Du er her

Dyrskog - En nedlagt gård på solsiden av Ørsdalsvatnet

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Dyrskog – En nedlagt fjellgård på solsiden av Ørsdalsvatnet.

Fjellgården Dyrskog er å finne langs det langstrakte Ørsdalsvatnet i Bjerkreim kommune. Omringet av mektige fjellformasjoner ligger gården idyllisk til på en høyde over vatnet. Dyrskog ble i 1991 tildelt Landbrukets Kulturlandskapspris for å ha tatt godt vare på bygninger og landskapet. Turen fra Berland er både variert og spennende.

Sett av 6t tur/retur på den totalt 15,3km lange turen.
 


 

 

Fakta
Fakta

Tid og lengde oppgitt i tabell nedenfor inkluderer også toppturen til Marsteinfjellet. Turen opp til dette fjellet er en avstikker på ca 400m en vei fra den rødmerkede løypa til Dyrskog. En kan derfor regne bort ca 15-30min gange om en velger og ikke gå opp hit. Turens lengde blir da 14,5km tur/retur. Men utsikten fra Marsteinfjellet kan absolutt anbefales!

Fylke:                           Rogaland
Kommune:                   Bjerkreim
Tid:                              6t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       15,3km tur/retur (Stigning 1049m)
Høyde:                         Dyrskog 130moh, Marsteinfjellet 557moh og Ørsdalsvatnet 64moh.

 

 

Vanskelighetsgrad – Krevende
Vanskelighetsgrad - Krevende

Turens vanskelighetsgrad fra Berland til Dyrskog er satt til Krevende. Både turens lengde og stigning er høy. Vi har også gitt turen krevende fordi noen steder er rødmerkingen slitt, den er ikke borte, men slitt og ikke alltid like enkel å se. Ta med kart på turen, - det er gode vann, daler, tjern og fjell til å benytte som «holdepunkter». Det er bratt og litt «kronglete» ned til Dyrskog, men stien er grei å følge mellom trærne. Husk godt fottøy da deler av traseen går over myrlendte partier, - i tillegg må en bekk og to hoppes over. Langs Fossvatnet går stien et par hundre meter i steinur, men det er grei sti å følge. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Landskapet og terrenget er meget variert og spennende. Alt fra skogkledde lier med en sti som slynger seg mellom trærne til åpne sletter og dalfører. Det er også flere vann, tjern og bekker. Fra Berland er det kjerrevei opp til Fossvatnet, - videre på sti til Dyrskog. Avstikkeren opp til Marsteinfjellet går ikke på sti, men rett i terreng uten merking. Over store bekker er det tilrettelagt med bruer, de små bekkene hoppes enkelt over fra stein til stein. Det er flere grinder og gjerdeklyvere på turen. Det er bratt ned til Dyrskog, - ta tiden til hjelp både ned og opp igjen her.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Turen til Dyrskog kan deles inn i tre forskjellige etapper;

 1. På umerket kjerrevei fra Berland og opp til Fossvatnet.
  Ved parkeringsplassen på Berland, ca 200m før gårdstunet starter turen. Her vil en se røde merket som fører innover mot Mjåvatnet og videre opp til Daurmålsknuten, - her skal en ikke. Følg istedenfor veien opp og igjennom gårdstunet på Berland, ta til høyre og videre opp på kjerreveien mot Fossvatnet. Husk og lukk grindene godt igjen etter deg, - til info er det tre grinder på strekningen. Ved Fossvatnet er det tre hytter som ligger idyllisk til ved vatnet.
   
 2. Videre på rødmerket og skiltet sti til Dyrskog fra Fossvatnet.
  Ved Fossvatnet starter den rødmerkede stien. Hytte til venstre passeres, men ved hytte nummer to går en ned mot vatnet og fortsetter videre her på vestsiden. Til info henger det en rød «trekloss» i treet der hvor stien begynner. Klossen er egentlig godt synlig, men det er «fort gjort» å gå videre på traktorveien om «drøset» er i gang. Videre er turen rødmerket og alle stiskiller er skiltet. Til info er det skiltet to stiskiller ved Vålandstjørni, et i bunn av Brunesdalen, et nytt «ovenfor» Brunesdalen hvor det står «Topptur» og Dyrskog, samt et siste like før en starter på turen ned til Dyrskog. Det kan være viktig å notere seg at rødmerkingen er noe slitt, den er ikke borte, men slitt og ikke alltid like enkel å se. I tillegg kan merkingene enkelte steder være litt lenger fra hverandre enn typisk «T-standarden». Men bli ikke skremt fra å gå turen, - en finner greit frem.
   
 3. Avstikker opp til Marsteinfjellet - "Valgfri".
  Selv om toppen er «valgfri» om en tar turen til Dyrskog, så vil jeg nesten våge å si den må være med, det er en enorm utsikt en har i vente om en går opp hit. Avstikkeren går i åpent terreng, uten sti, merking eller skilting. Distansen er på knappe 400m hver vei fra korteste sted fra stien, det korteste stedet å gå opp er like ved Rondeknuttjørna.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

VannBekkTeltmuligheterKano/Kajakk*Bade
BærplukkingHistorieBåt*  

 


* Kano/Kajakk: Mulig å padle fra Odlandstø eller Ørsdalen til Dyrskog.
* Båt: M/K Ørsdølen har guidede turer i sommersesong.


 

 

Parkering
Parkering

Dyrskog – Parkering på Berland i Bjerkreim kommune.Parkering på Berland i Bjerkreim kommune.

Fra Nærbø, følg Buevegen 504 opp mot spisestedet Karlsbu. Videre til høyre og inn på Undheimsvegen og deretter videre til E39 over «Bue». Sving til høyre mot Bjerkreim ved E39. Fortsett over Storrsheia og ned i Vikeså. Like ved Statoil bensinstasjonen svinger du av til venstre og fortsetter videre opp mot Vikesdal (skole og barnehage passeres). Følg veien videre, men sving av med skilt ned til Berland. Følg veien over elva, forbi gjenvinningsstasjonen og helt til endes ved Berland. Det er tilrettelagt for parkering ca 200m før gårdstunet. GPS posisjon N58 38.189 E6 09.296.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Dyrskog – Kjerreveien fra Berland til Fossvatnet.De ulike turmulighetene og de nedlagte fjellgårdene rundt Ørsdalsvatnet er og forblir favoritter. Turen til Dyrskog er ingen unntak! Det mektige og varierte landskapet en finner nettopp her er virkelig et skue for øyet. Jeg har vært i Dyrskog flere ganger, men i dag er det en litt spesiell tur, jeg skal nemlig få lov å vise turen til en fotograf og en journalist fra Stavanger Aftenblad.

Vi har en lang tur foran oss og starter turen med det samme. Vil igjen presisere at en ikke skal følge de røde merkene langs gjerdet og grusveien ned mot Mjåvatnet, da kommer en til Daurmålsknuten. Isteden må en fortsette opp mot gårdstunet ca200m og tar til høyre. Turen fra Berland til Fossvatnet går på kjerrevei.Husk og lukk grindene etter deg, det er to stk helt nede ved tunet, og ei grind oppe ved selve Fossvatnet.

 

 

Dyrskog – Stien går nede i vannkanten vest for Fossvatnet.Ved Fossvatnet ligger tre hytter idyllisk til nær vatnet. Sola skinner, det er tilnærmet vindstille og få skyer å se på himmelen, - i tillegg er det godt og varmt! Den rødmerkede stien følger vannet på vestsiden hele strekningen, delvis i ur og helt nede i vannkanten. En kan om en ønsker også fortsette noen hundre meter til og gå igjennom skogen lengre oppe, er du i tvil om «veien» følger du den rødmerkede traseen nede ved vannet istedenfor.

 


 

 

 

Dyrskog – Flott fossefall mellom trærne i den skogkledde lia.Fra utløpet av Vålandstjørni er det tilrettelagt med ei trebro over bekken. Her er også turens «første» stiskille og det er samtidig skiltet mot Dyrskog. I bunn av Brunesdalen slynger furutrær seg ut i stien, - det er nærmest en litt trolsk stemning her. Vi passerer neste stiskille mot Brunes, men også her følger vi skilt mot Dyrskog. Lyden av fossefall kan høres langveis fra. Fuglene synger fra trærne, men det er stille over myra. Terrenget er åpent, stien enkel å følge og mellom oss står myrullen tett i tett.

 

 

 

 

Dyrskog – Vi er kommet frem til Rondeknuttjernet.Litt lenger oppe i lia kommer neste stiskille. Det ene står det «Dyrskog» på, mens det andre står det «Topptur» på, sistnevnte går til Stolfjellet / Spødavollstolen. Det er fortsatt godt skiltet i alle stiskryss. Vi har innhentet snaufjellet på veien mot Dyrskog og terrenget er nå oversiktlig og åpent. Noen steder er stien godt synlig og går på godt og fast underlag, mens andre steder må en over litt mer fuktige områder. Sør-enden av Kvernsteinvatnet er passert og fremfor oss ligger det idylliske Rondeknuttjernet. 

 

Dyrskog – Utsikt fra Marsteinfjellet 557moh.Det er «sjeldent» jeg oppfører til å gå «ut av stien», men akkurat her, - ja da må en nesten gjøre det. Avstikkeren opp til Marsteinfjellet er absolutt til å anbefale! Det er knappe 400m opp fra Rondeknuttjørna, men en skal være klar over at det hverken er sti, merking eller skilting her. En må gå direkte i terreng! Til tross for dette er det både åpent og oversiktlig. Utsikten fra toppen er ubeskrivelig og må bare oppleves. Høye og dramatiske fjell går nærmest loddrett ned mot det langstrakte Ørsdalsvatnet. Innerst i østlig ende av Ørsdalsvatnet finner vi Ørsdalen, et lite men koselig sted nedenfor Stavtjørn. I vestlig ende finner vi båten M/K Ørsdølen til kai ved Odlanstø. Her er det mulig å få en guidet tur på utvalgte søndager i sommermånedene eller bestille til egne arrangementer. Til info gikk vi ikke opp til Marsteinfjellet med Aftenbladet, bildet ovenfor er fra en annen tur.

 

 

Dyrskog – Sjeldent har jeg sett Ørsdalsvatnet så stille...Om en ikke velger å gå oppom Marsteinfjellet, ja så mister en ikke all utsikt av den grunn. Fra «brekke-kanten» like før det går virkelig bratt ned, så vil en også kunne få oppleve en smakebit av Ørsdalsvatnet og området rundt! Nevnte jeg at det var bratt? Fra toppen med tjernet og ned til Dyrskog er det ca370 høydemeter i forskjell. Og ja, hver eneste høydemeter må en opp igjen også! Det er tett skog i lia, men god sti og greit å gå for det meste.

 

 


 

 

Dyrskog – Tommy og Janne fra Stavanger Aftenblad blir stående stille og kikke utover Dyrskog.Tommy og Janne blir nærmest stumme og beundrer utsikten utover Dyrskog. Den nedlagte fjellgården ligger idyllisk til på solsiden av Ørsdalsvatnet. Gården ble fraflytta i 1975, men ble benyttet i sommermånedene helt frem til år 2000 for å frakte høy til Røysland der familien nå er bosatt. I dag benyttes området som beite for sauer og gården som familiested. Det er velstelt og fint, - så eierne ligger nok ikke på «latsiden» av den grunn. På gården finnes det over 35 ulike sorter frukttrær og totalt 200stk, det er epletrær som dominerer. 

 

Dyrskog – Det langstrakte Ørsdalsvatnet ligger ca 80m nedenfor tunet.Dyrskog mottok Landbrukets Kulturlandskapspris for å ha tatt godt vare på gården og området. Gården er på ca 7000mål hvor 18 av dem er dyrket. Bustadhuset ble bygget i år 1946 av lindetre, men den eldste delen stammer helt tilbake til 1800 tallet. Tømmeret kom den gang fra Finnsnesbakkane i Sirdal og ble frakta på vinterføre til Dyrskog. Fjøset er fra 1700 tallet, og melka fra kyrne ble fraktet i melkespann til meieriet på Vikeså i tidsrommet 1954 til 1975.

 

 


 

 

Dyrskog – Flott betongbrygge nede ved Ørsdalsvatnet.I tunet står et gammelt tre av typen ask. Treet er over 150år gammelt og stammen er enorm! Hvor mange må til for å holde rundt mon tro? På vei ned mot brygga passeres gravsteinen til Peder Dyrskog (1840-1904). Det er viktig og merka seg at han ikke er begravd her, men at steinen er flyttet fra kirkegården. Fra brygga, ca80 høydemeter lenger nede ser vi Lauperak. Det er i skrivende stund tre gårdsbruk med drift nede i Lauperak, stedet fikk veiforbindelse i år 1983.
 

 

 

 

 

Dyrskog – Farvel for denne gang, - vi kommer snart tilbake!Litt motvillig må vi både vende nesen hjemover og starte på stigningen opp av Dyrskog. Men før en tar fatt på stigningen kan det være greit å fylle vannflaska. Bak låven, like ved kvernhuset sildrer en bekk ned fjellsiden, her kan en fylle på flaska. Følg geilen ut av tunet og returner på samme sti tilbake til Berland. Ta gode pauser, nyt dagen og tilbakeveien.

God tur!

 

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren 2016, dato 03.juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

 • Noen steder er det sau på beite, - Lukk alle grinder og vis hensyn og hold hunden i bånd.
 • Vis hensyn og respekter stedets private eiendom ved Dyrskog.
 • Til info er det benyttet bilder fra to ulike turer i denne artikkelen.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart


Kart

Leaflet Kart: 


 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Svampen, Lisetungå og Espelandsfossen - TeltturØrsdalsvatnet – Kajakktur langs fjellgårdene.Daurmålsknuten – Topptur fra Berland.Spødavollstolen – Topp og rundtur fra Spødavoll.Kleppali – Rundtur innom fjelltoppen Såta.

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer