Du er her

Fra Ogna til Hellvik - Via Rabalia, Ualand og Roda

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Fra Ogna til Hellvik – Via Rabalia, Ualand og RodaI mars 2019 gikk månedens helge-fellestur fra Ogna til Hellvik. Turen startet gjennom den idylliske Rabalia og til Ualand, før vi gikk til toppen Roda og tok en tur innom Ole Høylandshålå mot slutten av turen. En kjekk og variert tur i et nydelig kysthei-landskap, avsluttes i Lunhulen på Hellvik (Eigersund kommune).

Sett av 4 t en vei på den totalt 12,3km lange turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                         Rogaland
Kommune:                  / Eigersund
Tid:                             4 t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                      12,3 km en vei (Stigning 425m)
Høyde:                        Roda 107 moh, Ualand 70 moh og Søra Hetland 10 moh.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Middels

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Ogna til Hellvik klassifisert som Middels i vanskelighetsgrad. Stien er for det meste god, men er flere steder veldig fuktig – vil selvfølgelig variere noe fra årstid til årstid. 

En må en passere enkle partier med ur/steiner og snaufjell, - husk at det her kan være glatt etter fuktige perioder eller om det er frost. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

La oss si det først som sist - Turen fra Søra Hetland til Lunhulen via Roda er svært varierende!
Her vil en vandre i klassisk grantreskog til trollsk edelløvskog i Rabalia Naturreservat. Ognavassdraget bruser like ved turens første del, og fuglekvitter er en selvfølge.

De skogkledde liene avtar mer og mer, og et kupert og nakent heiaterreng overtar. Sikten bedres og fra Roda vil en kunne få en rå utsikt utover terrenget. Det er grind og gjerdeklyver på fotturen.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Turen er både merket og skiltet, men med varierende kvalitet, - synes vi. Vi velger derfor å dele rundturen inn i etapper og beskrive dem enkeltvis nedenfor.

 1. Fra Ogna (Søra Hetland) til Ualand
  Fra kraftstasjonen på Søra Hetland er fotturen blåmerket inn til Ualand. Gå først opp bakken til venstre for selve kraftstasjonen. Forsett igjennom grind, videre på traktorvei . Etter cirka 150m gange, tar du ut til høyre igjennom tre-grinda og fortsetter på sti igjennom skogen. Rabalihølen passeres og fotturen går videre igjennom Rabalia. Siste rest går på grusvei til Ualand.

  Merk!
  Enkelte steder igjennom Rabalia Naturreservat kan det være litt dårlig merket, og det vil være nødvendig å stoppe litt opp for å studere terreng/lete etter merking. Men generelt synes vi at det er godt tilrettelagt og greit å finne frem i dette turområdet.
   
 2. Fra Ualand til vei/strikryss
  Følg grusveien mellom Ualandsvatnet og Indra Ualandsvatnet cirka 1,3 kilometer. Det er godt skiltet ved vei/stikryss på høyre side (skilt står på venstre side av veien). Følg anvisning mot Lunhulen.
   
 3. Fra vei/stikryss til Roda 107moh
  Sti over kysthei-landskapet. Alle kryss er merket, og følg merking mot Lunhulen. Dessverre er noe av rødmerkingen på denne etappen slitt, men en vil kunne se nødlinger (små varder/steiner) med litt rødt på. Andre steder er merkingen god. Det er gjerdeklyvere tilgjengelig over gjerder.

  Stien passerer tjernene Videmyrtjørna og Fiskelenstjørna. Følg deretter skilting opp til Roda.
   
 4. Fra Roda 107moh til Ole Høylandshålå
  Det er merket og skiltet til Ole Høylandshålå og Lunhulen. Følg rødmerkingen over grusveien, hvert fall i sesong for bier, det er nemlig satt ut bikuber like ved grusveien, følg derfor bare rødmerkingen!
  Følg stien forbi Nedra Furevatn, videre til Spjødavatnet og videre til Ole Høylandshålå.
   
 5. Fra Ole Høylandshålå til Lunhulen
  God merking ned til stikrysset (som en tok av fra, for å gå til Ole Høylandshålå). Videre på sti kun en kort etappe før grusvei og jernbanebroen kommer til syne. Gå over brua og hold til venstre. Følg veien ned til parkeringsplassen på Lunhulen.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Vann/TjernElv/BekkFiske*BadeSkog
Teltmuligheter Turbok*        Historie*        Bærplukking*Naturreservat*

* Fiske: Etter avtale med grunneier
* Turbok: I postkasse på Roda
* Historie: Ole Høilands hålå, et av flere gjemmesteder for mestertyven Ole Høiland.
* Bærplukking: Bjørnebær, blåbær, bringebær og markjordbær

 

 

Parkering
Parkering

Fra Ogna til Hellvik – Parkering i Lunhulen på HellvikParkering ved Lunhulen (Hellvik) i Eigersund kommune.

Følg Rv44 langs kystlinjen forbi Varhaug, Vigrestad og videre ned til Hellvik. Langs kysten på Hellvik passeres XL Bygg, fortsett cirka 600m til, og like etter ei bro svinger enn av til venstre og inn på Mjåsundveien (Mjåsundveien er skiltet fra Rv44) mot Lunhulen.

Følg asfalt, og etter hvert grusveien inn til Lunhulen – cirka 800 meter fra Rv44. Adresse: Mjåsundveien 51. GPS posisjon N58 29.249 E5 52.932.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

Fra Ogna til Hellvik - Parkering ved Søra Hetland (kraftstasjon) på OgnaParkering ved Hetland kraftstasjonen på Søra Hetland, i nærheten av Ogna skole.

Fra Nærbø, følg Nørdsjøvegen Rv44 i sørlig retning forbi Varhaug, Vigrestad, Brusand og inn til Ogna sentrum. Ved Ogna passeres en Esso stasjon på høyre side, like etter er det skiltet inn til venstre ved idrettsanlegget. Følg Salthellerveien ca 300m forbi idrettsanlegget, ta til høyre og inn på tredje avkjørsel til venstre ved Lindtjørn veien, fortsett til Hetland kraftstasjon via gårdstunet. GPS posisjon N58 31.430 E5 50.126.

Kjørebeskrivelse - Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Fra Ogna til Hellvik – Idyllisk fottur vi Rabalia til Ualand.En solfylt dag i mars står 29 glade fjellvandrere klare på parkeringsplassen på Søra Hetland. Terje Gautestad skal i dag lose oss vei til Lunhulen på Hellvik. Ivrige trasker vi avgårde, og snart går turen gjennom den idylliske Rabalia, som med hjelp av lyset fra solstrålene i dag viser seg fra sin beste side. Gjennom Rabalia er det en del sleipe røtter samt mye ur, så her gjelder det å ikke forhaste seg. Stien går over til grusvei som følges til Ualand hvor vi tar en liten pause med litt påfyll. Vi går videre langs Ualandsvatnet hvor omgivelsene speiler seg i det stille vannet.

 

 

 

Fra Ogna til Hellvik – Nydelig kysthei-landskap "over fjellet"Vi kommer til et skilt som viser vei videre, her går vi av grusen og inn i terrenget på en skogssti i retning Lunhulen. Vi kommer oss litt opp i høyden, og befinner oss nå i et åpent nydelig kysthei terreng. Med blå himmel er sikten upåklagelig når vi tar en avstikker opp på en navnløs topp. I den ene retningen ser vi fjell som er hvite på toppene, og vi kan blant annet peke ut Skykula og Urdalsnipa. I den andre retningen ser vi kysten og vindmøllene på Høg-jæren. Vi går videre til Roda der vi holder dagens hoved-pause.

 

 

 

Fra Ogna til Hellvik – På vei fra Roda og ned mot Ole HøylandshålåVi sitter lenge og koser oss sammen, ekstra klærne får ligge i sekken, for her i solveggen er det deilig! Smilene og latteren sitter løst hos den fantastiske gjengen som er med oss på tur, vi avslutter pausen med fellesbilde, før vi tar bena fatt igjen. Vi går i retning Den Vestlandske Hovedvei, som skal krysses på vei til Ole Høylandshåla – her blir neste og siste stopp på turen. De som vil tar seg en tur ned i hulen, og for noen holder det lenge å kikke ned. Nå gjenstår bare siste etappe til parkeringsplassen i Lunhulen, og nok en fellestur er over. Tusen takk til Terje for turforslag og for at du loset oss gjennom denne flotte turen!

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått våren 2019, dato 10. mars.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Gyarhavn - Kjekk og lettgått tur fra Trosaviga Roda 107m.o.h – En liten fjelltopp med mye utsiktNordra Sundet friluftsområde - Idyllisk rundtur ved kystenDet Gamle Jernbanesporet Den Vestlandske HovedveiVarberg - Lettgått topptur for hele familien Klypetjørna - Vennetur til klatrenettet fra LunhulenSkadbergvågen Øst - Fottur med lekemuligheter for de småNordra Krogavatnet - Idyllisk padletur fra Sirevåg

Stem Holmavatn - Familietur i idyllisk terreng

Ualand - Fottur via Rabali Naturreservat.

Den Vestlandske Hovedvei.

Musahålå - Spennende fottur fra Herredsvela

Jærkysten - Ogna til Brusand.

Jærkysten - Rundtur ved Ognasanden.Hellviksbolten - Med rundtur om Ole Høilands hålå

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal & Heidi Bjerre.

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer