Du er her

Brunes - Kulturhistorisk rundtur fra Berland

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Brunes – Kulturhistorisk rundtur fra BerlandBrunes ligger i idylliske omgivelser langs Ørsdalsvatnet i Bjerkreim kommune. Rundturen fra Berland byr på flotte naturopplevelser med vid utsikt over Ørsdalvatnet og fjellene rundt. Skogsterreng preger store deler av turen, og her kan en blant annet la seg fascinere av store flotte eiketrær og nydelige furutrær. En tur med mange flotte øyeblikk!

Sett av 3t på den totalt 8,5km lange rundturen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                  Bjerkreim
Tid:                              3t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       8,5km rundtur (Stigning 506m)
Høyde:                         Mjåvatnet 138m.o.h, Brunes 120m.o.h og Fossvatnet 215m.o.h.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Middels

Basert på turens lengde og stigning, er rundturen fra Berland til Brunes via Skåredalen klassifisert som Middels i vanskelighetsgrad. Stien er for det meste god, men kanskje noe gjengrodd i vekst-sesong – dette vil selvfølgelig variere noe fra årstid til årstid. Noen steder er det gjerdeklyver og grinder. Det er for det meste god merking, men noen steder kan det være behov for å stoppe opp, for å se seg om etter neste rødmerking, men vi opplever hele rundturen som tilstrekkelig og faktisk godt merket! 

En må en passere enkle partier med ur/steiner, - husk at disse kan være sleipe/glatte etter fuktige perioder. Over større bekker er det bygget bro, de mindre hoppes det enkelt over. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Turen fra Berland til Brunes med videre rundtur er varierende og veksler mellom skogsområder, myrtraseer og fjellgrunn. Det er flere tjern- og vann på turen – men det er først når utsikten utover Ørsdalsvatnet kommer til syne, en virkelig står i fare for og «miste pusten». Turen går for det meste i varierende skogsterreng, men mest bjørk. Stien er for det meste godt synlig på hele turen. Det er to broer og gjerdeklyvere en må over, samt grinder på turen.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Turen er både rødmerket og skiltet, men med varierende kvalitet, - synes jeg. Velger derfor å dele rundturen inn i etapper og beskrive dem enkeltvis nedenfor.

 1. Fra Berland til Skåredalen langs Mjåvatnet
  Uten tvil – turens enkleste etappe! Fra infoskiltet ved parkeringsplassen, følg grusveien ut mot Mjåvatnet og videre til Skoredalen. Det er viktig å bemerke seg at en skal gå ut og langs med Mjåvatnet, ta ikke av på rødmerket traktorvei opp i terrenget før vannet – da kommer en til Daurmålsknuten.
   
 2. Fra Utløpet av Mjåvatnet ved Skåredalen til stiskille ved Brunes
  Fra stor snuplass, følg grusveien opp mot skogsbeltet, men følg ikke veien rundt, ta isteden av ned på rødmerket sti / ferdselsåre til høyre. Følg rødmerkingene i det idylliske og småkuperte terrenget. Det vil si, det er langt fra småkupert ned mot Ørsdalsvatnet, men stien en følger er god og behagelig å følge – uten dem alt for bratte hengene og utfordrende partiene.

  Det er godt rødmerket her, synes vi. Men det kan allikevel være nødvendig å stoppe opp, se seg om, eventuelt gå tilbake til nærmeste «røde merke» og prøve igjen – men kun for noen få steder! Dette er uten tvil turens flotteste etappe!
   
 3. Fra stiskille «Skåredalen & Våland» til Brunes
  Rundturen går «egentlig» videre og direkte til Våland via Brunesdalen. Men, skal en ned til Brunes må en følge sti uten merking ned mot Ørsdalsvatnet. Her er det flere tufter å se, i tillegg til ei koie som står oppført midt inne i skogen. Avstikkeren ned hit er på knappe 200m.
   
 4. Fra Stiskille «Skåredalen & Våland» til Vålandstjørni via Brunesdalen
  Rødmerket og skiltet sti igjennom dalføret. Midt i dalen står ei nydelig koie oppført, fantastisk sted! Noe myrlendt enkelte steder, og bjørka kan nok også stå noe tett i vekstsesong. Stien kommer etter hvert ut på traseen som går til Dyrskog, men husk å se deg godt om etter de røde merkene, for noen steder deler stien seg, men kun en av stiene er rødmerket.
   
 5. Fra Vålandstjørni til Berland
  Hopp over bekken og følg sti langs utløpet av Vålandstjørni, altså mot Fossvatnet og Berland. De røde merkene går ned til vannet, og i kanten av dette bort til sørlig ende av vannet. Herfra følges kjerre- traktorvei ned til Berland. Gå uforstyrret igjennom gårdstun og husk og lukk alle grinder etter deg!

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Vann/TjernElv/BekkBålplass*Bade*Historie*
SkogFjellgård*Benker/Bord*  

* Bålplass: I sørøstlig ende av Mjåvatnet, ved Skåredalen.
* Bade: Flere innbydende og krystallklare vann passeres.
* Historie: Gammel ferdselsåre igjennom Skåredalen, tidligere «E39» med ferjetransport over til Lauperak og videre ned til Gya.
* Fjellgård: Tufter og kulturbeite ved Brunes.
* Benker/Bord: I sørøstlig ende av Mjåvatnet, ved Skåredalen.

 

 

Parkering
Parkering

Brunes – Parkering på Berland i Bjerkreim kommune.Parkering på Berland i Bjerkreim kommune.

Fra Nærbø, følg Buevegen 504 opp mot spisestedet Karlsbu. Videre til høyre og inn på Undheimsvegen og deretter videre til E39 over «Bue». Sving til høyre mot Bjerkreim ved E39. Fortsett over Storrshei og ned i Vikeså. Like ved Statoil bensinstasjonen svinger du av til venstre og fortsetter videre opp mot Vikesdal (skole og barnehage passeres). Det er skiltet til Berland fra sistnevnte plassering, kjør over bru som tar deg over Hofreisæåni (elva) og gjenvinningsstasjonen kommer til syne på venstre side. Følg veien til ca 200m før gården ved Berland, her er det tilrettelagt parkeringsmuligheter i krapp 90grader sving. GPS posisjon N58 38.189 E6 09.296.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Brunes – Rundturen byr på flere steder med magisk utsikt!Det er en vindfull og kald vinterdag på Berland, i dag er hodeplagg og hansker obligatorisk for oss alle ved turstart. Vi starter på grusvei langs Mjåvatn, og vi må holde et godt tempo for å få varmen i oss. Ved enden av vannet blir det lunere da vi nærmer oss skogen som skjermer for vinden. Vi går inn i granskogen ved start av Skåredalen, som etter en stund går over til blandingsskog.  Furutrærne setter et nydelig preg på terrenget, og etter hvert som vi kommer opp i høyden får vi en videre og videre utsikt over Ørsdalsvatnet - med fjellene rundt. Det er flere utkikkspunkt på veien, og vi stopper flere ganger for å fotografere.

 

 

 

Brunes – Ei lita koie er å se ved Brunes, samt flere tufter og steingårder.Tiden glemmes nesten helt, men turen må fortsette. Selv om vi forlater den flotte utsikten for en stund, fortsetter terrenget å fascinere oss. Stien blir omgitt av mosegrodde trær og i lystig lag går vi videre til vi kommer til et stiskille. Her velger vi å ta en umerket avstikker ned til en koie på Brunes, før vi følger skiltingen videre mot Våland. Nå skal en del høydemeter bestiges, og det kjennes på pusten. Oppe på flaten er bakken hvitkledd, og i snøen ser vi spor fra både hjort og elg.

 

 

 

 

Brunes - En nydelig vinterdag ved Fossvatnet.Det er et behagelig terreng å gå i, og etter en stund kommer vi frem til en flott liten koie i Brunesdalen. Her tar vi en pause med litt påfyll av engeri, før vi spaserer videre mot Vålandstjørni og Fossvatnet. Isen som dekker vann og tjern setter et nydelig vinterpreg på omgivelsene. Vi krysser ei ur langs Fossvatnet før vi kommer ut på en grusvei hvor det ligger et par hytter. Fra grusveien ser vi Mjåvatnet fra høyden, der nede vi startet turen for noen timer siden. Grusveien følges tilbake til Berland hvor dagens tur ender.

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått vinteren 2018, dato 13.januar.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

 • Vi gikk turen på vinterstid, og da er vegetasjonen lav. Vi kan ikke uttale oss om hvordan det er å gå her på sommerstid, men mest sannsynlig er merkingene like godt synlige da de enten henger i trær og høye trepåler. Stien vil nok også være godt synlig for de fleste plassene. Vi mener turen passer året rundt.
   
 • Skåredalen, den eneste tverrdalen til Ørsdalsvatnet. I eldre dager gikk det ferje mellom Skåredalen og Lauperak, videre gikk ruta via Skinnelddalen og videre ut til Gya. I vannkanten av Ørsdalsvatnet har det fra 1900-tallet vært trevarefabrikk, og elva ned fra Mjåvatnet har vært en viktig energikilde for maskiner og sag.
   
 • Brunes, en tidligere husmannsplass var bebodd fra 1857-1892. På stedet i dag kan en se tufter, steingarder og ei gammel koie av nyere dato. Vi gikk aldri helt ned til Ørsdalsvatnet, og er usikker på framkommeligheten her nå, men i eldre dager var det båtstø også her.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Dyrskog - En nedlagt gård på solsiden av Ørsdalsvatnet Spødavollstolen - Variert og spennende rundtur via Stolfjellet Daurmålsknuten - En spennende og utsiktsrik tur fra Berland Faureknuten - Utsiktsrik topptur via Grolidalen Fureknuten - Topp og rundtur i skogkledd terreng Storafjellet 537m.o.h - Ruvende utsikt så langt øyet kan se

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfattere: Heidi Bjerre og Kjell Arild Nummedal.

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer