Du er her

Jærkysten - Brusand til Kvassheim fyr

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Brusandstranda – Tur – Kvassheim fyrFra Brusand til Kvassheim er en populær tur langs vår vakre kystlinje. Med start fra Vaulen (Ogna Camping) ligger alt til rette for en flott tur både for store og små. Brusandstranda blir benyttet av mange, blant annet en stor gjeng kitere som koste seg i vindkastene og bølgene. Langs etappen er det verd å stoppe ved Holmestø like ved utløpet til Bjåvatnet, et vakkert sted!

Sett av 2t en vei på den 8,6km lange turen.
 

 

 


Kommune:                 Hå
Tid:                              2t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       8,6km en vei
Merket:                        Nei (Enkelt å finne frem)
Terreng:                      Sti (Jogge / Hikingsko kan med fordel benyttes)
Vanskelighetsgrad:   Enkel
Høyde:                        Høyeste punkt 30m.o.h

 

 

 

Parkering:

Brusand – Parkering – JærkystenParkeringsmulighetene er mange for start på Brusand.
Men, fra Bryne følg Rv44 langs kystlinjen forbi Varhaug og Vigrestad. Fortsett mot Brusand, like etter "sentrum" og butikken går det en vei til venstre. Her skal du ikke svinge av, følg veien videre til bro passeres. Like etter er det mulig å parkere langs veien. GPS posisjon N58 32.281 E5 45.328.

Det er også gode parkeringsmuligheter ca 1,3km fra overnevnte p.plass i vestlig retning. Det er skiltet langs Rv44.
 

 

Kvassheim fyr – Parkering – TurParkering ved Kvassheim fyr og havneområde like i nærheten. Stor opparbeidet parkeringsplass er tilgjengelig. Fra Nærbø følger du Rv 44 i sørlig retning mot Varhaug og Vigrestad, det er godt skiltet til fyrstasjonen langs veien mellom Hårr og Kvalbein. GPS posisjon N58 32.680 E5 40.863

 

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 


Informasjon:

Jærkysten – Tur – VaulenFra Brusand ved tjernet Vaulen starter turen. Langs gruset sti som vi følger til Ogna Camping står store tenner til minne. De har nemlig fått navnet "Hitlertennene" og ble satt opp i krigens dager. Flere ble tvangsutskrevet av tyskerne for å arbeide med "Festung Norwegen" som skulle stoppe stridsvogner som eventuelt kom sjøveien. Ved Ogna Camping følger vi vei ned mot kystlinjen, videre over sanddynene og ned til Brusandstranda. Av værmessige årsaker valgte vi å starte fra Brusand og gå mot Kvassheim fyr, det blåser nemlig friskt langs kystlinjen i dag.
 

 

Kiting – Brusandstranda – TurEn vakker høstdag er fantastisk langs kystlinjen. I dag blåser det friskt, noe det ofte gjør fra det åpne havet. Husk derfor å kle deg godt selv på varme dager. I sørlig retning mot Ognaholman slår bølgene over flere skjær med rå kraft. Langs Brusandstranda kommer bølgene en etter en mot stranda, Silje klarer akkurat å hoppe vekk før skoen blir fylt med kalt sjøvann. Kanskje best å følge stien i sanddynene? I tillegg er det tungt å gå langs stranda. Det er mange som har funnet veien til stranda i dag, alle er samlet i vestlig ende? Kanskje opp mot 10-15 kitere er ute og behersker store bølger i vindkastene. Tøft!


 

Grotte – Jærkysten – TurVell, vi holder oss til trygge omgivelser og vandrer videre over steinlagt bro som fører oss til Holmestø. Her står flere naust på rekke og skaper en flott stemning. Nettopp slik det er over store deler av jærkysten. Silje pekte ut en flott stein som naturkreftene har formet etter mange års arbeid, det er verd å legge merke til denne (se bildegalleri)!
Vi skal videre og Silje ønsker å vise mer, tydeligvis har hun vært på tur her flere ganger. Nå skal vi nemlig innom noen bunkere like nedenfor Kvalbein. Fra sanddynene er det mulig å se "tunnelene" like under gressflaten, vi stiger over en gjerdeklyver og trasker ned i de mørke "hulene" bestående av to rom. Silje ser noe skeptisk ut og vi vandrer fort herfra. Tøff plass!


 

Kvassheim Hamn – Fyr – SolnedgangSiste etappe fra Holmestø går langs sanddynene og små strendene bort mot Kvassheim fyr. Kvelden og mørke nærmer seg snart og like før sola forsvinner får vi en fantastisk solnedgang. Ved Kvassheim fyr beiter flere kyr langs stien mot parkeringsplassen.

Fyrstasjonen ved hamna ble satt i drift i år 1912 og disponeres i dag av Jæren Friluftsråd. Helt frem til 1990 hadde fyrstasjonen fyrvoktere, i ettertid er fyret blitt automatisert. Hamna ble bygget i 1930-åra som nødhavn for småbåter i tillegg til å være en base for mindre fiskebåter.

Vi avsluttet turen med kaffe og Kvikk Lunsj i hamneområdet, takk for en flott tur!

 

 

Bildegalleri
Dato: 03.10.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer