Du er her

Dalsnuten - En overkommelig topptur for de små

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Dalsnuten – En overkommelig topptur for de små.Endelig var dagen kommet, dagen da minstemann Eivind på snart 4 år skulle bestige den populære Dalsnuten, på egne ben! Iris har vært på toppen flere ganger, og Eivind har vært med i bæremeisen. Vi forsøkte å få med begge til topps i fjor, men da måtte vi snu et lite stykke fra toppen på grunn av sykdom.

Sett av 2,5t på den totalt 3,7km lange rundturen.

 


 

Kommune:                 Sandnes
Tid:                              2 – 2,5t rundtur (Barn 10 år - Pauser kommer i tillegg)
Lengde:                       3,7km rundtur – Stigning 241 høydemeter
Høyde:                        Dalsnuten 323m.o.h

 

 

VanskelighetsgradDalsnuten – Barnefjellstøvelen vanskelighetsgrad Enkel - Middels.
Turen til Dalsnuten vipper mellom Enkel og Middels i vanskelighetsgrad. Det er en kortvarig, men tøff og intens stigning for de aller minste opp siste kneika til toppen. Det er stedvis kloppet sti i de fuktigste områdene, og det kan være sleipt og glatt i de bratteste partiene. 
Les mer om vanskelighetsgrad – Barnefjellstøvelen.

 

Terreng
Vekslende mellom grusvei, sti og kloppet sti. Rundturen har noen fuktige partier, men det er her gjort nødvendige tiltak for å unngå eskalering av stien. Det er gjerdeklyvere og grind på turen. Turen har noen bratte partier opp og ned fra Dalsnuten. Det er mulig å gå med barnevogn opp til Revholen. Anbefaler godt og vanntett fottøy. 

 

Merking og skilting
Turen er merket med de klassiske T ene, og er i tillegg skiltet. Merkingen er godt synlig og holder god standard.

 

Aktivitetsmuligheter

KikkertBekkTeltmuligheterBading*
TurbokGapahukBålplassToalett
VannTuristhytte*Kano/kajakk*Kiosk*

* Turistforeningshytta er ved Gramstad. Kano og kajakk må tas med selv. Bading i Revholstjørn. Se DNT for åpningstider av kiosk.

 

 

Parkering

Dalsnuten – Parkering på Gramstad i Sandnes kommune.Parkering på Gramstad, i Sandnes kommune.

Følg østsiden av Gandsfjorden ut mot Dale. Ved Stronda er det skiltet opp mot Dalsnuten. Sving av Daleveien 317 opp mot Fjogstadveien 338 i Sandnes kommune. I dette krysset er det satt opp skilt til som viser veg, kjør helt opp til parkeringsplass att med Turistforeningshytta. GPS posisjon N58 53.032 E5 47.955.

 

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse

Dalsnuten – Eivind og Svein Ove på vei opp til Dalsnuten.Endelig var dagen kommet, dagen da minstemann Eivind på snart 4 år skulle bestige den populære Dalsnuten, på egne ben! Iris har vært på toppen flere ganger, og Eivind har da vært med i bæremeisen. Vi forsøkte å få med begge til topps i fjor, men da måtte vi snu et lite stykke fra toppen på grunn av sykdom. Det var 1. Mai, og bonusfridag på en fredag. Værmeldingene så ganske bra ut, så her var det bare å gripe dagen å komme seg ut!

 

Ungene får ha med seg et søskenbarn på tur, så stemninga i bilen, og motivasjonen er på topp. Vi parkerer på den opparbeida parkeringsplassen ved huset på Gramstad. På Gramstad er det åpen kafé hver søndag vår og høst (stengt på sommeren), mellom 13-16 med salg av vafler og kaffe. Vi kikker litt på informasjonstavla før vi starter turen. Grusveien følges ned mot Gramstadtjørna. Vi går ikke mange minutter før vi kommer til et veiskille. Du kan velge å gå begge veier til topps, men vi velger å gå på østsiden, og å fortsette på grusveien.

 

Dalsnuten – Gapahuk på vei opp mot Revholen.Det er mye aktivitet langs veien, og flere familier velger å gå gjennom skogen der barna hopper over bekker på kryss og tvers. Foruten om en liten tur innom gapahukene i skogen, holder vi oss for det meste på grusen. Vi kommer til en bakke, og på toppen av bakken må vi ha litt bensin i form av kjeks og vann. Barna kaster litt steiner ut i bekken, og finner seg hver sin pinne som brukes til fiske, før ferden fortsettes videre.

 


 


 

Dalsnuten – Gammel geil langs Revholstjørna.Neste ”etappe” går til Revholen, her slutter grusveien, og videre går det sti opp til toppen. Men først litt ny bensin og lek på denne flotte plassen som er godt tilrettelagt for en pause. På Revholen er det satt ut flere bord, og det er god plass for barna til lek og moro. Her er mange gode trær for de som liker å klatre. Vi fortsetter på østsiden av Revholstjørn, og ved Kvitemyra starter oppstigningen til topps! Det stiger nesten konstant helt opp, og her er det bare å ta tiden til hjelp. 

 

Dalsnuten – Eivind er minst i følget, han er fire år gammel.De to eldste nærmest løper oppover, og får beskjed om å vente for og ikke suge hele motivasjonen ut av minstemann. Han vil helst klare selv, og med litt snakk om hvor sterke føtter han har, og med noen små kjekser på lur i lomma, går oppstigningen veldig bra. Oppstigningen er delt i to, med et lite flatt parti litt over halvveis. Her stopper vi for en matpause, og utsikten er allerede upåklagelig.


 
 

Dalsnuten – En liten pust i bakken og noe godt å spise er viktig.Vi koser oss med polarbrød med nugatti og banan, noe som går ned på høykant hos både store og små! Vi er fylte med ny energi, og starter nå med den siste bratte kneika. Her får barna brukt klatreferdighetene sine hele veien til topps, og Eivind stopper med jevne mellomrom opp og ser bak seg; ”Se mamma, se så høyt!” Her er mestringsfølelsen på topp!

 


 

 

 

 

Dalsnuten – Eivind får hjelp av pappa Svein Ove til å ta en titt i kikkerten.Så er vi på topp, Iris løper opp og bare elsker følelsen av den nydelige utsikten; ”Åååå så fint!”, Eivind er mer opptatt av alle båtene han ser fra toppen. Vi skrives inn i boka, kikker litt i kikkerten, og finner oss en lun plass til nok en liten pause i sola. For å få oss en rundtur, velger vi å gå på vestsiden på vei ned. Eivind begynner å bli sliten, og jeg lurer til han litt kjeks også på vei ned.

 

 

 

 

 

Dalsnuten – Stien er flere steder kloppet på de fuktigste områdene.Når det flater ut kommer Iris og Kristina på den ene leken etter den andre, og vi nærmest løper bortover stien, og Eivind glemmer igjen av at han er sliten. Med litt ekstra motivasjon på slutten, velger vi å lete etter en ”catch” i nærheten av Gramstadtjørna (Geocatching). Vi krysser den siste gjerdeklyveren, og treffer på en stuegris som er ute på tur!! Festlig med en gris gjennom hundeluka i gjerdet. Mon tro om grisen skulle helt til topps?!

 

 

 

 

Dalsnuten – En vellykket tur til Sandnes mest populære fjelltopp er over.Vel fremme ved Gramstadtjørna igjen, tar vi en velfortjent og siste pause. Kjeksene forsvinner en etter en, ned på høykant. Dalsnuten er virkelig en flott topptur som er overkommelig for de små, men de bør ha litt turerfaring før de går til topps på egne ben. Vi gikk forbi flere familier med gråtende og slitne barn, dette er ikke noe som gir gode turminner for de små. Begynn i det små, og øk på litt og litt, og husk; ”Det er ingen skam å snu!”

Det viktigste på tur med barn er å følge barnas initiativ, bruke god tid til lek, moro, og ikke minst undring. Og for all del, ikke glem ”bensinen”!


Alternativ turbeskrivelse
Dalsnuten - Populær og barnevennlig topptur i Sandnes

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 


 

Bilde 1, Toppen av Dalsnuten er i «sikte», vi er snart oppe.
Dalsnuten – Stor og flott varde på den utsiktsrike fjelltoppen.

 

 

Bilde 2, På toppen tar vi oss en velfortjent pause.

Dalsnuten – På topptur til Dalsnuten.

 

 

Bilde 3, Utsikten fra Sandnes mest populære fjelltopp er upåklagelig.

Dalsnuten – Utsikten fra Sandnes mest populære fjelltopp.

 

 

Bilde 4, Utsikt fra Dalsnuten og ned mot Gramstad hvor parkeringsplassen er.

Dalsnuten – Utsikt fra Dalsnuten og ned mot Gramstad hvor parkeringsplassen er.

 

 

Tusen takk til Heidi for flotte bilder og kjekk turskildring, veldig bra!

Turskildring og foto:
Heidi Bjerre

Tilrettelagt og publisert av:
Kjell Arild Nummedal

 

 

Kommentarer

Kommentar: 
Hei Vi 13 personer fra avdelingen vår som skal gå til Dalsnuten torsdag 07. juni 2018 ca. kl. 1600 og lurte på om det er mulig å låne hytta på Gramstad for bespisning. Vi har medbrakt mat/baguette og vann. mvh Gro Borge

Kommentar: 
Hei Gro, Jeg tok meg friheten til å fjerne ditt telefonnummer fra allmenheten, håper det var OK. Gramstad og fasilitetene rundt der drives av Sandnes Turlag (Stavanger Turistforening), så dette spørsmålet må du dessverre stile til dem. Tlf nr: 51 84 02 00. Vil gjerne benytte anledningen og ønske dere en god tur! :) Hilsen Kjell Arild Nummedal

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer