Du er her

Vedafjell - Et populært turmål og utsiktspunkt

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Vedafjellet 288m.o.h – Utsiktspunkt i Sandnes kommuneVedafjellet gir med sine 288m.o.h en utrolig storslagen utsikt. Her er det mulig å se ut over store deler av Jæren, Lutsi, Sviland og Sandnes / Stavanger for å nevne noe. Turen til Vedafjell er populært turmål, også for hele familien. Ragnhildsnuten er en kjekk og enkel tur for de aller minste, i tillegg er det rester etter eldre jernalder her. 

Sett av 2t på den totalt 6,7km lange rundturen.
 


 

 

Kommune:                 Sandnes
Tid:                              2t Rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       6,7km Rundtur
Merket:                        Ja (Skiltet / Rødmerket)
Terreng:                      Sti / Gruset vei (Vanntett fottøy er en fordel, f.eks hiking / lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Enkel
Høyde:                        Vedafjellet 288m.o.h og Ragnhildsnuten 172m.o.h

 

 

Parkering:

Vedafjell – Parkering – MelsheiaParkering ved Skiskytterstadion i Melsheia, Sandnes kommune. Jeg parkerte på området til skytterklubben, det er her infotavla for turen står. Men, muligens vi turgåere skulle benyttet oss av den "offentlige" parkeringsplassen like over veien? Uansett, vis hensyn!

Fra Sandnes kjør mot Austrått på vei 334 og videre opp mot Melsheia på Melsheiveien. Toppen er synlig fra tidlig start og det er flere parkeringsmuligheter i nærheten av Skiskytterstadion.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Vedafjell – Leidulf er på vei opp mot BrekkafjelletDet er lørdag morgning og vi har parkert bilen, Leidulf og jeg. Med start fra Skiskytterstadion starter turen i rolige omgivelser langs gruset sti. Kort tid etter guider skilt oss opp i det skogkledde skaret mot Brekkafjellet. Temperaturmåleren i bilen viste tre varmegrader, vi kledde oss godt noe som viste seg å være unødvendig de første 7-800 meterne. De stiger bratt opp mot første fjelltopp, nemlig Brekkafjellet. Til fordel like etter skogholtet kommer en utrolig flott utsikt til syne, langt i det fjerne ser vi Revesanden og Orrestranda.

Brekkafjellet ca 240m.o.h gir en forsmak på utsikten som venter oss på Vedafjellet. Ta gjerne en pause her for å hente inn litt krefter!

 

Vedafjellet – Leidulf og jeg nyter en kopp kaffe på toppenVidere går den rødmerka stien på østsiden av Skjenanuten, følg de mange tråkkene inn i det skogkledde terrenget før siste stigning opp mot Vedafjellet er et faktum. Sola skinner på denne vindstille høstdagen og sikten fra toppen er enorm, til tross for sine beskjedne 288 meter over havet.

Leidulf og jeg nyter en kopp kaffe og litt sjokolade på østsiden av varden, her har vi en utrolig flott utsikt mot Lutsi og Sviland. Vi var så heldig og traff på en lokalkjent turgåer som mer eller gjerne fortalte oss om de ulike plassene i nærheten, noe som resulterte i et topptur besøk til Ragnhildsnuten med sine 172m.o.h.

 


Vedafjellet – Leidulf er sterk som vanligVell, ferdig med kaffepausen og innskrevne i tur boka ved varden pakker vi sammen og fortsetter mot vårt nye turmål. Ragnhildsnuten står for tur etter anbefaling fra en turgåer vi traff på toppen. På vei ned viser Leidulf nok en gong uvante krefter, heldigvis var denne godt festet fast i fjellsiden.
Nede ved tankene i nærheten av Øydgard er det skiltet langs bilvei til Ragnhildsnuten, og vi følger sykkelsti parallelt med byggefeltet opp mot toppen. En gjerdeklyver tar oss over til kulturlandskapet som byr på gårdsanlegg og bygdeborger fra eldre jernalder. Det finnes tufter etter fem hus like nedenfor selve toppen, i tillegg til flere gravhauger. De som bodde ved Ragnhildsnuten i folkevandringstiden livnærte seg på gårdsdriften og husdyra / åkrene.

 


Ragnhildsnuten – En storslått utsikt ut mot Sandnes og JærenI eldre jernalder ble en lav kolle ved Ragnhildsnuten benyttet som bygdeborg. Kollen har bratte fjellsider og det er kun mulig å bestige toppen fra nordøst hvor gårdsanlegget ligger. Det finnes rester etter en mur som er godt bevart i 10m lengde, total lengde ca 30-40mtr.

Vi fortsetter på vår kulturhistoriske vandring ned mot gårdsanlegget ved Kleivane. Her er vi så heldig og får hilst på ponnien Tommy, de to andre var noe mer beskjedne. Videre går turen inn i det skogkledde terrenget og i østlig retning mot skytterklubben sine lokaler hvor bilen står parkert.

Området er godt skiltet og merket, det finnes en rekke turmuligheter her.
God Tur!

 


Bildegalleri
Dato: 02.11.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer