Du er her

Kubbetjørn - Familietur fra Gramstad

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Kubbetjørn – Familietur fra GramstadKubbetjørn er et lite idyllisk tjern i Sandnes kommune. Stedet og turen egner seg godt for barnefamilier. Det er i tillegg gode grusveier og godt å gå med barnevogn. Langs veien står det informasjonsskilt om alt fra dyrene i skogen, planter og trær for å nevne noe. Ved Kubbetjørn er det grillgruve, disse, benker og bord. Ta med nistepakken og nyt den ute!

Sett av 1t på den totalt 3km lange rundturen.
 

 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                         Rogaland
Kommune:                 Sandnes
Tid:                             45min - 1t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                      3,0km rundtur (Stigning 80m)
Høyde:                        Kubbetjørn 175m.o.h

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel
Vanskelighetsgrad - Enkel

Turen til Kubbetjørn er meget lettgått og passer for alle - Vanskelighetsgrad Enkel!
Det er gode grusveier fra Gramstad og helt frem til tjernet. Velger en å fortsette videre og ta en rundtur slik vi har gjort det i dette turforslaget, så går halve turen på sti og her er det ikke mulig å gå med barnevogn. Skal en gå til Kubbetjørn med barnevogn må en gå tur/retur fra Gramstad, eller fra parkeringsplass ca200m før Gramstad. Lengden både tur/retur på grusvei og rundturen via sti vil nok være i lengste laget for de aller minste, - så det kan være lurt å ha med bæremeis eller barnevogn. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng.
Landskap & Terreng

Gramstad – Kubbetjørn på grusvei
Fra Gramstad til Kubbetjørn er det grusvei som holder høy standard. Det er lite stigninger/helninger og det er godt å gå her. Grusveien egner seg godt for turgåere med barnevogn og rullestolbrukere. Det er ei vanlig grind og ei «liggegrind» på turen via grusveien. Landskapet er spennende og skogen er flott, det er for det meste skogkledd rundt veien/stien. Godt alternativ på forblåste dager.

Kubbetjørn – Gramstad på sti
Om en ønsker en rundtur kan en gå fra Kubbetjørn til Gramstad på sti. Stien er for det meste lett synlig, tørr og enkel å følge. Det er et par steder nede på myra i nærheten av Paradisskaret at det kan være noe fuktig etter regnfulle dager.

Anbefalt fottøy: Joggesko.

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Gramstad – Kubbetjørn på grusvei
For tur/retur grusvei kan det være mest praktisk å parkere ca 200m før Gramstad. Her er det også tilrettelagt med parkeringsplasser til høyre for veien når en kommer kjørende opp mot Gramstad. Videre er skiltingen for turen meget god og det er enkelt å finne frem til Kubbetjørn. Når det gjelder merkingen ble vi dessverre ikke helt kloke. Det finnes spor av røde prikker, men det er langt mellom dem og de er delvis slitt bort noen steder. Uansett så trenger en ikke merkingene for denne etappen. Det er skiltet og i tillegg flere infoplakater langs grusveien.

Kubbetjørn – Gramstad på sti
Heller ikke her var merkingen imponerende, men det gjelder ikke for hele turen tilbake til Gramstad, kun 500m av den. Derimot er skiltingen over all forventning og alle stikryss er godt skiltet. En kan for første «etappe» se både røde og blå merkinger, men ingen ny-merkinger som er enkel å følge. Men stien er god og alle stikryss er godt skiltet, - slik at det er ingen utfordring å finne frem. Siste 800m fra skilting i Paradisskaret er derimot godt merket med de klassiske T-merkingene. Rundturen anbefales!

 

 

Aktivitetsmuligheter.
Aktivitetsmuligheter

TjernBekkBarnevognTeltmuligheterBålpass*
Toalett*Rullestol*Kiosk*InfoplakaterSkog
Benker/bord    

 

 

* Bålplass: Vurder brannfaren og bruk sunn fornuft.
* Toalett: Tilgjengelig på Gramstad.
* Rullestol: Gjelder ikke for hele rundturen. Kun tur/retur på grusvei.
* Kiosk: Kontakt STF for åpningstider på Gramstad.

 

 

Parkering.
Parkering

Kubbetjørn – Parkering på Gramstad i Sandnes kommune.Parkering på Gramstad i Sandnes kommune.

Fra Sandnes v/ Maxi. Følg østsiden av Gandsfjorden ut mot Dale. Ved Stronda er det skiltet opp mot Dalsnuten og avkjørsel til høyre. Sving av Daleveien 317 opp mot Fjogstadveien 338. Følg asfaltveien opp til Gramstad hvor Stavanger Turistforening har sine bygninger. Det er en stor og romslig parkeringsplass her. GPS posisjon N58 53.032 E5 47.955.

Tips for tur/retur på grusvei,
Det er mulig å parkere ca 150-200m før Gramstad. Det er satt opp skilt her, men det er ikke like enkelt å se når en kommer kjørende oppover. Følg med på høyre siden og sving av på grusveien før Gramstad.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse.
Turbeskrivelse

Kubbetjørn – Infotavle ved starten av grusveien.Det er sol og sommer og hele familien er klare for ny tur. Bilen er parkert på Gramstad og her er vi definitivt ikke alene om å være ute på tur i dag. Vi har valgt å parkere på Gramstad fordi vi skal gå en rundtur og kommer da ut igjen her. Ellers ville det vært «mest praktisk» og parkert et par hundre meter tidligere, altså inn på grusveien like etter bakketoppen. Vi må uansett gå disse få meterne og starter likeså godt med å gå bort til «turstart» og infoskiltet inne i skogen her.


 

 

 

 

Kubbetjørn – Turen hvor naturopplevelsene betyr mer enn utfordringene.Marikken kan knapt vente og «legger på sprang» innover i skogen. Grusveiene er gode å følge både for små barneføtter, rullestolbrukere og familier med barnevogner. Langs veien står flere infoplakater med jevne mellomrom, - en kan her lese om stedets «rikdom» på planter, trær og dyrelivet. Området består blant annet av blandingsskog, myrer, bekker og tjern.

 

 

 

 

 

 

Kubbetjørn – Mye spennende og flott natur å se både for store og små.Dette er ikke turen med de mange utfordringene, så nyt isteden naturopplevelsene fult ut. Ha ikke hastverk og sett av god tid om du velger denne turen! Jeg gjentar, - det er viktig å ta seg god tid og la de små utforske naturen og opplevelsene. Det er mye spennende å se og hva er vell mer populært enn en bekk? Langs grusveien står det benker og bord om en vil ha en pause på veien inn også. 

 

 

 

Kubbetjørn – Stort område ved tjernet hvor barna kan boltre seg på.Kubbetjørn – et viktig økosystemet i skogen. I tjernet vokser det planter og planteplankton, det gir god næring til planteetende insekter. Planteetende insekter blir spist av rovinsektet som igjen blir spist av fisk, og slik fortsetter næringskjeden. Området byr også på en historie, - visste du at stedet byr på ruiner av en gammel husmannsplass? Fra midten av 1800 tallet og ca 40 år senere var det busetting ved tjernet. En kan se tufter av eldhus, fjos og våningshuset.

 

 


 

 

Kubbetjørn – Marikken og jeg koser oss i hengekøya.I dag benyttes stedet som turområde og det er mange familier som tar turen til Kubbetjørn. Det er tilrettelagt med grillgruve, benker og bord. Området er stort og oversiktlig, i tillegg gir store furutrær ly i ruskevær. Ta gjerne med noen uteleker og la barna boltre seg på den gode plassen. Det er også mulig å slå opp både telt og hengekøye, - alle unger liker å overnatte ute i naturen. Turen til Kubbetjørn er et turmål for dem som ønsker naturopplevelsene fremfor de største utfordringene.

 

 

 

 

Kubbetjørn – Stien tilbake til Gramstad er grei å følge.Fra Kubbetjørn kan en fortsette på sti. Nord for tjernet, altså mot Gramstad går det en rødmerket sti og like ved utløpet av tjernet er det skiltet også. Følg mot Gramstad og hold på stien som er tydelig og god. Merkingen er dessverre litt varierende her. Stiskillene er tette og en finner enkelt frem. I alle stiskryss er det skiltet mot Gramstad. Siste 800m av turen tilbake er godt T-merket.

God tur!

 

 

 

Informasjon.
Informasjon

Turen er gått sommeren 2016, dato 25.juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

  • Ved Kubbetjørn står det skiltet om husdyr på beite, det er sau i sesong. Respekter eventuelle båndtvang både for dyr, eier og andre turgåere.
  • Like før parkeringsplassen på Gramstad, altså de siste 600m av turen går det hester på beite i sesong.
  • Det er totalt tre gjerdeklyvere på turen.

 

 

Bildegalleri.
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart.
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten.
Turforslag i nærheten

7-Nuts turen 2015 – Arrangert av STF.Dalsnuten – Populær og barnevennlig topptur.Bjørndalsfjellet – Rundtur fra Gramstad over Lutsifjellet.

Lifjellet – Rundtur langs Gandsfjorden fra Dale.Skjørestadfjellet – Rundtur innom flyvraket og Resasteinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal.

 

 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer