Du er her

Jøssingfjord til Sogndalstrand

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Jøssingfjord til SogndalstrandSokndal byr på mange flotte turer i nydelige omgivelser, og turen fra Jøssingfjord til Sogndalstrand er ingen unntak. På turen kan en blant annet gå ned til Sokndals egen «Kjerag-bolt» - Kolbolten, en går forbi idylliske Knubedal og avslutter turen i vakker kystnatur før en kommer ned til det freda kulturmiljøet Songdalstrand. En tur som anbefales varmt!

Sett av 3 – 3,5 t en vei på den den totalt 9,6 km lange turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                         Rogaland
Kommune:                 Sokndal
Tid:                              3 - 3,5 t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                      9,6 km en vei (Stigning 531m)
Høyde:                        Kolbolten 75 moh. Øvre Lauvås 120 moh. Knubedal 30 moh. og Sogndalstrand 5 moh.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Middels

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Jøssingfjorden til Sogndalstrand klassifisert som Middels i vanskelighetsgrad. Det er enkelte bratte partier med både oppstigning og nedstigning, men det er ellers et relativt flatt og lettgått terreng. Stien er for det meste både tydelig og god, men vær obs på at enkelte partier kan være sørpete og sleipe etter våte perioder. Ved Knubedalsvika og Håholmen er det litt ekstra luftig, her er det stålwire i fjellveggen som en kan holde seg i. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Turen fra Jøssingfjorden til Sogndalstrand går for det meste i et åpent og oversiktlig terreng, men også gjennom noe skogsterreng. Naturen er variert og byr blant annet på både dype daler og høye fjell, flott utsikt over både hav og fjord, Jøssingfjords egen «Kjerag-bolt», en ruggestein og en stor heller, i tillegg til flotte driftsbygninger fra gamle dager. Grunnet enkelte bratte parti er det ikke anbefalt å gå her med verken hund eller små barn. Det er grind og gjerdeklyver på turen.

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Turen er skiltet og rødmerket, stien er i tillegg tydelig og det er et åpent og oversiktlig terreng.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Vann/TjernServerdighet*FjellgårdBadeFiske*
Hav/FjordOvernatting*Toalett*SkogInfotavle*
Kiosk/Spisested*Teltmuligheter   

* Serverdighet: Sogndalstrand (fredet kulturmiljø), Kolbolten, Buhellaren og Ruggesteinen
* Fiske: I hav, eller i vann etter avtale med grunneier
* Overnatting: I Sogndalstrand
* Toalett: I Sogndalstrand (begrensede åpningstider)
* Infotavle: Ved Jøssingfjor utsiktspunkt og i Sogndalstrand
* Kiosk/Spisested: I Sogndalstrand

 

 

Parkering
Parkering

Jøssingfjord til Sogndalstrand – Parkering ved SogndalstrandParkering ved Songdalstrand (Spinneritomta) i Sokndal kommune.

Følg Fv44 (kystveien) forbi Varhaug, Vigrestad, Brusand, Sirevåg og til Eigersund. Fortsett på samme vei igjennom Eigersund og ut Årstaddalen og i sørlig retning mot Sokndal. Sving av til høgre etter bensinstasjon og inn mot "sentrum" forbi kiwi og videre ut mot Strandaveien 35. Følg veien frem til bro over til Sogndalstrand, men parkeringsplass ligger ned til høgre istedenfor å kjøre over brua. GPS posisjon N58 19.556 E6 17.030.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

Jøssingfjord til Sogndalstrand – Parkering ved JøssingfjordenParkering på Jøssingfjord utsiktsplass i Sokndal kommune.

Fra Nærbø følg Rv44 (Fv44) langs kystlinjen forbi Varhaug, Vigrestad og ned til Eigersund. Fortsett igjennom sentrum og ut via Årstaddalen mot Sokndal kommune og sentrum. Følg Fv44 også igjennom Sokndal og videre ut mot Titania, men følg veien og sving ikke av mot Titania. Fortsett videre mot tunnelen ved Jøssingfjorden, opparbeidet parkeringsplass på høyre side like før tunnelen. GPS posisjon N58 19.834 E6 21.091.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Jøssingfjord til Sogndalstrand – KolboltenFellesturen for april gikk til vakre Sokndal kommune, og endelig skulle vi få gå denne turen som har fristet oss så lenge. Det er langt mellom parkeringsplassene ved Sogndalstrand og Jøssingfjorden, så en er avhengig av biler i begge ender, om en ikke ønsker å gå tur/retur. Turen starter fra utsiktspunktet i Jøssingfjorden hvor vi følger asfalten 100 m opp bakken før vi følger skilting mot Sogndalstrand og går ut i terrenget. Vi får fantastisk utsikt over Jøssingfjorden, og etter 1,6 km tar vi en avstikker ned til Kolbolten. Avstikkeren er ikke lang, men det er litt bratt nedover mot bolten. Det anbefales å ta denne avstikkeren, men bolten bestiges på eget ansvar!
 


 

 

Jøssingfjorden til Sogndalstrand – RuggesteinenLitt pusting og pesing for å komme oss tilbake til stien igjen, men så fortsetter vi videre i lettgått terreng. Vi kommer til Buhellaren, og stien går under selve helleren. Videre går vi bratt ned «Prestapino», her sies det at presten i sin tid var så tykk at det var en pine hver gang han skulle bestige bakken!  Kort tid etter er vi ved Ruggesteinen ved Buhormtjørna, og er en sterk nok skal en kunne få steinen til å gynge. Videre går vi litt opp og ned gjennom skogsterreng til vi kommer til Øvre Lauvås, her er det folk til gards og sauer på beite.

 


 


Jøssingfjorden til Sogndalstrand – KnubedalVi får beskjed om å gå utenfor beite med hensyn til sauene, selv om stien går rett gjennom tunet. I bakken tar vi oss en velfortjent pause og nyter nista før vi fortsetter videre. Resten av bakken bestiges, før det går bratt nedover hele veien til Knubedal. På Knubedal står gamle hus og driftsbygninger, det var nok tøffe kår her i gamle dager, men virkelig idyllisk for oss som bare går forbi. Vi får nå utsikt utover havet og Knubedalsvika, og stopper for å ta dagen fellesbilde i de flotte omgivelsene.

 


 

 

Jøssingfjord til Sogndalstrand – KnubedalsvikaVed Knubedalsvika stiger det bratt opp fjellsiden, og det er her stålwire i fjellet til å holde seg i. Vi skal ikke mange høydemetrene opp, og etter kort tid er det bratte partiet historie. Nå har vi utsikt over det åpne hav og fortsetter langs berget på nedsiden av Årosåsen. Mot Håholmen er det en smal sti hvor det går bratt ned mot havet, det er heldigvis ikke mange meterne ned, og også her er det stålwire til å holde seg i. Nå gjenstår bare asfaltetappen tilbake til bilen, og en aldri så liten sightseeing og is stopp i Sogndalstrand.

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått våren 2018, dato 22. april.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten
 

Migaren – Via Ferrata ved JøssingfjordenFladen – En annerledes topptur ved Jøssingfjorden Årosåsen 178m.o.h – Utsiktspunkt over Sogndalstrand Hellersheia 315m.o.h – Utsiktsposten mot Jøssingfjorden Knudknuten 203m.o.h – En liten fjelltopp med mye utsikt Løtoft – Idyllisk rundtur via Elgjestraum

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Heidi Bjerre

 

 

Kommentarer

Kommentar: 
Me gjekk frå Jøssingfjord til Sogndalstrand i dag. Frå stien svinga av til Kolbolten og fram til me kom inn på stien som går Knubedal hadde me fleire stader problem med å finne stien og gjekk litt feil. Spesielt eit lite stykke frå gården Øvre Lauvås, var det vanskeleg.

Kommentar: 
Hei Grete, Takk for din melding. Det er leit å høre at du synes stien var av varierende kvalitet med tanke på merkingen. Kanskje du kan formidle dette videre til Dalane Friluftsråd som jeg tror har merket denne traseen? Hilsen Kjell Arild Nummedal

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer