Du er her

Fellestur Oktober 2014 - Rundtur til idylliske Kvitlen (Gjennomført)

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Fellestur Oktober 2014 – Rundtur til idylliske Kvitlen

Fellesturen for oktober måned gikk til det idylliske stedet Kvitlen, i Bjerkreim kommune. På turen fikk vi blant annet oppleve nydelige høstfarger, fuglekvitter og elveos for å nevne noe. Vi startet hele 16stk fra Eikebrekka, videre gikk turen til Brattabø og Kvitlen. Etter en kort pause bar det i vei ned mot Bjordal i den skogkledde Sogstøllia.

Klikk deg inn på artikkelen for mer informasjon.
 

 

 

Kommune:                   Bjerkreim
Tid:                               6,5t rundtur (Inkludert pauser)
Lengde:                       15,7 km rundtur
Merket:                         Ja (T merket og skiltet)
Terreng:                       Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:     Krevende
Høyde:                          Kvitlen 373m.o.h og Brattabø 390m.o.h

 


 

En kort oppsummering etter tur:

Fellestur Oktober 2014 – Vi er samlet ved Eikebrekka og vandrer oppover i AustdalenHøsten er i sin midtperiode, og fellesturen for oktober måned står for tur. Hele 16 stykker står klar ved Bjordal, innerst i Ørsdalen. Etter en kort innføring fordeler vi oss i fire biler og kjører opp til Eikebrekka. Den T merkede stien fører oss innover i den spektakulære Austdalen, terrenget er vått og fuktig etter nedbørsrike dager. Skodda ligger som et teppe lenger oppi fjellheimen, foreløpig er vi skånt mot morgendisen. 

 


 

 

 

Fellestur Oktober 2014 – Skodda kommer sivende innover dalenVi har passert hytta på Ausdal, sauene beiter i det frodige og fargerike landskapet. Lyden av bjelleklang avtar ettersom stien tar oss nærmere bekken, høy vannføring gjør det nødvendig å se oss godt om etter en egnet plass til å krysse bekken. Tørrskodde og over bekken står vi alle klar til å gripe fatt på stigningen opp mot Laugarvatnet, langs det langstrakte vatnet er det en steinlagt trase som tar oss forbi de bratteste partiene.

 


 


 

Fellestur Oktober 2014 – Utsikt ned mot Brattabø og KvitlenVi har akkurat tatt oss en velfortjent, men liten pause i lia like ovenfor Laugarvatnet. Sola skinner, det er tilnærmet vindstille og utsiktene innover dalen og videre mot Kvitlen er ubeskrivelig. Vi har passert vatnet og er på vei ned mot Kvitlen, stien følger bekken som slynger seg nedover lia og videre mot koia på Brattabø. En etter en kommer vi smilende ned lia, skiltet som viser i retning til Støle og Skredå passeres.

 

  

Fellestur Oktober 2014 – Utsikt fra Brattabø mot KvitlenRundt en forhøyning åpner terrenget seg, vi står midt i åpningen mellom flotte høstfargede trær og kikker mot idylliske Kvitlen. Vi blir stående og måpe, og faren for å glemme å puste er absolutt til stede hos enkelte. Da er det betryggende å vite at vi har med oss helsepersonell på dagens rundtur. Vi passerer bekken like nedenfor og følger geilen opp til tunet på Brattabø hvor vi samles.


 

 

 

 

Fellestur Oktober 2014 – Koia på Brattabø kommer til syne, vi nyter sola.Ei flott koie står oppført på Brattabø, de første har tatt en liten pust i bakken mens vi andre har studert utsikten litt lenger oppe i lia.  Generelt i Bjerkreimsheiene har det vært gårdsdrift i århundrer, Brattabø er ingen unntak og det er spor helt tilbake til middelalderen. I år 1349 herjet svartedauden og gårdene i dalen ble lagt øde, først på 1500 tallet tok driften til igjen. Men ble senere avviklet i  år 1923.

 

 


 

 

Fellestur Oktober 2014 – Kvitlen, Rogalands best bevarte fjelldal?Langs Kvitlaåna er vi omringet av flere svære fjell, skogkledde lier og brusende elvestrekninger med varierende stryk, vi befinner oss kanskje Rogalands best bevarte dalføre?
Det vakre høstterrenget fører oss oppover mot Kvitlen. Ei lita sandstrand passeres og det bærer i vei opp mot ei nybygget bro fra 2011, hengebroa må passeres om en vil komme tørrskodd over på platået på Kvitlen.

 

 

 


 

Fellestur Oktober 2014 – En liten matbit må vi ha, her koser vi oss på KvitlenMed historie tilbake til middelalderen, gamle hustufter, kvernhus og tørkehus i tillegg til geil og åkerrein fremstår Kvitlen som et særpreget kulturlandskap. Det er tid for litt niste, vi har trasket i vått og stedvis sleipt terreng over blant annet gode stier bestående av steinlagte traseer, tråkk i terreng og i myrlendte områder. Nå skal det smake godt med en liten matbit til en varm kopp kaffe. Stemningen er god, det drøses og humørfylt latter kan høres langveis fra.

 

 


 

Fellestur Oktober 2014 – Nydelig utsikt ned mot BjordalEtter en liten pause bærer det i vei ned mot Bjordal, vårt siste stoppested for dagens tur. Den skogkledde Sogstøllia byr på glatte traseer, vi tar det hele i et rolig og kontrollert tempo, særlig der hvor det er montert kjettinger og tau å holde seg til. En etter en av turistforeningens Ter blir passert, vi nærmer oss Bjordal i et hurtig, men forsvarlig tempo. En nydelig og flott rundtur er over, det har vært en minnerik og kjekk tur sammen med fantastiske mennesker.


Takk for en kjempeflott rundtur til dere alle!

 

- For Turbeskrivelse, Kart og bilder kan du klikke deg inn på artikkelen her.
- Lyst til å lese artikkelen fra min tidligere tur til Kvitlen (tur/retur Bjordal)? Trykk her.

 

Bildegalleri
Dato: 12.10.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med på tur var:
Kjell Arild
Heidi
Wenche
Kordian
Reidun
Ingun
Siv Tone
Agata
Noreen
Kari
Leidulf
Espen
Olga
Ragnhild
Magnor
Andreas


 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer