Du er her

Gloppedalsura - Vannveien over Indra Vinjavatnet fra Veen

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Gloppedalsura - Vannveien over Indra Vinjavatnet fra Veen

Kano-turen over Vinjavatnet, fra Veen til Gloppedalsura, er å anbefale! Omgitt av frodige grønne skoger som brer seg oppover de stupbratte fjellsidene, padler en over det krystallklare vannet inn til det som blir omtalt som Nord-Europas største steinrøys. Her kommer du til en nydelig sandstrand, og en får virkelig følelsen av å «padle inn i et postkort».

Sett av 1t en vei på den den totalt 3,8km lange padle-turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                  Bjerkreim
Tid:                              1t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       3,8km en vei (Stigning 0m)
Høyde:                        Indra Vinjavatnet 192m.o.h.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Enkel

Det er vanskelig å velge kategori for vanskelighetsgrad på vår padletur mellom Veen og Gloppedalsura. Selve padleturen gir vi Enkel i kategori, men en må være forberedt på at det raskt kan blåse opp å bli svært «rufsete».

Kanoen må bæres over «autovernet» og ned til vannet, og av den grunn bør en være to voksne. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Indra Vinjavatnet er omringet av svære fjellformasjoner på begge langsider. Innerst i øst finner vi kjente Gloppedalsura – omtalt som Nord Europas største «steinrøys». Her ligger det som kanskje også er distriktets flotteste ferskvann-sandstrand? Det er frodig opp langs fjellsidene, men umulig for ferdsel.

Anbefalt fottøy: Vanntett.

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Vi velger å dele opp selve turen, hvorav første del er «utsetting av kano» og andre del er padletur.

  1. Fra Veen (parkeringsplass) til utsetting av kano
    Fra grustaket, like ved Veen Gardscamping – det er her en parkerer bilen. Men, dessverre er det et stykke å bære herfra til start av Indra Vinjavatnet. Derfor kjørte vi lenger bort mot vannet og sto fem minutter i ei veilomme der. Utstyr og kano ble båret over bilveien og lagt på andre siden av autovernet. Bilen ble kjørt tilbake, distanse cirka 150-200m hver vei – helt overkommelig!
     
  2. Fra sørvestlig til nordøstlig ende av Indra Vinjavatnet
    Om forholdene er gode, er dette en overkommelig padletur, både for nybegynneren – så vell som den erfarne padleren. Derimot, må en være forsiktig for værendringer - mye vind og «sug» mellom fjellene/dalen her vil kunne skape det svært rufsete utpå vannet. Selve padleruta «sier seg selv»… 

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

VannFiske*TeltmuligheterSandstrandBålplass
Kano/KajakkBadeHistorieSove ute 

* Fiske: Må avklares med grunneier.

 

 

Parkering
Parkering

Kanotur til Gloppedalsura – Parkering ved Veen Gardscamping.Parkering ved Veen Gardscamping.

Fra Bryne, kjør opp mot Undheim og fortsett videre over Bueveien på Fv504. Sving til høyre inn på E39 mot Vikeså, følg E39 videre og ned til Statoil bensinstasjonen, ta av til venstre og fortsett opp mot Espeland og Veen. I nordlig ende av Ytra Vinjavatnet kommer skiltet "Veen Gardsbesøk" opp langs veien, fortsett knappe 50-60m og sving inn på grustaket til høyre. Parkeringsavgift kr 30 (2017).

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

Obs!
For de som bor i nærheten av Ålgård «området» kan det være besparende og kjøre via Oltedal og Byrkjedal for begge startstedene. Kjør da over den kjente Gloppedalsura og ned til Veen i Bjerkreim dersom en vil starte herfra. GPS Posisjon N58 44.812 E6 12.983.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Gloppedalsura – Padletur over Indra Vinjavatnet med start fra Veen.Det var pinsehelg med en ekstra fridag, og dette måtte vi selvfølgelig benytte oss av. Vannveien til Gloppedalsura hadde fristet oss en stund, men Vinjavatnet er stort, og en er avhengig av å ha været på sin side om en velger å legge ut på denne turen. Nå lå forholdene til rette, og med en ellers fullbooket helg klarte vi å komme oss av gårde sent på søndags ettermiddagen. Vi lastet oppi kanoen og var begge spente og klare for turen som lå foran oss, forholdene lå hvert fall godt til rette med stille vann og ingen vind.


 

 

 

Gloppedalsura – Kjell Arild i sitt rette element.Padleturen starter rolig, vi nyter omgivelsene og tar innover oss den mektige naturen som omgir oss. Skyene som henger litt «truende» over fjellene gjør det hele enda med vakkert og spektakulært! Vi kan ikke annet enn å smile og å være takknemlige for at akkurat vi får muligheten til å oppleve dette. Vi sitter med følelsene av å padle inn i et postkort, og opplevelser som dette er vanskelig å gjengi med både bilder og ord – det må bare oppleves!

 

 

 

 

Gloppedalsura – Vi nærmer oss sandstranda ved Gloppedalsura.Gloppedalsura er omtalt som Nord-Europas største steinrøys, og ura ble til for om lag 10 000 år siden når isbreene smeltet bort fra Gloppedalen. Under 2. verdenskrig fungerte de store steinblokkene som en naturlig festning for de norske forsvarerne. Nå ligger ura rett foran oss, omgitt av nydelige sandstrender. Vi har hørt det skal være fint her, men å se det med egne øyner gjør at en blir litt satt ut. Kombinasjonen av den enorme steinrøysa, de stupbratte fjellene, det klare vannet og den flotte stranda – dette er mektig!

 

 

 

Gloppedalsura – Selvstående telt er praktisk på slike underlag.Vinden har økt på, så vi bruker litt tid på å finne den mest egnede teltplassen. Teltet slås opp, vi lager til en gruve og gjør opp et bål. Nå skal resten av kvelden brukes til å nyte de vakre omgivelsene med godt mat og hygge foran bålet. I dag står nachos på menyen, men kjøttdeigen ble glemt hjemme, så det ble pølse-nachos denne gang. Kvelden nytes fullt ut, før vi kryper ned i soveposene for å få skjønnhetssøvnen vår. Vi våkner uthvilte og klar for en ny dag.


 

 

 

Gloppedalsura – Kan det bli bedre utsikt?Vi henger utstyret til tørk på noen av de store steinblokkene, og gjør opp et nytt bål. Vi tar oss godt tid og nyter en god frokst, selvfølgelig etterfulgt av nykokt bålkaffe. Det er litt vemodig å «pakke seg hjem» fra denne vakre plassen, men hverdagens plikter kaller, og det er på tide å starte med hjemturen. Også på hjemturen tar vi oss god tid, og suger til oss alt vi kan av inntrykk fra naturen som omgir oss. Her kommer vi garantert tilbake!

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren 2017, dato 4-5.juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

  • Vi anbefaler selvstående telt på sandstranda. Eventuelt lange teltplugger (snøplugger, steiner eller skohorn) for å få best mulig feste til barduner/tunneltelt.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Botnen - Telttur på sandstranda i GloppedalsuraMadland – Fottur til Veen via VargastølenVinjakula - Spektakulær topptur fra VeenVinjakula - Topptur fra Øvre Maudal til Veen Fossbrekka & Lanes – Familievennlig telttur Trollakyrkja – Topptur fra MaudalSvampen, Lisetungå og Espelandsfossen - TeltturVinjakula 907m.o.h – Bjerkreim`s høyeste fjelltopp

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfattere: Kjell Arild Nummedal & Heidi Bjerre,

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer