Du er her

Gården Li - Rundtur til turisthytta fra Fidsel

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Gården Li - Rundtur til turisthytta fra FidselGården Li er det perfekte sted og turmål for en aktiv familie. Turen inn fra Fidsel er akkurat passelig lang, og på hytta er det massevis av aktiviteter både for små og store – eksempelvis klatring, kajakk- og båtutleie. En kan sove i både hovedhuset og løa. Den spennende rundturen fra Fidsel til Gården Li er både rødmerket og skiltet.

Sett av 2t på den totalt 6,5km lange rundturen.
 

 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                         Vest-Agder
Kommune:                  Flekkefjord
Tid:                              2t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       6,5km rundtur (Stigning 301m)
Høyde:                        Gården Li 130m.o.h


Viktig!
Gården Li er ei turisthytte drevet av Flekkefjord og Oppland turistforening. Huset må på forhånd bookes for å få kode til nøkkelboks. Skal en overnatte i «Stegeløa» (som også er ei koselig turisthytte) må en ha DNT-nøkkel.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Middels

Hele rundturen i en etappe regnes som Middels i vanskelighetsgrad, men velger enn å sove over på gården vil etappen fordels ut over to døgn, og da er vanskelighetsgraden definitivt Enkel. Dette er en lettgått tur, og ja - vi må kunne kalle dette for en perfekt tur for en aktiv familie. For de minste vil nok selv en av veiene være i lengste laget, men større barn, og som er turvandt vil storkose seg på ferden inn til Li. Flere skoleklasser benytter også dette stedet!

Turen varierer fra skogsterreng til et mer åpent og oversiktlig «kysthei terreng». Noen steder er det sleipt og vått, andre steder tørt og behagelig å gå i stien. En må ha vanntette sko på denne turen! Ned mot Gården Li, altså ned Lidalen er det montert kjettinger i steinene som kan være gode å holde i – her vil det være fuktig på flere partier og «rått» i dalen, så vær forsiktig og pass på glatte steinpartier. Over større bekker er det bygget bro, de mindre hoppes det enkelt over. Noen steder er stien også kloppet (treplanker), vær oppmerksom på at disse kan være ekstra sleipe etter nedbørsrike dager.

Det er lite stigning fordelt ut på antall kilometere. Kjekk og lettgått familietur.
Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Turen fra Fidsel til Gården Li ved kysten er varierende og spennende. Traseen veksler mellom skogsområder, myrtraseer og fjell/kysthei terreng. Stien er for det meste godt synlig på hele turen, i tillegg er det gjort nødvendige tiltak for å forhindre eskalering ut i terrenget (klopping). Turens korte lengde og liten stigning gjør at etappen egner seg godt for barnefamilier. Landskapet er variert og traseen er for det meste åpen og oversiktlig.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Turen fra Fidsel til Gården Li, og tilbake i en rundtur er både merket og skiltet. Merkingene er røde, mens skiltene og pilene er blåe – sistnevnte kan være greit å merke seg! Det er oversiktlig og greit å finne frem i dette turområdet, - mener vi.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

HyttebokTuristhytte*KajakkutleieBåtutleieBekk
Fiske*TeltmuligheterBålplassBadeToalett
SkogFjellgårdVia Ferrata løype  

 

 

* Turisthytte: Hovedhuset og stegeløa kan leies.
* Kajakk: Utlån av voksen/barnekajakker med utstyr.
* Fiske: I sjø.
* Via Ferrata løype: 112 fester i fjellvegg og egen taubane. Utstyr finnes på hytta.

 

 

Parkering
Parkering

Gården Li – Opparbeidet parkeringsplass på Fidsel i Flekkefjord kommune.Parkering på Fidsel i Flekkefjord kommune.

Fra Nærbø følg Rv44 (Fv44) langs kystlinjen forbi Varhaug, Vigrestad og ned til Eigersund. Fortsett igjennom sentrum og ut via Årstaddalen mot Sokndal kommune og sentrum. Følg Fv44 også igjennom Sokndal og videre ut mot Titania, men følg veien og sving ikke av mot Titania. Fortsett igjennom tunnel mot Jøssingfjorden, og videre over fjellet til Åna-Sira. Kjør over Sireåna og videre opp i «fjellet» igjen. Ved Kvanvik er det merket med skilt «Fidsel 1,5», sving av til høyre her og følg veien inn til parkeringsplassen. Gratis parkering (2017). GPS posisjon N58 16.492 E6 32.859.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Gården Li – Vi nærmer oss Dåtland.I Vest-Agder fylke, nærmere bestemt i Flekkefjord kommune ligger Gården Li, - ei perle av de sjeldne.  Heidi og jeg hadde lenge hørt om denne «gården ved kysten», men aldri vært der før, så nå var det på tide å gjøre noe med det.

Været er vekslende og værmeldingene var kanskje ikke meldt i våres favør, men tur gledet vi oss til uansett. Vi er alene på parkeringsplassen ved Fidsel, og det er lite spor etter andre turgåere her en vintersdag – får vi hytten alene mon tro?

Vi går igjennom tunet ved det hvite huset på parkeringsplassen, og fortsetter deretter forbi ei hytte ved et idyllisk lite tjern.

 


 

Gården Li – Kjettinger å holde i ned Lidalen.Vi har bestemt oss for å gå en rundtur og velger «vestlig» side av ruten inn, altså i Gravdalen og videre inn til Dåtland – stikrysset kommer til syne etter cirka 550m fra parkeringsplassen. Terrenget er vekslende mellom åpne og skogkledde flater, - det er god sti hele veien.

Fra Dåtland og ned til Gården Li, nærmere bestemt i Lidalen er det enkel ur og noe steinete partier, her er det montert kjettinger til å holde seg i.

  

 

Gården Li – Fra tunet har en kanskje distriktets flotteste havutsikt?Gården Li driftes av Flekkefjord og Oplands Turistforening. En kan booke soveplass i våningshuset på «Lister booking», samt sove i stegeløa. Det er 20 sengeplasser i våningshuset og stegeløa har plass til en skoleklasse på 30 elever, opplyses det på Lister friluftsråd sine sider. Husk at en må booke soveplass for våningshuset, dette må gjøres i forkant av tur for å få tilsendt kode til nøkkelsafen. For stegeløa må en ha med seg DNT-nøkkel.

 

 


 

 

Gården Li – Rå utsikt utover Hidrasundet.Etter en kjekk kveld i våningshuset, og ei god natts søvn var det på tide å stå opp. Frokosten inntas og vi tar oss god tid med frokostbordet – kokekaffe hører også til på tur!

Hyttepliktene gjøres unna, og denne gang tar vi en ekstra grundig «rens» i håp om at regnet skal slutte å piske på vinduet, men den gang ei... Omsider låser vi oss ut og drar hettene godt over hodet, det regner godt utenfor.

 

 

 

 

Gården Li – På hjemveien passerer vi gårdene på Kleppe.Før vi forlater tunet tar vi en ekstra titt på utsikten. Vi blir enig om at dette må være tunet som har distriktets beste utsikt mot det åpne hav?

På tilbakeveien følger vi den østligste delen av sporet rute som vist på kart nedenfor. Stien tar oss forbi gårdene ved Kleppe, og videre over Skiljebergan og ned Grasdalen til stikrysset dagen før. Denne traseen er nok betydelig mye mer værhard enn gårsdagens rute, så en kan med fordel gå mer skjermet om en velger turen via Gravdalen og Dåtland.

 

 

 

Gården Li – Vi kommer tilbake!En nydelig tur går mot slutten og vi nærmer oss parkeringsplassen igjen. Siste rest av skogspartiet er unnagjort og tunet på Fidsel kommer til syne. Det ble en «våt», men ingen «tårevåt» gjenforening med bilen, nei til det er dette terrenget altfor fint! :)

Vi er enig i at denne turen må tas igjen, og da til sommeren for å prøve både kajakkene og Via Ferrata løypen i fjellsiden. Takk for en kjempekjekk tur – Vi kommer tilbake!

 

 

 

Informasjon
Informasjon 

Turen er gått sommeren 2017, dato 27-28.februar.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

  • Drikkevann hentes i bekken nedenfor våningshuset, men husk at vannet må kokes!
  • Det finnes egen Bakerovn i kjelleren – Les info på hytta.
  • Gården Li er ei turisthytte drevet av Flekkefjord og Oppland turistforening. Huset må på forhånd bookes for å få kode til nøkkelboks. Skal en overnatte i «Stegeløa» (som også er ei koselig turisthytte) må en ha DNT-nøkkel.
  • Det finnes ingen «søppel-ordning» på denne turisthytta, husk at alt som ikke brennes må medbringes tilbake til bilene.
  • Infoplakater i Hovedhus.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Brufjellhålene - Rundtur til naturperlen langs kysten

 

 

 

 

 

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal.

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentar: 
Hei alle tur og fjellfolk. Nå har vi vært gjennom Via Ferrata på Li gard. Det gjøres oppmerksom på følgende: På loftet der utstyret ligger, henger det to trinser, ta disse med når du skal gå ferrata'n ;-) det gjorde ikke vi! 2. Stien opp fra slutten av ruta er ikke enkel og finne, så til de som driver denne nydelige plassen vil jeg si, vær så snill og merk stien/veien opp fra slutten av ruta opp til enten stien eller huset. Det er mange bratte knauser og gli på om du går feil.

Kommentar: 
Hei Per Gunnar, Takk for at du tok deg tid til å formidle denne beskjeden! :) Vi håper at ansvarlig for løypenettet vil utbedre merkingen og gjøre den bedre. Igjen, tusen takk! Hilsen Kjell Arild Nummedal

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer