Jærkysten – Brusand til Kvassheim fyr

Jærkysten - Brusand til Kvassheim fyr

Fra Brusand til Kvassheim er en populær tur langs vår vakre kystlinje. Med start fra Vaulen (Ogna Camping) ligger alt til rette for en flott tur både for store og små. Brusandstranda blir benyttet av mange, blant annet en stor gjeng kitere som koste seg i vindkastene og bølgene. Langs etappen er det verd å stoppe ved Holmestø like ved utløpet til Bjåvatnet, et vakkert sted! Sett av 2,5 t en vei på den 8,6 km lange turen.

 

 

NYHETSBREV

Hold deg oppdatert og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Vi kommuniserer gode turtips, fellesturer, gode tilbud og annet nyttig informasjon.

Fyll ut påmeldingsskjema og bli med du også! Husk og bekreft epostadressen din (se egen tilsendt epost)!

* Ved påmelding samtykker du til å motta nyhetsbrev fra oss.

 

* indicates required
Annonse

 

 

Rogaland
2,5 t
En vei
8,6 km
en vei
30 moh
høyeste
punkt
40 m
stigning
hiking-
sko
Fottøy

 

 

Vanskelighetsgrad – Middels

Turen fra Brusand til Kvassheim fyr er en lettgått tur med minimalt med stinging. På grunn av lengden er turen gradert middels. Det er åpent og oversiktlig og enkelt å finne frem med kystlinjen som en naturlig veiviser. Det er husdyr på beite og gjerdeklyvere på turen.

 

 

Turstart & parkering – Brusand

Jærkysten - Parkering på Brusand

Parkering på opparbeidet parkeringsplass like ved Fv44 på Brusand.

Parkeringsmulighetene er mange for start på Brusand. Fra Bryne følg Fv44 langs kystlinjen forbi Varhaug og Vigrestad. Fortsett mot Brusand. Like etter du har passert «sentrum» og butikken, krysses broa over elva, og parkeringen kommer til syne på venstre side av veien like ved den gamle riksveien. GPS posisjon N58 32.281 E5 45.328. Det er også gode parkeringsmuligheter ca. 1,3 km fra overnevnte p-plass i vestlig retning. Det er skiltet langs Rv44.

 

 

 

Turslutt & parkering – Kvassheim fyr

Jærkysten - Parkering ved Kvassheim fyr

Parkering ved Kvasssheim fyr i Hå kommune.

Parkering ved Kvassheim fyr og havneområde like i nærheten. Stor opparbeidet parkeringsplass er tilgjengelig. Fra Fv44 Bryne kjør i sørlig retning mot Varhaug og Vigrestad, det er godt skiltet til fyrstasjonen langs veien mellom Hårr og Kvalbein. GPS posisjon N58 32.680 E5 40.863

 

 

 

 

Annonse

 

 

 

Takk til våre samarbeidspartnere

Dovre Sertifisering AS
Gå til nettside

JTR GRUPPEN
Gå til nettside

 

 

Turbeskrivelse

Turen fra Brusand til Kvassheim fyr er ikke merket eller skiltet, men hele etappen følger tydelige tråkk og sti, i tillegg til at retningen sier seg selv.

Fv44 krysses, og det er åpning i autovernet som leder inn på sti på motsatt side av parkeringsplassen. Gruset sti følges sørøstlig langs tjernet Vaulen til Ogna Camping. Videre følges sti gjennom sanddynene i sørlig retning og ned til Brusandstranda. Stranda følges i naturlig nordvestlig retning, en kan følge sti i sanddynene eller gå direkte på stranda om en ønsker det.

En steinlagt bro fører oss til Holmestø før vi går videre i retning Kvalbein (her tok vi en avstikker for å se på bunkere fra krigen, følg gjerne GPS-sporet om dere ønsker å gå her eller se om dere finner de på egen hånd). Sti følges i sanddynene i en naturlig vest og nordvestlig retning like til vi er fremme ved Kvassheim fyr.

Jærkysten - Brusand til Kvassheim

 

Turen er gått høsten 2013, dato 3. oktober.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Kart & GPS spor

brusand
N58 32.281
E5 45.328
kvassheim
N58 32.680
E5 40.863

 

 

 

Annonse

 

 

Turreferat

Fra Brusand ved tjernet Vaulen starter turen. Langs gruset sti som vi følger til Ogna Camping står store tenner til minne. De har nemlig fått navnet «Hitlertennene» og ble satt opp i krigens dager. Flere ble tvangsutskrevet av tyskerne for å arbeide med «Festung Norwegen» som skulle stoppe stridsvogner som eventuelt kom sjøveien. Ved Ogna Camping følger vi vei ned mot kystlinjen, videre over sanddynene og ned til Brusandstranda. Av værmessige årsaker valgte vi å starte fra Brusand og gå mot Kvassheim fyr, det blåser nemlig friskt langs kystlinjen i dag.

Jærkysten - Hitlertennene

En vakker høstdag er fantastisk langs kystlinjen. I dag blåser det friskt, noe det ofte gjør fra det åpne havet. Husk derfor å kle deg godt selv på varme dager. I sørlig retning mot Ognaholman slår bølgene over flere skjær med rå kraft. Langs Brusandstranda kommer bølgene en etter en mot stranda, Silje klarer akkurat å hoppe vekk før skoen blir fylt med kalt sjøvann. Kanskje best å følge stien i sanddynene? I tillegg er det tungt å gå langs stranda. Det er mange som har funnet veien til stranda i dag, alle er samlet i vestlig ende? Kanskje opp mot 10-15 kitere er ute og behersker store bølger i vindkastene. Tøft!

Jærkysten - Kitere på Brusandstranda

Vell, vi holder oss til trygge omgivelser og vandrer videre over steinlagt bro som fører oss til Holmestø. Her står flere naust på rekke og skaper en flott stemning. Nettopp slik det er over store deler av jærkysten. Silje pekte ut en flott stein som naturkreftene har formet etter mange års arbeid, det er verd å legge merke til denne!

Jærkysten - Naturens kunst!

Vi skal videre og Silje ønsker å vise mer, tydeligvis har hun vært på tur her flere ganger. Nå skal vi nemlig innom noen bunkere like nedenfor Kvalbein. Fra sanddynene er det mulig å se «tunnelene» like under gressflaten, vi stiger over en gjerdeklyver og trasker ned i de mørke «hulene» bestående av to rom. Silje ser noe skeptisk ut og vi vandrer fort herfra.  Siste etappe fra Holmestø går langs sanddynene og små strendene bort mot Kvassheim fyr. Kvelden og mørke nærmer seg snart og like før sola forsvinner får vi en fantastisk solnedgang. Ved Kvassheim fyr beiter flere kyr langs stien mot parkeringsplassen.

Jærkysten - Kvassheim fyr

Fyrstasjonen ved hamna ble satt i drift i år 1912 og disponeres i dag av Jæren Friluftsråd. Helt frem til 1990 hadde fyrstasjonen fyrvoktere, i ettertid er fyret blitt automatisert. Hamna ble bygget i 1930-åra som nødhavn for småbåter i tillegg til å være en base for mindre fiskebåter.

Vi avsluttet turen med kaffe og Kvikk Lunsj i hamneområdet, takk for en flott tur!

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *