Du er her

Grødalandstunet - Rundtur via Stemmen

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Grødalandstunet – Kanskje Rogalands best bevarte gårdsanlegg?Grødalanstunet er kanskje et av de best bevarte gårdsanleggene i hele Rogaland, bygningene er fra slutten av 1700 tallet og videre inn i 1800 tallet. Tunet er plassert idyllisk og værhardt til ved Jærkysten, i dag brukes gården til museum. Tjernet Stemmen samt en gapahuk er å finne midt i østlig del av Grødalandskogen. Videre går turen ned mot kystlinjen før turen avsluttes ved Grødalandstunet.
Sett av 1t på de 3,2km rundturen er på.
 

 

Kommune:                 Hå
Tid:                              1t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       3,2km rundtur
Merket:                        Ja (Blåmerket)
Terreng:                      Sti / Grusvei (Lave fjellsko / Hiking sko)
Vanskelighetsgrad:   Enkel
Høyde:                        Stemmen 20m.o.h

 


Parkering:

Grødalandstunet – Parkering like nedenfor.Parkering like nedenfor Grødalandstunet på opparbeidet parkeringsplass, gratis parkering.

Fra Nærbø, følg Skjerpevegen forbi kirken og videre mot Vigreskogen. Sving til venstre i vigrekrysset og følg Rv44 i sørlig retning. Sør-Reime passeres før skilt ned mot Kongevegen og Grødalandstunet kommer til syne, følg veien forbi gårdstunet ned mot skogen.
GPS posisjon N58 38.215 E5 36.060.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 


Informasjon:

Grødalandstunet – Jeg starter i retning GrødalandstemmenVed start er det ei informasjonstavle, en kort innføring i Kongevegen er å finne av informasjon. Turen starter i sørlig retning ned mot Stemmen, det er ved start skiltet og merket mot Grødalandstemmen.

Deler av Grødalandskogen ble plantet på 1960 tallet, da området skulle beplantes var mange kritiske. Det værharde miljøet langs jærkysten og den torvaktive, tette og sure jordarten ville gi dårlige vekstvilkår. Det ble stilt forutsetninger fra herredsskogmesteren før beplantingen tok til, jordbearbeiding samt planting av siktagran var tydeligvis oppskriften siden skogen i dag fremstår stor og værbestandig.

 

 


Grødalandstunet – Stemmen er et idyllisk og lunt sted i Grødalandskogen.Etter å ha fulgt de blåmerkede tre pinnene igjennom skogen kommer jeg frem til Grødalandsstemmen, et lite tjern. Forholda rund Stemmen er i dag idyllisk og lune etter at Nærbø Skogsplantingsselskap beplantet området på tidlig 1960 tallet.

På 1970 tallet var nærmest hele Stemmen tørrlagt etter dyrkingsarbeid, etter flere år med uttørking ble område gjenskapt i 1998. Grødalandsstemmen er ca 70cm dyp og består i dag av 10 dekar åpent vann med ei fugleøy på 1 dekar.

 

 


Grødalandstunet – Gapahuken ved Stemmen, flott sted for en liten pause.I dag blir Grødalandsstemmen benyttet blant annet som skøyteplass for barn og voksne. "Grødalandsstemmen Vel" fikk lov til å opparbeide Stemmen slik den tidligere var, samt til en ideell og ufarlig skøyteplass.

I sørøstlig ende av Stemmen har Vigre 4H satt opp en flott gapahuk, hva med en liten pause til et rikt dyre og fugleliv?
Turen går videre rundt stemmen og ned mot Rogaland Protein sitt anlegg, her er store deler av skogen i nord hugget ned i senere tid.

 

 


Grødalandstunet – Ei lita rød hytte langs Kongevegen.Det er blåmerket ned mot Rogaland Protein, dessverre var deler av stien og merkingen vanskelig å følge grunnet skogsarbeid. Jeg er usikker på om den opprinnelige blåmerkede stien går langs steingarden ned mot kysten, eller ned mot anlegget? Retningen er uansett selvforklarende ned til Kongevegen.

Like nedenfor denne idylliske røde hytta ble det boret etter kull i 1970 årene, i likhet med mange andre steder på Jæren. Derimot ble det dypeste hullet boret her, hele 133m ned til grunnfjellet. Årstallet var 1873.

 

 


Grødalandstunet – Godt bevarte bygninger står i dag igjen på tunet.Ved Kongevegen er det merket opp mot Grødalandstunet, følg traktorveien opp mot museet.

Grødalandstunet består av to Jærhus, to driftsbygninger samt et fjøs. De eldste bygningene er trolig fra år 1715, jærhusa er fra slutten på 1700 tallet. Gamlehuset ble benyttet som bustad frem til andre verdenskrig. Gårdsanlegget er trolig et av de best bevarte i hele Rogaland, tunet er idyllisk plassert ca 700m fra kystlinjen og står værhardt til. I dag brukes gården som museum, de arrangeres mange aktivitetsdager med ulike arbeidsoppgaver fra eldre tider.

Fra Grødalandstunet er det knappe 100m ned til parkeringsplassen.

God Tur.


 

Bildegalleri
Dato: 02.02.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer