Du er her

Kleppali - En rundtur via fjelltoppen Såta

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Kleppali – En rundtur via fjelltoppen Såta.Fjellgården Kleppali ligg idyllisk til ved Ørsdalsvatnet i Bjerkreim kommune. Til tross for at gården ble fraflytta i mai 1975, fremstår den i dag som både velholdt og godt tatt vare på. På tilbakeveien fortsetter turen over fjelltoppen Såta. Det er gode utsiktsmuligheter over den flate toppen. Ned via Galtadalen kan en få øye på kanskje distriktets største steinansikt?

Sett av 4t på den totalt 13,9km lange rundturen.
 

 

 

 

Kommune:                 Bjerkreim
Tid:                              4t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       13,9km rundtur (Stigning 607m)
Merket:                        Ja * (Skiltet og rødmerket – Se kommentar)
Terreng:                      Sti / Traktorvei (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende
Høyde:                        Kleppali 156m.o.h og Såta 334m.o.h

 

 

 

Parkering:

Kleppali – Parkering inne ved gårdstunet på Holmen.Parkering ved Holmen i Bjerkreim kommune.

Fra Nærbø, følg Buevegen 504 forbi glattkjøringsbanen ut mot E39. Sving til høyre mot Runaskaret og videre til Vikeså, ned Vikesåbakken passeres en Statoil stasjon på venstre side. Fortsett videre og like etter sletta parallelt med Bjerkreimselva er det skiltet mot Holmen og Gjedrem. Sving av til venstre og ta første på ny til venstre over elva, like etter følg mot høyre til en krapp sving, fortsett rett frem mot traktorveien. Parkering i gårdstun innerst i Holmen. Vis hensyn til grunneier. GPS posisjon N58 36.282 E6 06.085.

 

 


 

Informasjon:

Kleppali – Et lite tilbakeblikk i den frodige Riblandsdalen.Innerst i Holmen og ikke langt fra den populære Bjerkreimselva ligger en flott gard. Her beiter sauer og kyr på de frodige gresslettene. Velvilje fra kjekke bønder gjør det mulig for oss turgåere og både parkere og gå turer på oppmerkede stier på eiendommene deres, - så vis hensyn! I dag har vi vært ekstra heldige. Det er nemlig duket for ny fellestur og å finne parkeringsplasser til 39stk er ikke alltid det letteste, men det klarte bonden i Holmen utmerket! Tusen takk.
Turen starter med å gå tilbake ca 150m mot den krappe 90grader svingen like før tunet. Her går en traktorvei langs dyrket jorde og videre oppover i det bratte Riblandsskaret.

 

 

 

Kleppali – Ur langs Øyarvatnet, følg de røde prikkene.Oppe av Riblandsskaret kan vi endelig puste lettet ut. Her flater det ut og frodige Riblandsdalen fører oss innover i terrenget. Fremfor oss ruver det svære Skorafjellet med sin dramatiske og stupbratte sørvest-side. Midt i dalen møter vi på turens første stiskille. I dag har vi planer om og både gå til Kleppali samt Såta, men først blir det Kleppali. Mellom Nordavatnet og Øyarvatnet går stien igjennom et lite skogholt, deretter langs Øyarvatnet i kupert og urete terreng.

  

 

Kleppali – På et høydedrag øst for Øyarvatnet får en nydelig utsikt ned mot Kleppali og Ørsdalsvatnet.I 1852, nærmere bestemt 11.mars druknet dessverre tre barn i Øyarvatnet da de gikk igjennom isen. Det var 5, 9 og 13 år gamle. Det er uenighet om barna var på vei hjem fra skolen i Holmen, eller om de jagde sauene hjem. I østlig ende av Øyarvatnet er terrenget stigende, noen få steg nærmere toppen gir en utrolig flott utsikt ned mot Kleppali. Det langstrakte Ørsdalsvatnet omringet av majestetiske fjell byr på en eventyrlig følelse. Stien er greit synlig i det kuperte landskapet og røde prikker er det også flust av.

 

 

 

 

Kleppali – Fellesbildet blir tatt med huset på gården.Kleppali ligger idyllisk til på solsiden av Ørsdalsvatnet. Her setter vi oss ned og nyter en god nistepakke i strålende sol og flott sommervær. I dag brukes den nedlagte fjellgården som beite for sauer og ungdyr. Huset på gården stammer fra år 1863, mens løa ble bygget i 1926. Da løa ble bygget var den en av få der sauene gikk på lekter i Bjerkreim. Siloen er fra 1960 årene. Fellesbildet tas med det velholdte huset på Kleppali.

 

  

 

Kleppali – Utsikt fra brygga nede ved det langstrakte Ørsdalsvatnet.Tid for å bade? Det går nå god kjerrevei helt ned til Ørsdalsvatnet. Nede ved det langstrakte Ørsdalsvatnet ligger brygga tilhørende Kleppali, ca 1km fra tunet og med en høydeforskjell på 80m. Frem til denne brygga ble bygget i 1960 årene ble den gamle brygga ca 300-400m lengre inn mot Ørsdalen benyttet. Terrenget opp hit var både krevende og bratt. Det gikk nesten med en hel dag for å få opp et tonn gjødsel eller kraftfor med hest og slede.

 
 

 

Kleppali – Espen står på "toppen" av Såta 334moh.Nå har noen badet mens andre har solet seg. Vi har fått spist nistepakken og slappet av. Det er på tide å fortsette mot Såta. For å komme hit må en helt tilbake til Riblandsdalen med stiskillet midt i dalen. Traktorveien i skiltets retning følges oppover i terrenget, men ikke mer enn ca 200m før de røde prikkene gjør en helomvending og inn i lett bjørkeskog. Videre går enkle tråkk og etappevis sti i et småkupert og stedvis «gjengrodd» terreng. Men tar en tiden til hjelp og kikker litt rundt seg vil en greit kunne finne frem til toppen. På den flate toppen kan en se innover i Ørsdalsvatnet, til Hytland og langt oppover mot Store Skykula 906moh. I tillegg er det god utsikt både mot Holmen og Bjerkreim.


 

 

Kleppali – Et steinansikt i Galtadalen.Fra toppen og ned til Holmen går turen på både kjerrevei og traktorvei. Det er varierende standard, men det er enkelt å finne frem herfra og ned. De røde prikkene følger også veien helt ned til tunet på Holmen. Men, øverst i Galtadalen gjør veien en brå u-sving, det gjør derimot ikke de røde merkene med første øyekast. De fortsetter ned mot en badeplass via skogen og ned til Ørsdalsvatnet. Ikke gå av veien, fortsett videre ned i Galtadalen og nye røde merker kommer til syne like rundt hjørnet.

 

 

 

 

Kleppali – Vi nærmer oss slutten på en flott fellestur!Midt i Galtadalen kan en se det store «steinansiktet» som vises på bildet ovenfor. Det er ikke så lett å se i tillegg til at det kommer brått på. Nede på «flaten» like før Holmen kan elveos høres fra Oreåna. Kyr og sauer beiter på frodige gressletter langs elva, en må dele dette området så husk alltid å lukke eventuelle grinder helt igjen og vis hensyn til husdyrene.

God tur!


 

 

Andre turalternativer i området?


 

Bildegalleri
Dato: 23.08.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

 

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer