Du er her

Det Gamle Jernbanesporet

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Det Gamle Jernbanesporet. Fra Eigersund til HellvikDet Gamle Jernbanesporet fra Eigersund til Hellvik, en kulturhistorisk tur for alle. Den smalsporede veien slynger seg blant fjellknauser adskilt av små tjern og skogholt. Det er flere steder tilrettelagt med benker og bord, hva med en spisepause ved den nedlagte togstasjonen Maurholen, eller kanskje ved stedet Pensjonisten? 

Sett av 2t en vei på den 8,5km lange turen.
 


 

Kommune:                 Eigersund
Tid:                              2t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       8,5km en vei (Fra Eigersund togstasjon)
Merket:                        Nei (Stedvis skiltet)
Terreng:                      Grusvei (Joggesko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Høyeste punkt 41m.o.h

 

 

Parkering:

Det Gamle Jernbanesporet – Parkering Eigersund kommune.Eigersund

Offentlig parkeringsplass like ved Småjobbsentralen i Eigersund.
Fra Nærbø følger vi Nordsjøvegen Rv44 mot Eigersund, på veien passeres blant annet Ogna og Hellvik, sistnevnte er utgangspunkt for motsatt ende av det nedlagte jernbanesporet. Fortsett ned mot Tengs og følg Jærveien 44 mot Shell i Eigersund. Fortsett over bro, ta til høyre i rundkjøringen og sving til venstre ned mot Småjobbsentralen like før tunnelen, ca 500m etter rundkjøringen. Ta en «u-sving» og kjør ned på baksiden av Småjobbsentralen. Gratis parkering og toalett, GPS posisjon N58 27.708 E5 59.521.

 

Det Gamle Jernbanesporet – Parkering like innenfor Hellvik togstasjon.Hellvik

Offentlig parkeringsplass like innenfor parkering for tog reisende ved Hellvik tog.stasjon.
Fra Nærbø følger vi Nordsjøvegen Rv44 mot Hellvik, bak oss passeres blant annet Vigrestad, Brusand og Ogna. Videre inn på Jærveien 44 passeres kommunegrensene mellom Hå og Eigersund, en Joker matbutikk ved Hellvik kjøres forbi før det er skiltet inn til Hellvik Stasjon, og Den gamle Jernbane med et severdighetsskilt. Sving inn til høyre og fortsett forbi parkering for tog.reisende. Gratis parkering og toalett, GPS posisjon N58 29.180 E5 53.801.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Det Gamle Jernbanesporet – Hilde ved informasjonstavlaMed en bil parkert på Hellvik tog.st starter turen faktisk med å ta toget til Eigersund, det er nemlig ikke nødvendig med en bil i hver ende. Å ta toget er miljøvennlig og moro, særlig for de aller minste. Fotturen fra Eigersund til Hellvik langs det gamle jernbanesporet er somregel en passelig etappe for folk flest. Traseen er beregnet for smalsporede tog, men det er god plass for syklister og et par barnevogner i bredden på dagens standard.

En lettgått fottur i nydelig natur starter fra informasjonsskilt i Eigersund, vi er ikke alene denne flotte romjulsdagen.

 

 


Det Gamle Jernbanesporet – Fremme ved stoppestedet PensjonistenTurgåere og mosjonister i alle aldrer benytter seg av den innholdsrike jernbanestrekningen, det er tilrettelagt med benker og bord på en rekke idylliske steder.

Etter å ha passert den konstruksjonssterke brua designet av lærlinger ved Aker Solutions i Eigersund kommer vi til Pensjonisten som er et flott lite stoppested.

Vi er noen år unna pensjonistalderen og fortsetter mot Hellvik, på vår vei passeres mange flotte fiskevann. Det opplyses om god bestand av ørret, husk fiskekort. Fra veinettet er det avstikkere ned mot sjøen for de som vil bade eller fiske der.

 

 


Det Gamle Jernbanesporet – Speilende tjernFør vi ankommer den nedlagte togstasjonen Maurholen passeres flere tjern, det hører sjeldenheten til å se terrenget speile seg slik i vannflaten en sen desembermåned.

Fra høydedragene langs jernbanesporet er det gode utsikter mot Eigerøya og Nordra Sundet, en minnerik opplevelse blir det uansett til en kopp kaffe.

Viste du at det populære sykkelrittet "Nordsjørittet" blant annet finner veien igjennom denne vakre etappen?

 

 


Det Gamle Jernbanesporet – Maurholen togstasjonVed Maurholen tog.stasjon blir vi dessverre ikke tatt i mot lenger slik som i eldre tider, stasjonen er nemlig nedlagt. Strekningen Hellvik – Eigersund er en del av Jærbanen som i 1874 – 1878 ble opparbeidet mellom Eigersund og Stavanger.

Den gamle jernbanen var beregnet for smalsporede tog, vidden var 1067mm mot dagens vidde på 1435mm. Banen slynger seg rundt knauser og høydedrag for å unngå fordyrende tunneltraseer, etter at den bredsporede jernbanen ble tatt i bruk i 1948 var deler av det gamle nettet overflødig og dermed tatt ut av bruk.

 

 


Det Gamle Jernbanesporet – Det er like før vi er ved HellvikArbeidet langs strekningen er utført av hardtarbeidende mennesker kun ved bruk av håndmakt, når store konstruksjoner som murer og bruer skulle bygges ble det brukt store blokker i kilt stein.

Ved informasjonstavla på startplasseringene kan en lese mer om Hellvik Folkesti, et prosjekt for å sette hverdagsmosjon på dagsorden. En 3,2km lang skiltet løype for hver 500m er tilgjengelig fra Hellvik bedehus til Maurholen, løypa går på den allerede eksisterende grusveien.

Holmavatnet og Kvidingsvatnet passeres før vi er tilbake ved parkeringsplass på Hellvik.

En flott familietur er ved veis ende, men du ønsker gjerne å fortsette?
Da anbefaler jeg å fortsette mot Hegrestad og videre inn på Den Vestlandske Hovedvei, for turbeskrivelse kan du klikke her.

God Tur!

 

Bildegalleri
Dato: 29.12.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer