Du er her

Jærkysten - Hellestø til Solastranden

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Jærkysten – Fra Hellestø til Solastranden.Jærkysten mellom Hellestø og Solastranden, er gjerne den mest spennende og varierte etappen av dem alle, etter min mening. Traseen går i et variert og idyllisk landskap. En får en smakebit på blant annet flotte sandstrender, svære svaberg og unike bergarter. I tillegg anbefales det å ta en titt på det kjente steinansiktet.

Sett av 2,5t en vei på den 9,8km lange turen.
 

 

 

Kommune:                  Sola
Tid:                              2,5t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       9,8km en vei (Stigning 193m)
Merket:                        Ja / Nei * (Se utvidet info i bunn av artikkelen - Oppdatert 06.10.2015)
Terreng:                      Sti / Strand (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko eller Hikingsko)
Vanskelighetsgrad:    Middels
Høyde:                        Høyeste punkt 28m.o.h

 


 

Parkering:

Jærkysten – Parkering ved Hellestø strand.Hellestøstranda (Skarasanden)

Fra Nærbø, følg Rv44 til Bryne og videre til Klepp. Fortsett mot Solavegen 510 mot Verdalen og videre til Bore. Kirken og Shell stasjonen er passert på Bore/Voll og veien videre går mot Tjelta. Ta av til venstre v/ Rimi matbutikk og fortsett på Vigdelsvegen 379. Følg veien til skilting «P Hellestø-Stranden» kommer til syne. Gratis parkering.
GPS posisjon N58 50.589 E5 34.045.
 

 

 

Jærkysten – Parkering ved Sola Strand Hotell.Solastranden (Sola strand hotell)

Fra Nærbø, følg Rv44 til Bryne og videre til Klepp. Fortsett mot Solavegen 510 mot Verdalen og videre til Bore. Kirken og Shell stasjonen er passert på Bore/Voll og veien videre går mot Tjelta. Fortsett forbi Statoil og videre ned mot Sola. Avkjørsel til Ølberg og Regehallen passeres, men kort tid etter er det skiltet til Solastranden. Sving av til venstre og følg Nordsjøvegen 374 samt skilting til stranda. GPS posisjon N58 53.177 E5 36.351.


Merk!
Parkeringsområdet utenfor Sola Strand Hotell disponeres også av Jæren Friluftsråd. Det skal være gratis og parkering her.

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Jærkysten – Hellestøstranda passeres, men fra bilveien.Leidulf, Kari og jeg har allerede parkert en bil på Sola Strand Hotell. Ferden går videre i bil tilbake til Hellestø, det er herfra dagens etappe langs Jærkysten starter. Det er en nydelig vintersdag. Sola skinner fra en blå og skyfri himmel. Vinden er ikke «bare» tilnærmet borte, men faktisk helt fraværende. Fra Hellestø må en først ut på bilveien, og deretter fortsette nordover i ca 950m. I første høyresving, tar vi av til venstre og ned på en vei mot kystlinjen. I svingen er det også ei rød løe. Ta ikke av med første gård, men ved andre gård midt i en sving der ei rød løe står kloss i bilveien.

 

 

 

Jærkysten – Det populære steinansiktet.Etter å ha kommet oss inn på den rødmerkede stien, er vår oppfatning at merkingen dessverre er av ulik kvalitet. Det er ikke alltid like lett å se hvor neste påle, eller hvor neste røde prikk er. Men, terrenget er oversiktlig og det er etter vår mening enkelt å finne frem. I hvert fall for Leidulf som har «funnet» opp sitt eget GPS system, navnet lyder «LPS» og står for Leidulf Positioning system. Mer trenger jeg ikke å si, men noe riktig må det da være for han ledet oss rett bort til Steinansiktet. 

 

 

Jærkysten – Leidulf tar en titt bort mot Vigdelstranda.Det er ikke bare Steinansiktet som imponerer oss her, de flotte bergartene er et skue for øyet de også. I tillegg til de svære fjellformasjonene i ulike farger og fasonger, som er å se flere steder. Vi fortsetter, men det går ikke lenge før Leidulf stopper opp og studerer terrenget på nytt. Vigdelstranda er snart et faktum, og vi nærmer oss målet for dagen som er Solastranda. Etter Vigdelstranda kommer Ølberg havn.

 


 

 

 

 

Jærkysten – Det er flott i Ølberg havn.Vi har riktignok møtt på noen turgåere på etappen bort hit, men det er tydelig at Ølberg havn og stranda her trekker mye folk. I sesong er det mulig å kjøpe is fra kafeen ved Ølberg camping. Det sies at softisen her er meget populær og god, og hva frister vel mer på en varm sommerdag? Etter en liten pause fortsetter vi videre. Traseen og terrenget herfra går nå over i en mer kupert fase, men det varer ikke lenge. Solastranden er snart et faktum.

 

 

 

 

 

Jærkysten – Vi er fremme ved Solastranda.Selv en kald, men nydelig vinterdag er Solastranden «full» av turgåere og mosjonister. Et propellfly fra Widerøe går inn for landing, det kommer seilende inn fra sjøsiden i lav høyde. Leidulf, Kari og jeg nyter siste rest av turen før parkeringsplassen ved Sola Strand hotell kommer til syne.

Turen fra Hellestø til Solastranden kan jeg varmt anbefale!

 


 

Merking
Oppdatert 06.10.2015 - Ny merking!
Det har kommet tilbakemelding på at store deler av beskrevet tur er nå blåmerket, den har også fått navnet "Kyststien". Informasjonen er basert på tilbakemeldinger fra ulike turgåere, samt media.

Opprettet 17.09.2015
Fra Hellestø må en først ut på bilveien, og deretter fortsette nordover i ca 950m, denne etappen er ikke merket. I første høyresving, tar vi av til venstre og ned på en vei mot kystlinjen. I svingen er det også ei rød løe. Ta ikke av med første gård, men ved andre gård midt i en sving der ei rød løe står kloss i bilveien. Videre på turen er det rødmerket, men dessverre med varierende kvalitet. Tross dette er det enkelt å finne frem og retningen er mer eller mindre selvforklarende. Det er også sti/tråkk å følge. Mot slutten av turen erstattes røde merker/prikker med blå merkepinner.

 

 

Bildegalleri
Dato: 15.02.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Kommentarer

Kommentar: 
Idag er det ikkje tillete å ha campingvogn/bobil på parkeringsplassen på Hellestø mellom kl 23,00 og kl 06,00. Kunne det ikkje gått an å få lempa litt på det slik at ein kunne stå der i 2 døger slik det gjeld ellers. Dette forbodet gjeld ikkje berre Hellestø, men mange stader i nærleiken av sjøen. Eg er klar over at ein ikkje vil ha oppsamling av "tvilsame individ", men eit to-døgers grense forhindrar slikt.

Kommentar: 
Hei Odd Dubland, Vi kan forstå ditt budskap, men samtidig er vel skiltingen satt av en grunn som du påpeker. Foreslår at du tar kontakt med Sola kommune og hører om de kan være behjelpelig med å svare på hvorfor det er slik. Vi får dessverre ikke gjort noe med dette forbudet, men forstår din frustrasjon. Hilsen Kjell Arild Nummedal

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer