode stigninger. Det kan også være noe ulendt og til tider krevende å gå ned til Dyrskog, særlig etter nedbørsrike dager. Noe ur må passeres og det kan være glatte partier ned fra Spødavollstolen. Enkle områder med myrdrag må passeres, en må derfor ha vanntett fottøy for denne turen!

Dette kan på ingen måte sammenlignes med en dagstur til hverken Preikestolen eller Dalsnuten! Vi kommer til å holde et jevnt og godt tur-tempo. Har du ikke vært med oss på tur før, og av den anledning lurer på om dette er en tur for deg? Da anbefaler vi deg å være med oss på en middels-krevende dagstur isteden.

Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Parkering
Parkering

Fellestur September 2017 – Oppmøte Coop Marked Vikeså (Bilde - Parkering v/ Spødavoll)

Viktig - Felles oppmøte på Coop Marked Vikeså (E39) kl 10.00 – ingen unntak!

Kjørebeskrivelse fra Coop Marked Vikeså til Spødavoll, sving til høyre opp og forbi meieriet mot skole og idrettsanlegg. Kjør mot Vikesdal (skole og barnehage passeres). Følg veien forbi Berland og videre opp mot Spødavoll. Parkering like etter bru ved informasjonstavla. GPS posisjon N58 39.048 E6 09.699.

Kjørebeskrivelse – Google Maps (Coop Marked Vikeså). Legg inn startsted

 

 

 

 

Turbeskrivelse
En kort beskrivelse av turen

Fellestur September 2017 – Vi passerer det idylliske Vålandstjørni.Da Aftenbladet ringte ønsket at jeg skulle vise frem en av mine favoritt-turer til dem, var valget ikke vanskelig for meg, og jeg viste nøyaktig hvor turen skulle gå – nemlig til Dyrskog. Sist vi gikk fellestur til Dyrskog, var i 2014, så nå er det absolutt på sin plass og vise hva Bjerkreims beste turområdet byr på - igjen!

Vi starter fra Spødavoll, følger geilen ut av det vakre gårdstunet og fortsetter i retning mot Vålandstjørni.

 

 

 

 

Fellestur September 2017 – Det langstrakte Ørsdalsvatnet kommer til syne!Vi passerer raskt stiskillet opp til Stolfjellet (topptur), og fortsetter videre mot Dyrskog igjennom skogkledd natur, åpne myrdrag og varierte fjellområder omringet av flere vann og tjern.

Fra turens høyeste punkt er det vid utsikt utover det langstrakte Ørsdalsvatnet, og vi tar selvsagt en kort stopp her, før vi griper fatt på den bratte nedfarten mot gården Dyrskog.

 

 

 

 

 

Fellestur September 2017 – Fjellgården Dyrskog kommer til syne for oss!Den nedlagte fjellgården ligger idyllisk til på solsiden av Ørsdalsvatnet. Gården ble fraflytta i 1975, men ble benyttet i sommermånedene helt frem til år 2000 for å frakte høy til Røysland der familien nå er bosatt. I dag benyttes området som beite for sauer og gården som familiested. Det er velstelt og fint, - så eierne ligger nok ikke på «latsiden» av den grunn. På gården finnes det over 35 ulike sorter frukttrær og totalt 200stk, det er epletrær som dominerer.

 

 


 

Fellestur September 2017 – Rå utsikt fra Stolfjellet.Men, så... For å nyte, må man ofte yte, og det gjelder så absolutt for turen til Dyrskog! De høydemetrene vi har gått bratt ned, må vi også gå bratt opp igjen. Har du «komlerester» igjen etter torsdagens utskeielser, så vil min klare anbefaling være å vente med å spise dette til etter turen – det går nemlig stupbratt opp fra Dyrskog!

Tilbakeveien går via Stolfjellet og den spektakulære Spødavollstolen – et av Bjerkreims mange stein-utsprang. Det er vid utsikt herfra så langt øyet kan se – i tillegg til en nydelig og variert natur å oppleve!

 

NB!
Hovedfokuset er som vanlig naturopplevelsene og det sosiale i gruppa, men for å kunne delta må en være klar over at dette er en Krevende-lang dagstur i klassisk fjellterreng. For hele rundturen holder vi et godt tempo (slik som vi pleier), også i oppoverbakkene! Vi følger tidligere gått rute som vist på kart nedenfor. Lengden på rundturen er på ca 13,2km og stigningen er på ca 1099 høydemeter. Vi regner i varierende terreng ca. 3km pr. time.

Jeg vil tro det går med ca 5,5t i gå tid. Sett av ca 6t totalt med pauser.

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Generell turbeskrivelse
Generell turbeskrivelse

Merk!
Les kun beskrivelse fra Vålandstjørni, vi skal ikke parkere ved Berland som generell turbeskrivelsen henviser til. Vi parkerer som beskrevet ovenfor ved Coop Marked Vikeså og starter deretter turen fra Spødavoll.
Dyrskog - En nedlagt gård på solsiden av Ørsdalsvatnet

Spødavollstolen - Variert og spennende rundtur via Stolfjellet
 

 

 

Viktig
Viktig

 1. Påmelding – Obligatorisk!
  Det er påmelding for denne fellesturen. Påmelding er ikke bindende, men husk at å utføre avmelding er like viktig som påmelding, det gir plass til andre turdeltakere.
   
 2. Viktig - Vilkår og regler for tur / arrangement
  Ved å sende din påmelding bekrefter du å ha lest våre; Vilkår og regler.
   
 3. Spørsmål?
  Les vår "Ofte stilte spørsmål" artikkel.
  Skulle du allikevel lure på noe, ikke nøl med å ta kontakt.
   
 4. Kansellering av fellestur
  Turen vil utgå ved kraftig regn, lyn/torden og eller skodde. Ved slike tilfeller vil det bli sendt ut epost til alle de påmeldte, og informert på Facebooksiden samt skrevet på tursiden under aktuell tur.
   
 5. Utstyr & bekledning
  Husk å ta med gode klær etter forholdene, samt vanntett fottøy og niste/drikke. Ta i tillegg med ekstra varme klær til pausene, det blir fort kaldt når en sitter i ro. (Brodder, vannføring, hund, tog, parkering, viktig informasjon, osv)
   
 6. Sti & Terreng
  En må være klar over at det kan være sleipt i den bratte lia ned mot Dyrskog, og ned fra Spødavollstolen.
   
 7. Fysisk utfordrende
  Det er nødvendig å være i god fysisk form, og ha erfaring fra lengre dagstur etapper for å delta på denne fellesturen. En må vite hva det innebærer å gå 13,2km fordelt ut på 5,5 timer med 1099m i høydestigning.

 

 

Påmelding – Benytt vårt påmeldingsskjema
Avmelding – Benytt vårt avmeldingsskjema (Fullt)

         Venteliste - Benytt vårt ventelisteskjema

Husk og merk emnefeltet med navn på tur og velg «Påmelding til fellestur» i kategorifeltet. Din påmelding er ikke bindende, men brukes kun for planlegging. Gi beskjed om du ønsker å melde deg av, benytt samme skjema, men bruk kategori "Avmelding fellestur".

Kommentarfelt nedenfor kan ikke brukes for påmelding, - men benytt det gjerne for generelle spørsmål.

 

(Deltakerliste sist oppdatert: 23.09.2017 – Maks 30 personer)
Antall påmeldte: 29stk
Kjell Arild
Heidi
Kay Raymond
Noreen
Aina Helen
Ståle
Gerd Lillian
Bente
Mylene
Marit
Per Sigbjørn
Anne Magrete
Vibeke
Leif Jarle
Anne Brit
Halvard
Olav
Svein Audun
Cristina
Kim
Ruth-Evy
Bjørg
Svanhild
Aina
Kirsten
Johnny
Solveig
Helge
Venke
 

 

 

Turledere
Turledere

Kjell Arild NummedalHeidi Bjerre

 

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal

 

 

 

 

Kommentarfelt kan IKKE benyttes for påmelding!

Kommentarer

Kommentar: 
Du kan ikke bruke dette skjemaet for påmelding, men benytt det gjerne til å stille spørsmål og for andre henvendelser. Dine meldinger som legges ut her vil være synlig for alle. Husk at du også må melde deg av om du ikke skal være med på turen. Hilsen Kjell Arild Nummedal

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer