Du er her

Den Vestlandske Hovedvei

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Den Vestlandske HovedveiDen Vestlandske Hovedvei var den første veien som ble bygget beregnet for hjulredskap i Rogaland. God veistandard gjør det mulig å ferdes her med barnevogn, veien skulle bygges billigst mulig og det er derfor enkelte bratte etapper. Det ville vært fordyrende å slynge veinettet om de mange høydedragene.

Sett av 1,5t en vei på strekningen Hølland til Hegrestad, totalt 6,5km.
 

 

 

Kommune:                 Hå / Eigersund
Tid:                              1,5t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       6,5km en vei
Merket:                        Ja (Blåmerket / Skiltet)
Terreng:                      Grusvei (Joggesko)
Vanskelighetsgrad:   Enkel
Høyde:                        Høyeste punkt 92m.o.h


 

Parkering:

Den Vestlandske Hovedvei – Parkering på OgnaOgna

En liten parkeringsplass ved Hølland bru på Ogna, hvis ikke benytt idrettsanlegg ca 700m tilbake fra brua.

Fra Nærbø, følg Nørdsjøvegen Rv44 i sørlig retning forbi Varhaug, Vigrestad, Brusand og inn til Ogna sentrum. Ved Ogna passeres en Esso stasjon på høyre side, like etter er det skiltet inn til venstre ved idrettsanlegg. Følg Salthellerveien ca 300m forbi idrettsanlegget, sving av til høyre i neste veikryss mot Hølland gård og følg veien.
GPS posisjon N58 31.062 E5 49.239

 

 

Den Vestlandske Hovedvei – Parkering på HegrestadHellvik

En romslig parkeringsplass er opparbeidet ved Hegrestad.

Fra Nærbø, følg Nørdsjøvegen Rv44 i sørlig retning forbi Varhaug, Vigrestad, Brusand, Ogna og Sirevåg. Fortsett mot Hellvik og sandtakene ved Jærveien Rv44. Det er skiltet opp til Hegrestad langs veien, i tillegg til et lite severdighetskilt. Sving av til venstre og følg veien igjennom et lite skogholt, parkering ca 400m fra Rv44.
GPS posisjon N58 30.135 E5 54.757

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Den Vestlandske Hovedvei – Hølland BruMed start fra Ognasiden ved Hølland bro starter etappen allerede med en stor severdighet, nemlig brua. Den ble bygget som en del av Den Vestlandske Hovedvei i 1843, den kjente brubyggeren Andreas Aanonsen var mannen bak. Totalt på den langstrakte veien ble det bygget 16 steinkvelvbruer med et varierende spenn fra 6,9 til 8,7m.

Vi har allerede parkert en bil på Hegrestad, Hellvik siden. Det er også en mulighet å ta toget, men vær obs på at fra Hellvik togstasjon til Hegrestad er det godt 3km som kommer i tillegg.

 

 


Den Vestlandske Hovedvei – Utsikt fra turens høyeste punktBrua er passert og vi er på vei mot Hølland gård og gartneri, i sesongen er det et flott utvalg av en rekke blomster for salg. Drivhusa passeres, med et på hver side følger vi veien opp mot ei grind. Det er her selve Den Vestlandske Hovedvei starter, hvert fall i senere tid. Veien ble først påbegynt år 1789 i Stavanger men, over selve Hegrestadfjellet sto etappen ikke ferdig før 1840 åra, og det er her vi skal ta turen i dag.Veinettet er solid og lettgått, Kvernatjørni passeres før det stiger jevnt opp mot turens høyeste punkt. Bildet er tatt fra rasteplass like ved skilt ned til Tvitjørn.

 

 


Den Vestlandske Hovedvei – Små tjern skaper en idyllisk stemningDet er mange informasjonsskilter langs veinettet, blant annet om "Post-transporten i tidligere tider", "Skyss-stasjon for reisende folk" og "Vegen skulle vær så brei som et spyd".

Veiprinsippet var å bygge så beint som mulig uten å unngå høydedrag for å spare penger, denne byggemåten skapte i senere tid problemer for nyere kjøretøy. Biler som ble benyttet på 1900 tallet måtte ha god fart ned for å klare å komme opp neste oppoverbakke. Vi er nå fremme ved Ulvhus, her er kommuneskillet mellom Hå og Eigersund. Stedsnavn som Ulvhus og Ulvhustjørni tyder på at det her har vært store rovdyr tidligere, men en trenger ikke frykte for det i skrivende stund.

 

 


Den Vestlandske Hovedvei – Rette byggelinjerVidere går den "et spyd" breie veien mot Dybingsvatnet og Spjødåna passeres. Noen rødmerkede pinner kommer til syne, disse fører opp til en av På Topp i Dalane turene, nemlig fjelltoppen Roda 107m.o.h, klikk her for turbeskrivelse.

Det åpne og langstrakte landskapet er enormt og spennende blant fjellknauser og tjern. I tillegg byr landskapet på et yrende dyre og fugleliv. Rovdyr som grevling og rev er vanlig i området, men dette er nattdyr og viser seg sjeldent frem. Elg, mye omtalt som skogens konge er en nykommer i området. Hjort, rådyr og hare derimot er mer vanlig i den Jærske faunaen.

 

 


Den Vestlandske Hovedvei – Ta gjerne en pause like ovenfor DybingenLike ovenfor vatnet Dybingen er det tilrettelagt med benker og bord, ta med niste og nyt utsikten. Herfra er det knappe 1,5km igjen til vi er fremme ved Hegrestad. Vi har dessverre ikke tid til lengre pauser i dag, det er 2.juledag og vi er invitert på middag.

Viste du at deler av det populære Nordsjørittet går igjennom denne populære traseen?
Vi passerer Hundaspranget, Badnustjørna og Fantasteinen før vi er ved parkeringsplassen på Hegrestad.

 

  • Det er gode fiskemuligheter blant de mange små og store tjerna, husk og kjøp fiskekort.
  • Det er utvida båndtvang, gjelder hele året.
     

God tur

 

 

Bildegalleri
Dato: 26.12.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer