Du er her

Bjødnalia - Fra Snorestad via Lauvlia og Skogen

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Bjødnalia – Fra Snorestad via Lauvlia og SkogenBjødnalia er et kjent og kjært turmål på Jæren som for de fleste nås fra Sælandsskogen. Vi har gått turen fra Snorested via Lauvlia og Skogen, og videre til vakre Bjødnalia før turen avsluttes ved å gå gjennom den trolske Urdådalen og Sælandsskogen. Dette er en flott og variert tur som anbefales!

Sett av 2,5 – 3 t en vei på den totalt 9,5 km lange turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                         Rogaland
Kommune:                 Time
Tid:                              2,5 – 3 t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                      9,5 km en vei (Stigning 215m)
Høyde:                        Lauvlia 220 moh., Skogen 160 moh., Bjødnalia 164 moh.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Middels

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Snorestad til Bjødnalia og Sælandsskogen klassifisert som Middels i vanskelighetsgrad. Det er lite stigning på turen, og lengre etapper går på traktorvei og grusvei. Stien i terrenget er for det meste god, men det er også en liten etappe der stien er ganske gjengrodd. Fra Bjødnalia til parkeringsplassen i Sælandsskogen går en også i en del ur hvor steinene kan være sleipe etter fuktige perioder. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Turen fra Snorestad til Bjødnalia går i et spennende og variert terreng. Fra Snorestad følges traktorvei like inn til Lauvlia, hvor tydelig sti følges videre i et åpent terreng til Skogen. Fra Skogen går enn en liten etappe på grusvei før en går på gjengrodd sti over til Bjødnalia. Siste del av turen går i urskog på ur og skogssti. Det er både broer, grinder og gjerdeklyvere på turen.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Turen er delvis merket og skiltet. Vi velger å dele rundturen inn i etapper og beskrive dem enkeltvis nedenfor.

 1. Fra Snorestad til Lauvlia
  Fra Snorestad er det skiltet og rødmerket inn til Lauvlia. Hele etappen går på traktorvei.
   
 2. Fra Lauvlia til Skogen
  Fra Lauvlia er det skiltet og rødmerket sti i nordlig retning til Skogen. Etappen er åpen og oversiktlig, merkingen er god, og stien er tydelig. Fra gjerdeklyveren nedenfor Skogafjellet gikk stien på vestsiden av myra. Med hensyn til dyr på beite valgte vi her å gå på østsiden av myra. Her gikk også gamle tråkk, og på denne siden gikk vi forbi en minneplate som en ikke får med seg om en følger rødmerket sti. Nede ved Skogen kommer vi ut på gruset vei.
   
 3. Fra Skogen til Bjødnalia
  Fra Skogen følges grusvei i vestlig retning ca. 900 meter, her fortsetter grusveien rett frem, men vi velger å gå over gjerdeklyveren og ut i terrenget. Gamle gjengrodde tråkk følges til Bjødnalia. Det er her på ingen måte tydelig hvor de gamle tråkkene går, men en følger den naturlige retningen over fjellet mot Bjødnalia. Det er ikke en lang etappe, og så lenge en går parallelt med vannet så kan en ikke gå feil. Det er også mulig å følge grusveien videre til Bjødnalia, da får enn en mer lettgått, men lengre etappe. Denne etappen er ikke merket.
   
 4. Fra Bjødnalia via Urdådalen til Sælandsskogen
  Fra Bjødalia følges sti i sørvestlig retning langs bekk, tjern og elv gjennom Urdådalen. Nede ved Taksdalsvatnet går stien nordover langs vannet. Ca. 150 meter etter enden av vannet kommer en til et stiskille der en går til venstre og over gjerdeklyveren. Videre krysser en elva før en i neste kryss tar til venstre, herfra følges skogsstien til parkeringsplassen. Etappen er delvis rødmerket.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Landskapsvernområde*Naturreservat  *TeltmuligheterKlatremuligheterMinneplakat*
Vann / TjernElv / BekkBålplass*Infotavler*Sopplukking
BærplukkingHistorie*Fjellgård*Fiske*Skog
Toalett*Bade   

* Landskapsvernområde: Urdådalen landskapsvernområde
* Naturreservat: Sæland naturreservat
* Minneplakat: Mellom Lauvlia og Skogen, på nedsiden av Skogafjellet.
* Bålplass: Det er laget flere gruver både i Bjødnalia og langs Taksdalsvatnet.
* Infotavler: Ved parkeringsplass i Sælandsskogen og nedenfor Blåfjellet.
* Historie: I Urdådalen og Bjødnalia henger historietavler.
* Fjellgård: På Lauvlia og i Bjødnalia har det vært fjellgårder, bygningene som står her nå er fra nyere tid.
* Fiske: Etter avtale med grunneier.
* Toalett: På parkeringsplass ved Sælandsskogen.

 

 

Parkering
Parkering

Parkering i Sælandsskogen.Stor og romslig parkeringsplass i Sælandskogen, Time kommune.

Kjørebeskrivelse fra Nærbø. Følg Gudmestadvegen 181 mot Risa og Risavegen 170, sving til høyre i krysset ved Garborg. Fortsett mot Undheimsvegen 505 til veikrysset like før Undheim. Sving av mot Ålgård til venstre og følg Sælandsvegen 205 mot Sæland. Like før sistnevnte stedsnavn er det skiltet til Sælandskogen. Parkeringsplassen er stor og romslig, det er også toalett tilgjengelig. GPS posisjon N58 42.633 E5 48.050.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

Parkering på Snorestad.Parkering på opparbeidet grusplass på Snorestad.

Fra Bryne, følg vei 505 Garborgsveg mot Løge, Oma og videre opp til Undheim. Fra Undheim følg Sikvalandsvegen 201 forbi Knudaheia, totalt 3,1km. Det er skiltet opp til Skårlandskula fra Sikvalandsvegen. Følg veien nesten helt til endes, og parkeringsplassen kommer til syne på høyre side. GPS posisjon N58 41.374 E5 49.761.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Bjødnalia – På traktorvei mot LauvliaDet er en fin sommerdag i mai, og vi ønsker å benytte dagen til å gå en ny tur. Kjell Arild og jeg plukker opp Bjørn Tore på parkeringsplassen i Sælandsskogen – herfra kjører vi samlet til Snorestad hvor dagens tur starter fra. De første tre kilometerne på traktorvei til Lauvlia har vi gått flere ganger, men veien videre har ingen av oss gått før. Et skilt like nedenfor hytta i Lauvlia viser vei til Skogen i nordlig retning. Stien er god, terrenget er åpent og oversiktlig, og vi kan tydelig se de røde pålene som viser vei.

 

 

 

Bjødnalia – Idylliske MorstjørnEn gjerdeklyver krysses, og vi kommer til Morstjørn som ligger nydelig plassert som et basseng på kanten av fjellet. Ved neste gjerdeklyver viser skilt og rødmerkingen vei rett gjennom en flokk med storfe. Av hensyn til dyrene (og Kjell Arild!) velger vi å gå på østlig side av tjernet Dabelen. Her ser vi raskt at det går gamle tråkk, og når vi i tillegg går forbi en minneplate på denne siden av myra, kan vi ikke skjønne hvorfor merkingen går på andre siden?! Men ta hensyn til dyr på beite og gå der det egner seg best.

 

 

 

Bjødnalia – Det er frodig og grønt ved Bjødnaliavatnet.Et nytt skilt viser vei og Skogen kommer til syne foran oss. Stien følges nedover til vi kommer til en flott grusvei som leder vei inn til en hytte. Vi går sørover langs Engjavatnet i retning Bjødnalia. En gjerdeklyver dukker opp langs grusveien, og den må jo være der av en grunn tenker vi! Terrenget frister mer enn grusvei, og vi kan se spor etter gamle tråkk som vi velger å følge. Det må være lenge siden denne stien var i jevnlig bruk, for her er det bare å finne den mest passende veien gjennom einerbuskene. Men retningen sier seg selv, og det er ikke mange meterne å gå før vi er ved hytta i Bjødnalia.

 

 

 

Bjødnalia – Gjennom trollske Urdådalen.I Bjødnalia er det sommerstemning med skinnende sol og glade barn i badetøy. Vi tar en liten pause før vi følger kjent sti i retning Urdådalen og Sælandsskogen. Det er frodig og grønt ute, og i dag viser Urdådalen seg virkelig fra en av sine beste sider!  Det er en magisk stemning når sola skinner mellom trærne i den vakre urskogen. Bjørn Tore sin bil står parkert i Sælandsskogen, og nå gjenstår bare kjøreturen til Snorestad hvor den andre bilen står parkert. Vi er alle tre enige om at det har vært en fantastisk tur som vi varmt kan anbefale videre.

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått våren 2019, dato 19. mai.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 


 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Skårlandskula - Utsiktsrik topptur fra SnorestadLauvlia - Vannveien fra Snorestad til SolheimSikvalandskula - Topptur med imponerende utsikt Hellevatnet - Telttur med toppturmuligheterLauvlia - En nedlagt gård ved Røyrvatnet Lauvlia, Bjødnalia, Ristølnuten og Kalvafjellet Kvernafjellet - Telttur fra Tjåland med vid utsiktUlvarudlå 418m.o.h - Rundtur fra Tjåland via Aurenes Ulvarudlå 418m.o.h - Topptur fra TjålandLåglia - En nedlagt fjellgard i flott kulturlandskap Låglia - Hellefjellet bestiges på vei mot fjellgardenSælandsskogen og Taksdalsvatnet - Tur for hele familien Bjødnalia - Rundtur via Sælandskogen og Urdådalen Blåfjellet - Topp og rundtur i Sælandskogen Lyngaland kulturlandskap - Fra Sælandsskogen til Melsvatnet Melsvatnet - Telttur med mange muligheter Melsvatnet - Rundtur i rolige omgivelser Bursfjellet - Lettgått topp og rundtur fra Eikeland Høylandsfjellet - Lettgått fjelltopp med storslått utsikt Lyefjellet og Njåfjellet - Rundtur Åsenvatnet - En natt under åpen himmel Taksdalsvatnet - Padletur en fin desemberdag Blåfjellet - Topp og rundtur igjennom den trolske lia

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Heidi Bjerre

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer