Du er her

Hanabergsmarka - Rundturen for hele familien

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Hanabergsmarka – Hå kommune – TurHanabergsmarka byr på turmuligheter for store og små i rolige omgivelser. Det er totalt tre merkede turløyper å velge mellom, disse er Naturløypa, Krigsminneløypa og Fordtidsløypa. Legg gjerne turen innom Vitengarden / Jærmuseet. I Hanabergsmarka finnes ruiner fra 2.verdenskrig blant mektige gravhauger fra jernalder tider, 3000 år siden. Sett av ca 1t for rundturen som vist på kart nedenfor. Lengde 3,2km rundtur.

 


 

 

Kommune:                  Hå
Tid:                              1t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       3,2 rundtur
Merket:                        Naturløype, Krigsminneløype og Fortidsløypa
Terreng:                      Gruset sti (Jogge / Hikingsko)
Vanskelighetsgrad:    Enkel
Høyde:                         Hanaberget 49m.o.h

 

 

Parkering:

Hanabergsmarka – Hå kommune – ParkeringVitengarden byr på en stor parkeringsplass ca 100m fra anlegget, det er gratis og parkere. I tillegg til stor parkeringsplass er området tilrettelagt for sykkelparkering. Handicap parkering er like utenfor hovedbygning.

Det er mulig å reise kollektivt til Vitengarden ved hjelp av Jernbanen, fra Nærbø togstasjon er det knappe 20minutt gange langs bekken mot garden.


 

Fra Bryne følg Rv44 (Jærvegen) mot Nærbø i sørgående retning. Sving av mot Lode og kirka i "Vigrekrysset", det er skiltet langs veien. Sving av med kirken og følg Kviavegen 156 mot Vitengarden, ca 1km. GPS posisjon N58 39.394 E5 37.875

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Hanabergsmarka – Vitengarden – JærmuseetMulighetene knyttet til Hanabergsmarka og Vitengarden er mange, enten en ønsker å gå tur i det jærske landskap eller besøke garden. I 2006 fikk Jærmuseet si avdeling navnet Vitengarden, og aktivitetene er mange blant naturvitenskap og historie på engasjerende og aktive måter.
Kvia 4H har tilholdssted ved museumsgarden som tilhører Vitengarden, gardstunet er fra 1878 åra med bygninger tilbake til 50 tallet. På aktivitetsdager blir det ofte servert jærsk tradisjonsmat fra kjøkkenet tilhørende garden. Det er også mulig å ta en rundtur å kikka på dyra som var vanlig i eldre dager.

 

 


Hanabergsmarka – Tur – NærbøI dag er det rundturen i Hanabergsmarka som står for tur, jeg starter ved inngangen til det jærske landskap like ved Vitengarden. Et landskap preget av høstlig idyll og en solnedgang av dimensjoner skal underholde meg den neste timen. 
På beskrevet tur følges hverken NaturløypaKrigsminneløypa eller Fortidsløypa men, jeg er stedvis innom alle sammen. Jeg passerer deler av naturløypa hvor det er tilrettelagt med grill og sitteplasser, her heter det Bondevennlunden. Videre inn i aktivitetsskogen, se opp for edderkopp nettet laget av tau. Husk å lukk grindene etter deg!

 

 


Hanabergsmarka – Innstalasjon etter 2.verdenskrigVell ute av det skogkledde partiet fortsetter turen på grusvei i vestlig lende før merking viser vei inn mot Hanaberget. Jeg setter opp tempoet litt for å nå Hanaberget før solnedgangen ute i det fjerne er over. I det jeg forhaster meg igjennom terrenget passeres en steinsatt bro og en idyllisk liten bekk.

Fremme ved Hanaberget når jeg solnedgangen i tide, utfordringen er å rive fokuset bort fra de massive installasjonene etter 2.verdenskrig. Jeg har vært her ved tidligere anledninger og da har området vært låst av, i dag sto porten åpent og lyset var på. Det var moro og ha vært inne og sett, mange bilder og informative artikler. 

 

 


Hanabergsmarka – Tur – NærbøEtter å ha utforsket bunkeren setter jeg kursen mot de mektige gravhaugene som kan dateres tilbake til jernalder, 3000år tilbake i tid. Steingarder og veier om lag tusen år tilbake i tid krysser landskapet. Det er mulig å lese mer på Jærmuseet sine hjemmesider, for å komme direkte til link for "Hanabergsmarka kulturminne- og friluftsområde" klikk her.

Jeg fortsetter kveldsturen ned mot Audemotland og tjernet like ved, svipp gjerne innom informasjonstavlene som er satt ut like i nærheten av skogen nedenfor Vitengarden. Grusveien "Kviavegen" følges til asfaltert vei, videre på asfaltert vei til parkeringsplassen.

God Tur!

 

 

Bildegalleri
Dato: 07.11.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer