Du er her

Lyefjellet - Rundtur til Tjoratjørn, Ulvatjørn og Varden

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Lyefjellet – Rundtur til Tjoratjørn, Ulvatjørn og VardenPå Lyefjellet går det rødmerkede stier i kryss og tvers, og er du lokalkjent så kan følge merkepålene lenge uten å gå på samme sti flere ganger. Er du derimot ikke fult så kjent, så kan nok alle stiene være litt forvirrende – vi har derfor satt sammen en fin rundtur, der du er innom både Tjoratjørn, Ulvatjørn og Varden.

Sett av 1,5t på den den totalt 5km lange rundturen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                  Time
Tid:                              1,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       5km rundtur (Stigning 166m)
Høyde:                        Tjoratjørn 214m.o.h, Ulvatjørn 225m.o.h., Varden 274m.o.h.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Middels

Basert på turens lengde og stigning er rundturen på Lyefjellet klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad. Vi velger allikevel å gradere turen som Middels på grunn av stedvis dårlig merking i tillegg til flere myrlendte partier. Etter perioder med regn vil det flere steder være svært fuktig og sørpete. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Rundturen på Lyefjellet går i et variert og spennende terreng. Underlaget varierer mellom myrlente partier, gode stier, skogsveier, grusvei og asfalt. Turen går for det meste i et åpent og oversiktlig terreng, men også gjennom noe skog. To flotte tjern passeres på turen, og flere steder er det god og vid utsikt. Ved Ulvatjørn krysses en bekk, her er det vanligvis ingen problem å krysse. Det er 6 gjerdeklyvere på turen, men ingen grinder. Det er tilrettelagt med kloppet sti over den ene myra.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett)

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Sett bort i fra en liten del av rundturen på Lyefjellet, så er denne turen merket med rødmalte påler. Stedvis er merkingen dårlig, men området er åpent og oversiktlig. Ved stiskiller er det satt opp nye skilt, så en bør ikke være så redd for å gå seg vill her oppe.

Vi velger her å dele turen inn i fem etapper:

 1. Fra Tjoratjørn til grusvei nær Håfjellet
  Tjoratjørn følges langs vestsiden, før vi følger sti og merking opp i terrenget bak tjernet. Her må en stedvis se seg godt om for å finne neste merkepåle, men tråkkene opp mot Håfjellet er ganske tydelige. Stien går i nordøstlig retning over en gjerdeklyver og videre i terrenget til en kommer ut på en grusvei.
   
 2. Fra grusvei nær Håfjellet til rasteplass ved Ulvatjørn
  Grusveien følges til en kommer til et veiskille, her er det noen røde merkepåler om en ser godt etter. Merkepålene skal følges opp grusbakken mot høyre, altså i østlig retning. Grusen tar et lite opphold, men fortsetter igjen i nordlig retning, og vi går nå langs vestsiden av Ulvatjørn. Herfra ser en rasteplassen som ligger på nordsiden av tjernet, og stien bort dit er tydelig og lett å følge.
   
 3. Fra rasteplass ved Ulvatjørn til umerket skogsvei
  Fra Ulvatjørn følger vi tydelig sti gjennom skogen som igjen går over til grusvei på toppen. Grusen følges til vi kommer til en gjerdeklyver som tar oss til en kloppet myr. Når vi har krysset myra går vi til venstre på grusveien. Vi går forbi en liten rød koie, og på toppen av bakken som kan følges til Åsen, velger vi å gå av fra grusen inn på en skogsvei på høyre side.
   
 4. Fra umerket skogsvei til Varden
  Skogsveien går bare en vei, og veien følges til vi kommer til en gjerdeklyver. Vi går over gjerdeklyveren og følger skilting mot Lye. Etter kor tid kommer vi til et stiskille der vi fortsetter mot Lye, og ved neste stiskille går vi mot Varden. Røde påler tar oss til toppen av Lyefjellet.
   
 5. Fra Varden til p-plass
  Ved Varden går vi over gjerdeklyveren. OBS! Her skal en ikke gå mange meter før det er et lite stiskille som er lett å overse, her skal en gå til høyre og tenke at en skal gå langs steingjerdet vi nettopp gikk over. Vi kommer til en ny gjerdeklyver, men her skal vi ikke over, nå går vi istedenfor nedover i terrenget og de røde pålene følges inn i skogen. Etter å gå gått gjennom skogen følger vi asfalten tilbake til parkeringsplassen.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Vann/TjernBekkTeltmuligheterKlatremuligheter*Bærplukking
SkogBålplass*Infoplakat*Geocathing* 

* Klatremuligheter: Flere gode klatretrær ved Ulvatjørn
* Bålplass: Ved Ulvatjørn
* Infoplakat: I busslomme ved Monsanut barnehage
* Geocathing: Det er flere catcher i området og langs stien.

 

 

Parkering
Parkering

Lyefjell – ParkeringParkering langs veien v/turstart (Lyefjell i Time kommune).

Fra Shell stasjonen på Bryne langs Rv44, følg 506 forbi Bryne Sentrum og videre mot Ålgård. I kryss mot Kverneland, kjør av fra Kvernelandsveien og inn på Ålgårdsveien. Fortsett på Rv506 mot Lye, etter 2,6 km svinger du til venstre og inn på Lyevegen. Følg Lyevegen 2 km før du svinger til venstre og inn på Fjellreven (motsatt side av den store bussholdeplassen). Etter knappe 100 m kan en parkere nedenfor bakken som går opp mot Tjoratjørn. GPS posisjon N58 44.427 E5 44.316.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Lyefjell – Utsikt over JærenDet er en nydelig men kald vintersdag, i dag sparer vi ikke på klærne, og vottene kan ikke være lenge av før en får naglebitt i fingrene. Vi går opp til Tjoratjørn som ligger kun få minutter fra turstart. Isen dekker vannet, og snøen har farget bakken hvit. På baksiden av Tjoratjørn følger vi stien i nordøstlig retning. Merkingen er noe fraværende, men i dette populære turområdet er det tydelige tråkk å følge. Vi kommer oss litt opp i høyden, og får en fin utsikt utover Jæren. Tråkk og ymse merking følges videre mot Ulvatjørn.

 

 

 

Lyefjell – En snøkledd skogsveiI skogen ved Ulvatjørn tar vi en liten matpause før vi fortsetter på rundturen. Langs grusvei og over en kloppet myr kommer vi ut på grusveien som kan følges til Åsen. Vi følger heller skogsveien for å gjøre turen litt mer spennende. Når vi har gått gjennom skogen kommer vi ut i åpent terreng igjen, og nå er målet Varden, toppen av Lyefjellet. Ved Varden får vi en flott utsikt over Lye og Jæren, samt fjellene rundt oss. Vi følger merket sti tilbake til bilen igjen. En kort og fin tur på Lyefjellet.

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått vinteren 2017, dato 30. desemberEndringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Åsenvatnet - En natt under åpen himmel Høylandsfjellet - Lettgått fjelltopp med storslått utsikt Lyefjellet og Njåfjellet - Rundtur Lyngaland kulturlandskap - Fra Sælandsskogen til Melsvatnet Melsvatnet - Rundtur i rolige omgivelserMelsvatnet - Telttur med mange muligheter Ulvatjørna - Rundtur fra Lye via Varden Ulvatjørn - Et idyllisk sted for både store og små Tjoratjørn - En lavterskel telttur i flotte omgivelser


 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfattere: Heidi Bjerre og Kjell Arild Nummedal

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer