Du er her

Eigerøy fyr – Familievennlig tur

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Eigerøy fyr – Fyrtårn – Eigersund kommuneEigerøy fyr ligger lokalisert i Eigersund kommune. Fyret var påtenkt allerede i år 1824 på Eigerøy men, pga uenighet om hvorvidt det var behov for et fyrtårn langs Jærkysten ble planene lagt på is. Fyrkommisjonen vedtok i 1852 at fyret skulle bygges nettopp her. Fyret ble bygget i perioden 1853 - 1854. På det meste var 75 arbeidere i jobb i byggeperioden for å ferdigstille fyrtårnet. Store deler av turen går på grusveg med unntak av siste 700m som går på merket sti ned til fyrtårnet. Det vil være mulig å ha med barnevogn frem til stien starter, her er det også tilrettelagt for turgåere. Du bør sette av 1,5 - 2t tur/retur for å gå den totale lengden på 4,6km tur/retur.

 

 


Kommune:                 Eigersund
Tid:                                1,5t tur / retur
Lengde:                        4,6km tur / retur
Merket:                          Sti er merket
Terreng:                        Grusvei / Sti
Vanskelighetsgrad:  Enkel
Høyde:                          Fyrtårn 10-15m.o.h (I tillegg kommer fyrtårnet)

 

 

 


Parkering:
Eigerøy fyr – Fyrtårn – ParkeringFra Eigersund sentrum bruker du ca 10-15minutt med bil, strekningen er på ca 9,4km. Kjør opp og forbi Shell bensinstasjon og ut videre mot Eigerøyveien 502 over broa. Ta til høgre i rundkjøring mot Eigerøy fyr, vei Ytstebrødveien 65. Følg så veien forbi Skadberg langs sjøen og ta så av inn mot Segleimsveien. Godt skiltet og lett oversiktlig parkeringsplass. GPS posisjon N58 26.489 E5 53.195

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:
Eigerøy fyr – Tur – Fyrtårn – Eigersund kommuneTuren gikk i dag til Eigerøy fyr, faktisk Norges høyeste støpejernsfyr. Turen starter fra tilrettelagt parkeringsplass nede ved Renna. Det er ingen tvil om hvor turen starter men, det kan være greit å legge merke til at svarkort til spørsmåla som finnes langs veien ligger i svart postkasse. Postkassen henger på stor informasjonstavle like i nærheten av parkeringsplass, tavla inneholder nyttig informasjon og historie som kan være greit å ha lest før turen. Turen starter og vi går over broa og inn på flott tilrettelagt grusvei, veien ble laget i 1996 takket være positive grunneiere. Vi fortsetter videre inn på Midtbrødøya, terrenget rundt oss er preget av små områder med innmark omringet av lynghei, myr og en beskjeden mengde skog. Enkelte områder går du i lag med sauene på øya, noen av dem er tamme og kommer gjerne bort for å helse på! Gruset veg går på lesiden av øya, nedenfor Engjavigfjellet i østlig retning. Selv om deler av turen går på lesiden bør du kle deg godt. Etter ca 1,8km stopper grusveg og rødmerket sti starter ned mot fyrvokterbolig og Eigerøy fyr.

 


 

Eigerøy fyr – Fyrvokterbolig – Eigersund – TurFremme ved fyrvokterboligen har Dalane Friluftsråd satt opp turkassen hvor du kan signere deg inn i tur boka. I tillegg er denne turen med i arrangementet "På Topp I Dalane 2013", husk å ta vare på turkoden eller klipp hull i arket med tang. Vi fortsetter over gangvei laget av betong mot Eigerøy fyr. Fyret ble bygget i perioden 1853 - 1854, på det meste var det 75 arbeidere i sving for å ferdigstille Norges høyeste støpejernsfyr. Byggeperioden var kort grunnet støpejernsfyret ble levert i seksjoner som ble satt sammen på plassen. Seksjonene ble levert av Bærums verk og Horten mekaniske verksted. I tillegg ble det bygget fyrvokterbolig, uthus, naust og landingsbrygge. Fyret ble tatt i bruk for første gong 16.11.1854 men, først i 1932 ble fyret tilkoblet elektrisitet. 1989 ble fyret automatisert og avfolket etter ulike betjeningsordninger. Fyret har åpent i helger og sommerferien, for mer informasjon kan du klikke deg inn på Eigersund kommune sin hjemmeside. Veien tilbake går på samme sti, ca 700m før du er tilbake på grusveien.

Fin tur i dette spesielle kystlandskapet som passer godt til kveldsturer i sommerhalvåret eller som familietur i helg/ferie når fyret er betjent.

Husk forbud mot hund i perioden 15.mars til 15.oktober grunnet beitedyr.
 

 


Bildegalleri
Dato: 03.06.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer