Du er her

Fannafjellet - Fottur fra Øvre Espedal

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Fannafjellet – Fottur fra Øvre EspedalFotturen til Fannafjellet er variert og byr på alt fra skogsterreng, støler, åpne lyngheier, flyvrak og en meget utsiktsrik topp. Landskapet på vei opp mot Fannafjellet imponerte oss, og de endeløse og utsiktsrike flatene med røsslyng tok aldri slutt! Hele fotturen følger god stølsvei/sti, og er i tillegg rødmerket og skiltet.

Sett av 4t tur/retur på den totalt 11,2km lange turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                  Forsand
Tid:                              4t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       11,2km tur/retur (Stigning 739m)
Høyde:                        Øvre Espedalsstølen 463moh og Fannafjellet 854moh.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Krevende

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Øvre Espedal til Fannafjellet klassifisert som Krevende i vanskelighetsgrad. Stølsvei og stier er gode, det er oversiktlig og greit å finne frem i dette turområdet. Allikevel er det høy stigning, særlig opp Øvre Espedalsstølen, men også noe mot slutten av fotturen opp til selve Fannafjellet.

En må en passere enkle partier med ur/steiner, - husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. I tillegg er det en del løs masse/steiner på stølsveien opp mot stølene, vær spesielt oppmerksom på fotturen ned!

Over større bekker er det bygget bro, de mindre hoppes det enkelt over. Det er etappevis høy stigning. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Fotturen veksler mellom stølsvei og stier i både skogs- og lyngheiterreng. Første del går i tett skog, deretter ut mot åpne flater og utsiktsrike heiaterreng. Fra Fannafjellet er utsikten kort fortalt; Enorm og spektakulær! Utrolig moro og kjekt å se at de fleste bygningene ved Øvre Espedalsstølen blir vedlikeholdt og brukt!

Stien er godt synlig på hele turen. Det er ei bro og ei grind på turen, men ingen gjerdeklyvere.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Hele fotturen er godt rødmerket, i tillegg er det også skiltet noen steder. Vi opplevde det som enkelt å finne frem i dette turområdet. I tillegg er det gode stølsveier og stier.

Fra parkeringen i Øvre Espedal skal en følge traktorvei videre innover og opp langs gjerder mot fotturens første og eneste grind. Her er det også en parkering, men vi fikk en følelse av at den var forbeholdt hyttefolk, samtidig som veien opp hit ikke egner seg for vanlige personbiler.

Deretter går det bratt opp i terrenget på stølsvei, fra Øvre Espedalsstølen er det tydelig trase og sti videre til flyvrak og Fannafjellet.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

TjernElv/BekkTeltmuligheterStølsgårder*
Krigsminner*SkogInfoplakat 

* Stølsgårder: Øvre Espedalsstølen 463moh
* Krigsminner: Flyvrak under Fannafjellet.

 

 

Parkering
Parkering

Fannafjellet – Parkering på Øvre Espedal i Forsand kommune.Parkering på Øvre Espedal i Forsand kommune.

Kjør mot ferjeleiet ved Lauvika og ta båten over til Oanes. Fra ferjekai ved Oanes, følg veien, men ta av til høyre og over brua som tar deg til Forsand. Fortsett forbi fortidslansbyen Landa og videre opp mot Øvre Espedal. Sving av til høyre og inn på «Stølsveien» etter å ha passert Espedalsvatnet. Vær oppmerksom på at en kjører igjennom gårdstun og vis hensyn! Etter brua, følg veien naturlig til venstre og igjennom et nytt gårdstun. Grusveien følges herfra i cirka 900m. Parkering i veilomme. GPS posisjon N58 55.012 E6 17.385.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Fannafjellet – Øvre Espedalsstølen er absolutt verd et besøk i seg selv!Fannafjellet kan en bestige enklest fra Øvre Espedal, og ei er det særlig langt opp dit heller, men det er bratt og du er herved informert!

Vi finner raskt både parkering og turstart. Stølsveien opp i den skogkledde lia er tydelig. Det er en varm sommerdag ute, og vinden som er meldt er sterkt savnet på veien oppover!

Vi kommer først til Øvre Espedalsstølen. Det blir feil og skrive et tettsted, men vi kan altså si en samling av bygningsmasser som i dag bruker til hytter. Allikevel er de fleste av bygningene godt vedlikeholdte og idyllen er absolutt til stede – nydelig plass som anbefales!

 

 

Fannafjellet – Stien går forbi et flyvrak nedenfor FannafjelletFra stølen er det tydelig trase videre ut i terrenget mot Jonsåna. Det som nærmest er en «vei» tar av til sti ned mot åna etter et fåtalls hundremetere. Røde prikker på trær og steiner tar oss videre oppover, men behagelig oppover! Det føles som flatt, stien er god og utsikten utover fargede røsslyngflater er enorme!

På sørsiden, like nedenfor Fannafjellet ligger rester etter et flyvrak fra 2. verdenskrig. Det var et Tysk fly av typen Junkers JU 88 (fjernoppklaringsfly) som gikk ned i fjellet den 17. februar 1943.

 

 

 

Fannafjellet – Heidi beskuer utsikten fra den 854 meter over havet høye fjelltoppen!Videre fra flyvraket er det skiltet og rødmerket opp til Fannafjellet, som for øvrig bestiges på sørøst-siden.

Utsikten som møter oss på toppen er enorm! Langt der borte kan vi se Frafjordhatten ruve høyt i landskapet, og i luftlinje er det 4,2km bort i sørvestlig retning.

Vi tar en velfortjent pause på toppen med tidenes utsikt!

Tilbakeveien følger samme sti og stølsvei ned til parkeringsplassen igjen.

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren 2018, dato 29.juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

  • Fotturen krysser tre bekker, og vi fylte opp vannflaskene på to av disse.
  • Vis hensyn til hytte/stølseigere, samt husdyr (sau) som beiter i området. Husk båndtvang for din firbente venn.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Fossjuvet - Rundtur fra Vinddalen til Røssdalen Tindefjellet - Utsiktsklassiker i en spennende rundtur Bergefjellet og Vikastakken - Utsiktsrik toppturLysefjorden - En eventyrreise i kajakk Skåpet Turisthytte - Fottur fra Vinddalen Madland – Fottur til Veen via Vargastølen

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal.

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer