Du er her

Kleppali - En nedlagt fjellgård langs Ørsdalsvatnet

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Kleppali - En nedlagt fjellgård langs ØrsdalsvatnetKleppali er et idyllisk sted langs Ørsdalsvatnet, den nedlagte fjellgården ble fraflytta i mai 1975. I dag brukes området som beite for sauer og ungdyr. Den nye brygga langs Ørsdalsvatnet ble bygget i 1960 åra, høydeforskjellen er på 80m. Viljen Kleppali hadde fire døtre og bare en sønn som levde opp.

Sett av 3,5t på lengden som er 9,9km tur/retur.

 

 

 

Kommune:                 Bjerkreim
Tid:                              3,5t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       9,9km tur/retur
Merket:                        Ja (Rødmerket)
Terreng:                      Sti / Traktorvei (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels (Ur langs Øyarvatnet)
Høyde:                        Kleppali 156m.o.h

 

 

Parkering:

Kleppali – Parkering inne på gårdstun i Holmen.

Parkering ved Holmen i Bjerkreim kommune.

Fra Nærbø, følg Buevegen 504 forbi glattkjøringsbanen ut mot E39. Sving til høyre mot Runaskaret og videre til Vikeså, ned Vikesåbakken passeres en Statoil stasjon på venstre side. Fortsett videre og like etter sletta parallelt med Bjerkreimselva er det skiltet mot Holmen og Gjedrem. Sving av til venstre og ta første på ny til venstre over elva, like etter følg mot høyre til en krapp sving, fortsett rett frem mot traktorveien. Parkering i gårdstun innerst i Holmen. Vis hensyn til grunneier. GPS posisjon N58 36.282 E6 06.085.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Kleppali – På veien passeres Nordavatnet.Den nedlagte fjellgården Kleppali er plassert 80 høydemeter over det populære Ørsdalsvatnet. At noen valgte å busette seg her er ikke vanskelig å forstå, i likhet med blant annet Dyrskog og Landsdal ligger også Kleppali idyllisk til blant mektige fjell og det langstrakte Ørsdalsvatnet. Det er meldt sol og overskyet, turen starter fra Holmen med om lag 10cm nysnø. De rødmerkede prikkene viser vei opp Riblandsskaret og videre mot Nordavatnet via Riblandsdalen. Frem til skogholtet i østlig ende av sistnevnte vatn går turen på gammel traktorvei.


 


 

Kleppali – Også Øyarvatnet passeresNordavatnet er passert og jeg fortsetter igjennom skogholtet. Ute av skogen kommer Øyarvatnet til syne, her møter jeg på en liten utfordring når ura skal krysses. Normalt byr ikke dette på problemer, men med snødekkede og glatte steiner må jeg ta tiden til hjelp.

I 1852, nærmere bestemt 11.mars druknet dessverre tre barn i Øyarvatnet da de gikk igjennom isen. Det var 5, 9 og 13 år gamle. Det er uenighet om barna var på vei hjem fra skolen i Holmen, eller om de jagde sauene hjem.

 

 

 


Kleppali – En Nedlagt fjellgård langs ØrsdalsvatnetI østlig ende av Øyarvatnet er terrenget stigende, noen få steg nærmere toppen gir en utrolig flott utsikt ned mot Kleppali. Det langstrakte Ørsdalsvatnet omringet av majestetiske fjell byr på en eventyrlig følelse. For å komme trygt ned til tunet må jeg ta i bruk de nyinnkjøpte broddene, fjellsiden er stedvis islagt.

I dag brukes den nedlagte fjellgården som beite for sauer og ungdyr. Huset på gården stammer fra 1863, mens løa ble bygget i 1926. Da løa ble bygget var den en av få der sauene gikk på lekter i Bjerkreim, siloen er fra 1960 årene.

 

 


Kleppali – Traktoren står godt plassert nede på brygga.Nede ved det langstrakte Ørsdalsvatnet ligger brygga tilhørende Kleppali, ca 1km fra tunet og med en høydeforskjell på 80m. Frem til denne brygga ble bygget i 1960 årene ble den gamle brygga ca 300-400m lengre inn mot Ørsdalen benyttet. Terrenget opp hit var krevende og bratt, det gikk nesten med en hel dag for å få opp et tonn gjødsel eller kraftfor med hest og slede.

Det er uvisst når traktoren ble tatt i bruk, men i dag brukes den nok til blant annet vedlikehold og drift av beitedyrene?

 

 

 

Kleppali – Det langstrakte ØrsdalsvatnetDet 18km lange Ørsdalsvatnet var ei viktig ferdselsåre, i 1900 ble den første motorbåten tatt i bruk, den het Lillegut. Hester og 60-70 mann måtte til for å frakte båten fra Eigersund til Odlandstø, som betaling fikk arbeiderene en halv øl første dagen, andre dagen kunne de drikke så mye brennevin de klarte.

Ørsdalsvatnet er på sitt dypeste hele 250m, på grunn av dybden er det langt mellom gangene vatnet er islagt. Sist gang var i 1835, da kjørte folket fra Ørsdalen med hest og slede til kirken i Bjerkreim. Men, deler av vatnet har også vært islagt nyere tid, blant annet fra Odland til Kalveskog i 1942 samt noe is i 1986.

 

 


Kleppali – En liten pause i tunet. Kaffe og Kvikklunsj hører med.Etter å ha vært nede ved brygga bærer det i vei opp mot tunet igjen, det er tid for litt niste og en kopp kaffe.

Viljen Kleppali (1853-1937) var den siste med nettopp dette etternavnet, han fikk fire døtre og en sønn som levde opp, sønnen fikk navnet Alfred. Da Alfred voks opp reiste han til USA som mange andre og busette seg der. I dag finnes etternavnet Kleppali kun i USA.

 


Ønsker du å gå til ytterlige en fjellgård i samme tur?
Landsdal ligger ca 1km i luftlinje fra Kleppali, se turbeskrivelse og kart her.

 


 

Kleppali – Utsikt ned mot den fraflytta fjellgården KleppaliDet er på tide å vende nesen tilbake mot Holmen, jeg fortsetter på samme sti tilbake til Øyarvatnet som ligg vest for Kleppali.

Den rødmerka stien viser vei tilbake til Holmen, i midt tilfelle også sporene i snøen.
Det anbefales å gå turen uten snødekkede flater og is i stien, hvis du allikevel ønsker å ta turen ta med gode brodder!

God Tur.
 

 

Interessert i andre turmuligheter langs Ørsdalsvatnet?

 

 

Bildegalleri
Dato: 14.01.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer