Du er her

Jærkysten - Hå Gamle Prestegård til Skeie

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Jærkysten – Hå Gamle Prestegård – SkeieJærkysten byr på fantastisk natur omringet av et rikt fugle- og dyreliv. Strekningen fra Hå Gamle Prestegård til Skeieskogen byr også på flotte naturopplevelser. Turen starter fra Hå Gamle Prestegård som er en kunst og kulturinstitusjon i et tradisjonsrikt og verna anlegg, dersom du ønsker å starte fra Skeieskogen er selvsagt det også mulig.

Sett av 2t tur/retur på den totalt 8,3km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                 Hå
Tid:                              2t tur / retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       8,3km tur / retur
Merket:                        Nei (Skiltet enkelte steder, godt tilrettelagt og enkelt å finne frem)
Terreng:                      Sti, Strand og Grusvei (Lette joggesko eller hikingsko)
Vanskelighetsgrad:   Enkel
Høyde:                        Høyeste punkt 14m.o.h

 

 

 

Parkering:

Hå Gamle Prestegård – Parkering – HåDenne turen har parkeringsmuligheter flere plasser alt ettersom hvilken etappe du ønsker å gå. Men, jeg tar utgangspunkt i min start som var med Hå gamle prestegard. Sving av fra riksveg 44 ned mot Vigre i kryss att med Vigreskogen. Kjør forbi Vigre og følg Håvegen 158 til endes og du kommer ned til Hå gamle prestegard. Du har nå kjørt forbi avstikkeren ned til Obrestad havn og avstikkeren til Obrestad fyr som også er plasser turen kan startes fra dersom du ønsker å forlenge turen litt. Vil du starte ved Skeieskogen er det også mulig. GPS posisjon N58 39.991 E5 33.045

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:
Håtangen – Hå Elva – Jærkysten – JonsahusetStrekningen fra Hå Gamle Prestegård til Skeieskogen er en familievennlig tur langs jærkysten, her kan ungene springe og leke. Området er åpent og utsikten er fantastisk, terrenget er varierende og lettgått langs strender, stier og grusveier. Jeg våknet av sola som skimtet inn igjennom gardinene, utkvilt etter en krevende tur til Kjerag dagen før står jeg opp og bestemmer meg med frokostbordet for å ta en rolig vandring langs jærkysten. Strekningen ble fra Hå Gamle Prestegård til Skeieskogen, med start fra førstnevnte. Sola skinner og temperaturen er godt opp mot 20grader men, langs kysten blåser det ofte og det var ingen unntak for turen i dag. Men, det er ikke hver dag en setter like stor pris på litt kald vind fra nord som i dag. Jeg går opp mot Hå Gamle Prestegård som er en kunst og kulturinstitusjon, fortsetter videre ned mot den populære hengebroa over Hå elva. Jonsahuset på andre siden var trolig utleid, kanskje til ivrige fiskere langs Hå elva? Jonsahuset ble bygget av spritgrosserer Jonsen fra Stavanger i 1899. I midten av 1960 årene var det 12 gårdbrukere som kjøpte huset. Familien Jonsen brukte da huset til sommerbolig. Huset er restaurert i senere tid, nærmere bestemt år 1990.

 


Håtangen – Hå Elva – JærkystenVidere fra Jonsahuset bærer det i vei mot Håtangen som er en idyllisk plass ved utløpet av Hå elva. Jeg anbefaler å ta turen ned dersom det ikke er okse på beitet, det er nemlig satt opp ei grind med et stort skilt merket "Okse på beite. Ferdsel på eget ansvar! Lukk grinda". Dersom du ikke føler deg trygg på å gå inn her er det ikke nødvendig, veien bort til Nærlandstranden går nemlig like ovenfor å på trygge grusveier langt fra både okse og kyr. Jeg er selv ingen tøffing når det gjelder store dyr, og hvert fall ikke okser. Men, til tross for merkingen listet jeg meg rolig inn for å gå ned til Håtangen. Jeg så aldri noen okse og terrenget er oversiktlig dermed følte jeg meg trygg. Ta dette opp til vurdering i hvert enkelt tilfelle.

Turen fortsetter litt tilbake før jeg fortsetter videre på grusvei i nordlig retning, jeg er omringet av frodige jorder fulle av gullerotplanter, potetplanter og gress. Like etter bukta Selvåg er jeg ved Nærlandstranda, som vanlig er jeg ikke alene langs de populære strendene ved Jærkysten. Noen har kommet for å sole seg, andre for å gå tur. Sand massen langs stranden er tettpakket like bort til Raunen hvor det bærer opp i sanddynene. 

 

 

Refsnesstranden – Parkering – HåFra Nærlandstranda og bort til Refsnesstranda følger jeg stien i sanddynene, det kan være smart fordi stien leder vei bort til bro for å krysse Salteåna som renner like att med parkeringsplassen til Refsnesstranden. Over på nordsiden av Salteåna er det fritt frem og følge strandlinjen eller å gå blant blomstrende stier bak sanddynene. Jeg tok turen som en "rundtur" for å variere litt. Refsnesstranda er populær både til bade og sol lystne gjester i tillegg til å være ei treningsområde for mange. Like etter stranda er jeg ved dagens turmål, Skeieskogen. Skogen er "innredet" med campingplasser, og like i nærheten er det landingsstripe for småfly. Etter en kort visitt fortsetter jeg på turen tilbake mot Hå Gamle Prestegård hvor bilen står parkert. Det er selvfølgelig mulig å organisere med en bil i hver ende for å halvere distansen.

OBS!
Området langs jærkysten er fredet og naturverngrensene viser igjen på mange kart. Generelt er det viktig å ta hensyn til dyre/fugleliv samt natur og kulturminner. I tillegg er det hytter og campingplasser hvor det kan være greit å vise hensyn.


God Tur!
 

 

Bildegalleri
Dato: 21.07.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer