Du er her

Jærkysten - Hå gamle prestegård til Varhaug gamle kirkegård

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Kongevegen – Varhaug gamle kirkegard – HåFotturen mellom Hå gamle prestegard og Varhaug gamle kirkegard går på deler av Kongeveien. Ferden langs Kongevegen er ein kulturvandring der en blant anna kan se Hå gamle Prestegard, Obrestad fyr, Tusenårsplassen, Grødalandstunet (museum), Kvernhus, Tørkehus, Gravfelt og sist men ikke minst Varhaug gamle kirkegard som var min snuplass for denne turen. Dyrelivet langs ferden er imponerende med alt fra husdyr, ville dyr og fugler. Turen er blåmerket fra start til slutt og merkingen er lett synlig. Min tur / retur var på 18km og var unnagjort på ca 3t 30min. Da gikk jeg fort uten pauser. Fantastisk tur som kan stykkes opp i kortere etapper eller organisere med en bil i hver ende slik at distansen halveres.

 

 


Kommune:                
Tid:                                 3,5t tur / retur (Hurtig uten pause)
Lengde:                        18km tur / retur
Merket:                          Blåmerket
Terreng:                        Sti / vei
Vanskelighetsgrad:  Middels
Høyde:                          5 - 25m.o.h

 

 


Parkering:
Hå gamle prestegard – Parkering – Hå kommuneDenne turen har parkeringsmuligheter flere plasser alt ettersom hvilken etappe du ønsker å gå. Men, jeg tar utgangspunkt i min start som var med Hå gamle prestegard. Sving av fra riksveg 44 ned mot Vigre i kryss att med Vigreskogen. Kjør forbi Vigre og følg Håvegen 158 til endes og du kommer ned til Hå gamle prestegard. Du har nå kjørt forbi avstikkeren ned til Obrestad havn og avstikkeren til Obrestad fyr som også er plasser turen kan startes fra. GPS posisjon N58 39.991 E5 33.045

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:
Obrestad fyr – Kongevegen – Hå kommuneDenne dagen var egentlig satt av til å bestige de syv toppene som er med i arrangementet "7 - Topp turen i Strand kommune", turen arrangeres av Strand og Forsand Turlag (Stavanger Turistforening). Jeg var pakket og klar for å kjøre til parkeringsplassen ved Liarvatnet, turen startet kl 09,30. Jeg nærmet meg parkeringsplassen, skodda lå som et tykt teppe og tanken på om turen kom til å bli avlyst slo meg flere ganger. Vell, pakket og klar for tur går jeg ned til start området i likhet med mange andre. Like før start avlyste Turistforeningen turen, kjipt men forståelig.
Jeg bestemte meg da for å gå turen som jeg skal beskrive litt om her, nemlig Kulturvandring langs Kongevegen i Hå kommune. Bilen ble parkert ved Hå gamle prestegard som var mitt start utgangspunkt for turen. Jeg var langt i fra alene om å gå  turen langs Jærkysten, kanskje ikke så merkelig siden spor av folk viser igjen fra flere tusen år tilbake i tid. Jeg gikk mot den naturrike Fuglavika i sørlig retning, fulgte blå merkepinner ved siden av dyrket mark og opp til Obrestad fyr som vist på bildet. Obrestad fyr vart fraflytta i 1991 og ser stort sett likt ut i dag som den gang. Fyret ble kjøpt av Hå kommune i 2006, i dag brukes fyret blant annet til kunstneriske motiver både inne og ute. I tillegg kan husene rundt fyret leies, fredelig og flott område.
Turen fortsatte mot Obrestad havn som er den første bygde havna på Jæren. Havnen ble bygget samtidig som Jærbanen i 1870 årene. Obrestad havn ble bygget for å gi båtene ly og hjelp langs Jærkysten, havneanlegget ble utvidet i 1891. I dag er havnen fredet og i bruk av mange, i tillegg driver enkelte med heltidsfiske fra havnen. Turen fortsatte med en liten snartur innom Tusenårsplassen som ligger like i nærheten av havna. Videre sørover langs vernet naturlandskap og aktivt fugleliv fortsetter jeg mot sørreimsvika like ved Sør-Reime, gamle naust langs kysten står med jevne mellomrom nedover. Noen godt bevarte og idyllisk plasserte mens, andre forfaller.
Neste stiskille er ved veien opp til Grødalandstunet som kanskje er et av de best bevarte gardsanlegga i Rogaland. Bygningene er fra 17 og 1800 tallet og ligg idyllisk til med utsikt mot havet i vest. I dag blir garden brukt som museum og det arrangeres aktivitetsdager hvor arbeidsoppgavene er å arbeide som i gamle dager i tillegg til matstell i eldre tid.

 


Kongevegen – Hå kommune – KulturvandringJeg er nå godt over halvveis på turen bort til Varhaug gamle kirkegard, jeg går inn i skogen ved Grødaland hvor Norsk Protein AS avd Grødaland holder til. Ute av skogen fortsetter turen i åpent landskap sammen med beitedyr, er du redd for kyr kan det være greit å gå sammen med andre. På strekningen fra skogen og bort til kirkegarden ligger flere begivenheter, for eksempel naustet til "Varhaug-Losane". Erik Varhaug var siste statslos, årstall 1857 - 1913. Toppen av kirka kommer til syne og retningen er sørover. Jeg følger blåmerket sti videre mot dagens mål, nemlig Varhaug gamle kirkegard. Kirkegarden ligger flott til i havgapet på Varhaug. Kirkeplassen er fra mellomalderen og trolig ble den første kirken reist her på 1200 tallet. I 1842 forliste et skip der 389 russiske liv gikk tapt, de fleste ble begravet på kirkegården her, det er også satt opp et minnesmerke over russerne og sjøfolk som mistet livet i den harde jærkysten. Varhaug kapell ble reist i 1951 og er 15m2 stort, lokala rommer plass til 14 jærstoler. Kapellet blir ofte brukt til vielser.

En flott kulturvandring er over, nå gjenstår turen tilbake på samme sti. Ca 9km hver vei.
Flott tur for hele familien som enkelt kan stykkes opp med parkering fra Hå gamle prestegård, Obrestad fyr, Obrestad Havn og Grødalandstunet.
God Tur!

 Bildegalleri:
Dato: 01.06.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer