Du er her

Homsevatnet - Til fjellgården Homse fra Matningsdal

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Homsevatnet – Til fjellgården Homse fra Matningsdal.Ved Homsevatnet i Hå kommune, er en av mange nedlagte fjellgårder i distriktet å finne. Fjellgården blir i dag benyttet som «avkobling og feriested» og ligger idyllisk til ovenfor vatnet. Fra Matningsdal er ikke turen merket, men stort sett er det tydelig sti å følge til gården. Turen går for det meste i et åpent og kupert terreng, men det er også noe småskog.

Sett av 2,5t tur/retur på den totalt 6,7km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Hå
Tid:                              2,5t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       6,7km tur/retur (Stigning 261m)
Merket:                        Nei* (Se utvidet informasjon om merking)
Terreng:                      Sti (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Homsevatnet 136m.o.h og Fjellgården Homse 150m.o.h

 

 

 

Parkering:

Homsevatnet – Parkering mellom Matningsdal og Rånaheia i veilommen.Parkering ved «veilomme» mellom Matningsdal og Rånaheia i Hå kommune.

Fra Nærbø, følg Opstadvegen181 forbi Åna Kretsfengsel i sørlig retning, sving opp mot Tvihaug på Bjorheimsvegen 150, for øvrig første til venstre etter innkjørsel til fengselet. Videre opp mot vindmølleparken og Karlsbu ved vatnet Storamoset. Ta til høyre inn på Buevegen 504, og neste til høyre ved skilt mot Brusand. Følg veien mot Matningsdal, ta av ved skilt ned til Rånaheia og Stadion og fortsett igjennom gårdstun og forbi fotballbanen. Følg grusveien til veilomme / parkeringsplass. GPS posisjon N58 34.932 E5 49.944.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Homsevatnet – Rosselandsvatnet kommer til syne ikke lenge etter start.Silje og jeg har pakket sekkene og er nå klare til å gripe fatt på denne nydelige vårdagen. Sola skinner og det er tilnærmet vindstille ute. Fra vei-lommen mellom Matningsdal og Rånaheia er det satt ut en gjerdeklyver. Det er også blåmerket sti herfra, men det gjelder kun bort til neste eiendomsgrense igjen. Terrenget er kupert og små fjellknauser og høydedrag er å se overalt, - Jæren er langt fra bare flat og uten fjelltopper. Vi nærmer oss Rosselandsvatnet 115moh.

 

 

 

 

 

Homsevatnet – Silje er på vei mot fjellgården.Vi er på vei «innover heia», retningen er sørøstlig ned mot gården. Langs stien ser vi rester etter en gammel bygning, trolig ei gammel høyløe? Silje og jeg har gått fra Matningsdal mange ganger før, og enda flere ganger har vi vært ved fjellgården. Det er nemlig også mulig å gå turen fra Herredsvela. Videre møter vi ei solid trebro mellom Bjørnsivatnet og Klemmavatnet, denne tar oss trygt over bekken.

 

 

 


 

 

Homsevatnet – Den nedlagte fjellgården ligg idyllisk til ved vatnet.Ved det idylliske Bjørnsivatnet, går stien helt nede i vannkanten. Mellom områder dekket av skog, går vi i et åpent men kupert og frodig landskap. Herfra er det ikke langt til det store Homsevatnet kan skimtes, og da er heller ikke fjellgården langt unna. Gården er både fint restaurert og vedlikeholdt, og blir i dag benyttet som et feriested med høy frilufts standard. Husk og respekter stedets private grenser og følg stien dersom en vil ned til vatnet.

 

 

 

 

 

Homsevatnet – En kaffepause er viktig!Med på en god fjelltur hører det alltid med litt niste og et par kopper kaffe. Vi blir sittende på ei «fjellhylle» ovenfor det oppdemmede Homsevatnet. Utsikten er absolutt ikke til å klage på. Fremfor oss ser vi Bjørndalsniba, toppen ruver hele 275moh. Tilbakeveien går i samme fotspor til Matningsdal. Men, dersom en har to biler og setter en i hver ende, er det absolutt til å anbefale å gå til Herredsvela fra Homsevatnet.

God tur!

 

 

Merking:
Turen er ikke merket eller skiltet. Fra start kan en se noen blå merker i terrenget, disse går riktignok i riktig retning, men avslutter ved ei eiendomsgrense like etter start. En skal følge disse opp til eiendomsgrensa, men deretter må en følge stien innover. Stien er for det meste god å følge, men vær oppmerksom på at enkelte partier kan være mindre synlige ved ulike årstider. Retningen er sørøstlig fra start til slutt.

 

Andre turalternativer til Homsevatnet?

 


Bildegalleri
Dato: 02.04.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer