Du er her

Homsevatnet - Til fjellgården Homse fra Herredsvela

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Homsevatnet – Til fjellgården Homse fra Herredsvela.Ved Homsevatnet i Hå kommune, er en av mange nedlagte fjellgårder i distriktet å finne. Fjellgården blir i dag benyttet som «avkobling og feriested» og ligger idyllisk til ovenfor vatnet. Fra Herredsvela er turen blåmerket inn til Musahola, men videre er det god og tydelig sti å følge. Turen går for det meste i et åpent og kupert terreng, men det er også noe småskog.

Sett av 2,5t tur/retur på den totalt 8km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Hå
Tid:                              2,5t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       8km tur/retur (Stigning 305m)
Merket:                        Ja / Nei* (Blåmerket – Se kommentar i bunn av artikkel)
Terreng:                      Grusvei / Sti (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Homsevatnet 136m.o.h og Fjellgården Homse 150m.o.h

 


 

Parkering:

Homsevatnet – Parkering på Herredsvela i Hå kommune.Parkering på Herredsvela i Hå kommune.

Fra Nærbø, følg Skjerpevegen mot Vigrekrossen og Nordsjøvegen (Rv44). Varhaug og Vigrestad passeres. Ved Brusand, sving av til venstre mot Kartavoll og inn på Fuglestadvegen. Følg veien videre og fortsett over jernbanebroa, og sving deretter av etter et lite stykke ved skilt opp til Herredsvela på høyre side. Følg veien til endes, og kjør igjennom tunet og ned til høyre langs løa. Parkeringsplassen er da godt synlig. GPS posisjon N58 33.565 E5 48.897.

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Homsevatnet – Silje og jeg er på vei mot fjellgården.Det er en nydelig vårdag, sola skinner og det er tilnærmet vindstille. Vi har akkurat parkert bilen og står klare til å gripe fatt på turens første «etappe». Det er grusvei et godt stykke innover i det småkuperte terrenget, men så langt skal ikke vi i dag. Like etter at brua over Jotjørna og Hundsvatnet er passert, går de blåmerkede trepinnene inn i et lite skogkledd område og ned mot Revtjørna. Åpningen ned til stien er stor, men til tross for det er det fort gjort å gå forbi når «flyten» er god. Se nøye etter, stiskillet er ikke skiltet.

 


 

 

Homsevatnet – Revtjørna passeres på kloppet sti.Silje og jeg har gått her mange ganger, og enda flere ganger har vi vært ved fjellgården. Det er nemlig også mulig å gå turen fra Matningsdal. Langs Revtjørna går stien i et småkupert og oversiktlig terreng, stien er på et parti langs tjernet kloppet, slik at en enkelt kommer seg tørrskodd over de verste partiene. Men, på fuktige dager bør en ha vanntette fjellsko på denne turen. Terrenget er stigende opp mot en liten høyde i østlig ende av Revtjørna, men ikke mer enn at en akkurat rekker å bli litt varm.

 

 

 

 

Homsevatnet – Ei stor og solid trebro passeres på turen.Litt småskog passeres før ei stor trebro må krysses. Brua er stabil og kraftig, så dette byr ikke på problemer selv med høy vannstand. Men, det hender jo selvfølgelig at elva går over sine egne bredder, og da må en regne med å kunne måtte «hoppe» litt fra stein til stein på andre siden. Turens blåe merker stopper like etter for denne turen, det er fordi disse kun går til Musahola. Avstikkeren tar knappe 5-10minutter opp hit og anbefales.


 

 

 

 

Homsevatnet – Fjellgården i strålende sol.Følg stien oppover i terrenget, istedenfor å ta til venstre ved stiskillet til Musahola. Ei lita myr passeres og herfra er det knappe 15minutter til Silje og jeg er fremme. Et skogkledd parti passeres før terrenget åpner seg og gir god sikt ned mot både Homsevatnet og fjellgården. Gården er både fint restaurert og vedlikeholdt, og blir i dag benyttet som «feriested». Men, respekter stedets private grenser og følg stien.

 

 

 

 

 

Homsevatnet – Silje nyter en kopp kaffe og litt niste.Med på en god fjelltur hører det alltid med litt niste og et par kopper kaffe. Vi blir sittende på ei «fjellhylle» ovenfor det oppdemmede Homsevatnet. Utsikten er absolutt ikke til å klage på. Fremfor oss ser vi Bjørndalsniba, toppen ruver hele 275moh. Tilbakeveien går i samme fotspor til Herredsvela. Men, dersom en har to biler og setter en i hver ende, er det absolutt til å anbefale å gå til Matningsdal fra Homsevatnet.

God tur!


 

Andre turalternativer til Homsevatnet?


 

Bildegalleri
Dato: 02.04.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer