Du er her

Øksnevad Natur og Kultursti - Barnevennlig rundtur

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Øksnevad Natur og Kultursti - Barnevennlig rundtur.Øksnevad natur og kultursti byr på et varierende og flott terreng, rundturen er vekslende mellom skogkledde stier og åpne sletter langs Figgjoelva. Langs traseen er det satt opp informasjonsplansjer med fokus på natur og kultur. Ta med noe varmt å drikke samt nistepakken og ta en god pause i gapahuken langs elva. Barnevennlig rundtur.

Sett av 2t på rundturen, totalt 6km.
 

 

 

Kommune:                 Klepp
Tid:                              2t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       6km rundtur
Merket:                        Ja (Skiltet og merket med påler)
Terreng:                      Sti og Traktorvei (Hiking / Joggesko)
Vanskelighetsgrad:   Enkel
Høyde:                        Øksnevadvarden 50m.o.h

 

 

Parkering:

Øksnevad Natur og Kultursti – Parkering på Øksnevad videregående skole.Parkering på skiltet p-plass like nedenfor Øksnevad videregående skole, Klepp kommune.

Fra Nærbø, følg Jærvegen 44 mot Bryne. Fortsett forbi Kåsen og Braut, videre kommer Klepp som også passeres. Følg Jærvegen Rv44 videre og den videregående skolen er godt synlig fra veien. I nærheten ligger en møbelbutikk og en bomstasjon, men da har du kjørt litt for langt. Det er skiltet langs veien og videre inne på skoleområdet. GPS posisjon N58 47.979 E5 40.322.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Øksnevad Natur og Kultursti – Fugletittertårn, ta med kikkert!Langs Jærvegen er det skiltet "P-Turløype", jeg har ved flere anledninger kjørt forbi uten og tatt meg tid og utforske hva stedet har og by på. Du kjenner deg kanskje igjen? Jeg startet med å gå tilbake til Jærvegen, her følger jeg sykkelstien under veien og langs marka bort til selve startstedet, der hvor informasjonstavla står. Turen har en natursti og en kultursti, jeg hadde på forhånd valgt naturstien som første rundtur ut. Ta turen opp i tårnet, er du heldig er tjernet fult av fine fugler.


 

 

 

 

Øksnevad Natur og Kultursti – Traseen slynger seg i et varierende terreng.Etter en kort visitt i fugletittertårnet bærer det ned igjen, det er nå turen egentlig starter. Stien leder meg inn i et av de rikeste natur og kulturlandskapene på Jæren. Det går ikke mange hundre meterne inn i skogen før de første plansjene står oppført, på de første står det beskrevet om treslaget Selje og deretter om Skogmauren. Sistnevnte er representert i tusentall og kanskje mer, er usikker på om jeg noen gang har sett så mange og store maurtuer? Inne i skogen slynger stien seg på flotte stier og over ulike broer. 

 

 

 

 

Øksnevad Natur og Kultursti – Flere flotte steder langs Figgjoelva.Som med flere andre skogsområder er det ofte mange stier og muligheter, det gjelder også for dette skogholtet. Men jeg følger merkingen og søker ned mot Figgjoelva ved naturlige stikryss. Og som bekreftelse på at jeg følger den "offisielle" stien står det oppført massevis av plansjer. Området byr på et rikt dyre og fugleliv, det er det flere tegn på. Ei rådyrgeit driver med en typisk kontakt lyd som kan høres flere hundre meter unna, i hvert fall for bukken nå i parringstiden.

 

 

 

 

 

Øksnevad Natur og Kultursti – Stien er flere steder skiltet i tillegg til merking.Etter å ha tatt en snarvisitt nede ved Figgjoelva og lest litt om ålen er det på tide og fortsette tilbake til skolen. Tilbakeveien legges til sørlig ende av skogen, det er rødmerket med pinner helt i kloss med steingardene. Naturstien går mot slutten, og for å komme til Kulturstien må jeg over på andre siden av Jærvegen igjen. Derfor er deler av turen todelt, men samtidig er distansen så kort at det hele føles som en stor og kjekk rundtur allikevel.

 


 


 

 

Øksnevad Natur og Kultursti – Nede ved Figgjoelva og Hellebergshøl er det satt opp en gapahuk.Skilting inne på området til jordbruksskolen viser vei. Jeg har akkurat passert turens høyeste punkt, nemlig Øksnevadvardenpå hele 50 meter over havet. Utsikten er så som så ettersom toppen er nærmest overgrodd av ulike tresorter, men stien er foreløpig åpen og lettgått. Grunnen til at jeg skriver foreløpig er fordi traseen ned mot Figgjoelva og Hellebergshøl snarere tvert om er overgrodd mellom to flotte steingarder. Det er snakk om en distanse på 200m, men til gjengjeld kommer en ned til et av turens flotteste steder.


 


 

 

Øksnevad Natur og Kultursti – Elva sildrer nydelig nedover.Ta med nistepakken og nyt den i gapahuken langs elva. Om sommeren frister det gjerne med en dykkert langs den flotte sandstranda også? Elva sildrer rolig nedover mellom gresskledde odder og små stryk, på andre siden beiter flere kyr og samtidig skinner sola på en flott sommerdag, det er helt perfekt. Nede ved Asperhøl finnes det rester etter et av mange gamle veifar, det har nemlig vært en gammel ferdselsvei her. I tillegg finnes det en rekke vadesteiner på ei lang rekke tvers over elva.

 

 


 

 

Øksnevad Natur og Kultursti – Flotte sauer på beite, men de er innegjerdet.Jeg har ikke tenkt å krysse elva og holder meg på sørsiden. Ofte sies det i ulike andre sammenhenger "Sør for skjævelandsbrua" og i dag har nettopp rundturen gått sør for brua. Tilbakeveien er som resten av turen merket og skiltet med ulike plansjer, for å nevne noe kan du lese om høystakktufter og andre forminner. Turen går tilbake via gårdstunet, vis derfor hensyn til de mange innegjerdede husdyrene og den øvrige gårdsdrifta.

Flott barnevennlig tur med mye moro langs stien!

 

Tips?
Naturstien er 3,2km lang og Kulturstien er 2,8km. Til sammen gir dette to flotte rundturer, men samtidig føles det som en stor rundtur. Turen kan enkelt deles opp og byr på flere flotte stoppesteder i et varierende terreng. 

 

Bildegalleri
Dato: 01.08.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer