Du er her

Bjødnalia - Rundtur via Sælandskogen og Urdådalen

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Bjødnalia – En nedlagt gård blant stemningsfull naturBjørnalia, eller på jærsk Bjødnalia er et kjent og populært turmål både for store og små. Reisen igjennom Urdådalen byr på trolsk stemning blant blandingsskog og frodig natur, stien følger Urdåna mot den nedlagte gården. I Bjødnalia setter vi oss ned langs Bjødnelivatnet og koker kaffe på bålkjele.

Sett av 2,5t på rundturen, totalt 8km.
 


 

Kommune:                 Time
Tid:                              2-2,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       8,3km rundtur
Merket:                        Nei (Stedvis skiltet)
Terreng:                      Sti / Grusveg (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Bjødnalia 164m.o.h

 

 

Parkering:

Parkering i Sælandskogen, Time kommuneParkering på tilrettelagt parkeringsplass i Sælandskogen.

Kjørebeskrivelse fra Nærbø. Følg Gudmestadvegen 181 mot Risa og Risavegen 170, sving til høyre i krysset ved Garborg. Fortsett mot Undheimsvegen 505 til veikrysset like før Undheim. Sving av mot Ålgård til venstre og følg Sælandsvegen 205 mot Sæland. Like før sistnevnte stedsnavn er det skiltet til Sælandskogen. GPS posisjon N58 42.633 E5 48.050. Parkeringsplassen er stor og romslig, det er også toalett tilgjengelig. 

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Bjødnalia – Leidulf krysses bekken ved hjelp av gammel trebroLeidulf og jeg møter til avtalt tid, klokken 09,30 i Sælandskogen. Flere har allerede parkert før oss, landskapsvernområdet blir ofte benyttet av turgåere og mosjonister. Området byr på et rikt dyre og fugleliv, deler av rundturen går i et naturreservat.

Fra parkeringsplassen følger vi skogstien i nordøstlig lende i knappe 250m, her det er naturlig å dreie ned og krysse bekken som renner ut i Taksdalsvatnet. Ei gammel trebro omringet av skog er selve inngangsåren til naturreservatet. Vær obs, brua kan være glatt.

 

 

Bjødnalia – Informasjonstavle i SælandskogenLike etter brua er det satt ut ei informasjonstavle, legg gjerne første stopp på turen allerede her. Nyttig og lærerik informasjon på et idyllisk og moselagt stativ med et godt voksende grantre på toppen.

Stien fortsetter mot sør, ned mot Urdådalen. Langs Taksdalsvatnet er det flere trefrie lommer hvor en flott utsikt kommer til syne, er du heldig svømmer gjerne svanen like ved?


 

 

 

 

Bjødnalia – På vei opp Urdådalen er stemningen trollskVi er fremme ved inngangen til Urdådalen, en fuktig skogkledd dal med trolsk stemning venter på oss. Urdåna er stor etter nedbørsrike dager, men ikke av betydning for oss turgåere.

Veien vi følger ble bygd for første gang i år 1917-1918 av Aadne Sæland, men i 1943 ble fanger fra Opstad benyttet for å utbedre veien slik de kunne frakte eiketømmer og ved. Veien stopper ikke i dalen, den går i tillegg opp på Sælandsfjellet hvor et storfint utsyn venter den utsiktslystne turgåeren.

 

 

 

Bjødnalia – En nedlagt gård langs BjødnelivatnetMoldetjørna er passert, like etter må vi over et stedvis myrlendt parti. Vanntett fottøy er absolutt nødvendig dersom en ønsker å komme tørrskodd til Bjødnalia.

Den nedlagte gården blei opparbeidet med hus og dyrkede jorder i tidsrommet 1855-1870, av en heiagjeter fra Eidland med navn Fanuel Svenson (1831-1892). Fanuel hadde tre koner, og 15 barn med kun den første av konene. Svigersønnen Ola Rasmusson (1857-1928) dreiv garden til de flytta i år 1907.


Leidulf og jeg tar en beskjeden titt rundt i tunet, i dag brukes området til hytte og sauebeite. Vis hensyn!
Bygningene er av nyere dato grunnet brann.

 

 

Bjødnalia – Leidulf setter bålkjelen stødig på plassDet er tid for en liten pause ved Bjødnelivatnet, nå skal det smake godt med litt niste og en kopp kaffe.

Leidulf fyller bålkjelen og gjør klar kaffen, i mellomtiden fyrer jeg opp bålet.
En ravn seiler rolig over hode på oss og holder utkikk, bålrøyken siver opp av steinene mens bekken like bak sildrer ei flott vise. Flotte øyeblikk!

Men, etter en god pause er det på tide å vende tilbake mot Sælandskogen. Området ryddes tilbake, sekkene pakkes og vi er klar for å fortsette rundturen. Store deler av siste etappe går på grusvei ned mot Sjelset og vatnet Sjelsetvatnet. En positiv grunneier har vært hyggelig og merket turen med skilt og rødmerkede tre påler. Nede ved asfaltert vei er det selvfølgelig mulig å fortsette rett mot parkeringsplassen, men som vist på kart nedenfor følger vi bekken fra Sjelsetvatnet nedover langs stien.

God Tur

 

Bildegalleri
Dato: 21.12.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer