Du er her

Lauvlia - Vannveien fra Snorestad til Solheim

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Lauvlia – Vannveien fra Snorestad til SolheimFlertallet som skal til Lauvlia følger veien inn, og det er nok kun de færreste som padler, men for oss gav dette et helt nytt perspektiv på landskapet og turen inn. Fra Snorestad til Solheim ligger fem flotte vann og tjern som perler på en snor – så hvorfor ikke padle? Fisken hoppet ivrig i alle vannene og fugler spilte sine vakre viser fra lier- og skog.

Sett av 2t en vei på den den totalt 6,3km lange turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                  Time / Gjesdal
Tid:                              2t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       6,3km en vei (Stigning 46m)
Høyde:                        Snorestadtjørnane 198m.o.h, Fiskelausvatnet 215m.o.h,
                                    Røyrvatnet 208m.o.h og Homslandsvatnet 186m.o.h.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Middels

Det er vanskelig å velge kategori for vanskelighetsgrad på vår padletur mellom Snorestad og Solheim. Men allikevel gir vi turen Middels, med det grunnlaget at kanoen må bæres på fire forskjellige etapper – i tillegg til at ferden over Homslandsvatnet, som er det største vannet, vil kunne oppleves som «rufsete» ved dårlig vær.

Noen av «bære-partiene» er mer avanserte enn andre, og hvilke, samt hvilken lengde enn må bære står beskrevet under «Merking & skilting». Vi anbefaler på det sterkeste at du for denne padleturen velger en lett kano!

Kjekk liten «miniekspedisjon» for vennegjengen eller familien – men en bør være to voksne til å bære!
Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Landskapet er for hele turen åpent, oversiktlig og det å følge vannveien er vel kanskje noe av det enkleste – om forholdene er greie? En må allikevel beregne noe bjørkeskog / kratt mellom Røyrvatnet og Homslandsvatnet, men også her er det minimalt, særlig etter brannen som herjet for få år siden.

Vi mener at padleturen også egner seg for familier, fordi det å måtte gå mellom noen vann, utføre en slik mini-ekspedisjon gir en enorm mestringsfølelse for barn – men det forutsetter at en har en lett kano og at en er to voksne til å bære!

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Vi velger å dele opp padleturen fra Snorestad (Time) til Solheim (Gjesdal) i fire ulike etapper;

 1. Fra Snorestad, via Snorestadtjørnane til Fiskelausvatnet
  Det er cirka 75 meter fra parkeringsplassen til første tjern, nemlig Snorestadtjørna. To tjern danner navnet Snorestadtjørnane på kartet, og mellom disse må en også bære litt, men kun få meter forbi et steinsatt parti. Derifra kan en padle helt opp til nordenden av Snorestadtjørnane.

  Det er cirka 100m og en høydeforskjell på knappe 20m mellom Snorestadtjørna og Fiskelausvatnet, og dette er nok kanskje den «tøffeste» etappen å bære på grunn av ulendt terreng.
   
 2. Fra Fiskelausvatnet til Røyrvatnet (Lauvlia)
  Enkel padleetappe på cirka 1,3km, men også her må en bære litt for å komme til Røyrvatnet. Lengden strekker seg opp mot 250 meter, noe som utgjør den lengste etappen, men terrenget her er svært lettgått. Med en Ally-kano kan en nærmest dra kanoen etter seg... Avhengig av hvor en setter kanoen uti Røyrvatnet, kan en måtte bære 5-10 meter ekstra for å komme forbi et lite tjern.
   
 3. Fra Røyrvatnet til Homslandsvatnet via Fossåna
  Også her enkel padleetappe med en lengde på cirka 1,7km. Langs Fossåna er bekken steinsatt, og det har tydelig vært kulturbeite her i sin tid, men nå mest overgrodd. For få år siden herjet det en brann her, og det er av den grunn greit å gå her, samt dra med seg kanoen ned de 22 høydemetrene som skiller Røyrvatnet og Homslandsvatnet.
   
 4. Fra Homslandsvatnet til Solheim (Parkering)
  Homslandsvatnet er stort, og om en velger å padle korteste vei til parkering lengst nordøst, så er distansen på cirka 1,7 kilometer – derimot er dette et vann med mange flotte muligheter. Turen avsluttes for våres del lengst nordøst med bru som skiller Homslandsvatnet og Grasdalsvatnet 186moh.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Vann/TjernBekkFiske*
TeltmuligheterKano* 

* Fiske: Må avklares med grunneier.
* Kano: En må kunne bære kanoen mellom flere av tjern/vannene, velg derfor en lett kano med maks egenvekt på 20-30kg.

 

 

Parkering
Parkering

Lauvlia – Parkering ved Snorestad i Time kommune.

Parkering på opparbeidet grusplass på Snorestad.

Fra Bryne, følg vei 505 Garborgsveg mot Løge, Oma og videre opp til Undheim. Fra Undheim følg Sikvalandsvegen Fv201 forbi Knudaheia, totalt 3,1km. Det er skiltet opp til Skårlandskula fra Sikvalandsvegen. Følg veien nesten helt til endes, og parkeringsplassen kommer til syne på høyre side. GPS posisjon N58 41.374 E5 49.761.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

Lauvlia – Parkering ved Solheim i Gjesdal kommune.

Parkering lengst nordøst av Homslandsvatnet, nær Solheim i Gjesdal kommune.

Fra Bryne, følg vei 505 Garborgsveg mot Løge, Oma og videre opp til Undheim. Videre fra Undheim følg Sikvalandsvegen Fv201 forbi Knudaheia, Tjålandsvatnet, Sikvaland og Solheim (mot Skurve/Ålgård). I nordøst ende av Homslandsvatnet, mellom sistnevnte vann og Grassdalsvatnet er det en stor og romslig veilomme/parkering på høyre side av veien. GPS posisjon N58 43.666 E5 53.731.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Lauvlia – Vi starter ved Snorestadtjørnane.Å finne nye turmål er ikke alltid like enkelt, og hvem har vel ikke sittet og studert turforslag til neste helgs tur? For vårs del, så henter vi ofte inspirasjon fra turene vi går, og ofte blir neste tur bestemt ut ifra naboturene i terrenget eller basert på skiltinger i området.

For vår padletur, så kunne vi ikke unngå da vi sto på toppen av Skårlandskula og legge merke til alle de flotte vann- og tjernene som ligger her. Vi har vært ute på «Miniekspedisjon» og Ally-kanoen har fått kjørt seg litt, både til lands og til vanns. Denne langstrakte turen består nemlig av en serie på fem vann og tjern som ligger som perler på en snor.

 

 

Lauvlia – Heidi er klar for å padle Fiskelausvatnet.Det er cirka 75 meter fra parkeringsplassen til første tjern, nemlig Snorestadtjørna. To tjern her danner navnet Snorestadtjørnane på kartet. Heidi og jeg padler helt til nordenden, og står klare til å gripe fatt på det som kanskje er turens mest omfattende bæreetappe? Det er ulendt, noe stigning og vått flere steder mellom Snorestadtjørna og Fiskelausvatnet, men tar en tiden til hjelp, bærer rolig og tar et steg av gangen går det greit å frakte med seg kanoen her.

 

 

 

 

Lauvlia – Viktig å ta seg god tid og nyte pausene på turen.Turen over de «fem tjern og vann» fra Snorestad til Solheim via Lauvlia, kan gjøres unna på kort tid om en ønsker, men her finnes det også gode muligheter for å bruke hele dagen! Terrenget er nydelig, det er flere små og mellomstore holmer som passer ypperlig for rast. Har en i tillegg avklart fiske med grunneier, kan både små og mellomstore ørreter fiskes til middagen – kan det bli bedre?


 

 

 

 

Padletur – Kaffekoppen nytes ute i det fri.Det er ikke alltid turen blir som planlagt...
For vårs del, var egentlig Lauvlia ved Røyrvatnet siste stopp, og returen samme vei skulle stått for tur etter pausen, men slik ble det ikke.

Heidi og jeg var så betatt av naturen, stemningen, padleturen i seg selv - at dette måtte bare fortsette. Vi studerte kartet og GPS, og valgte å prøve oss videre ned Fossåna mot Homslandsvatnet. Men, hva med bilen?!

Vi må skaffe skyss opp til Snorestad igjen, og heldigvis har jeg verdens beste mor med sin mann Tolleif, og få timer senere stod de klare på Solheim og tok imot oss – tusen takk!


 

 

Lauvlia – Vi padler over Homslandsvatnet og bort til Grasdalsvatnet.Langs Fossåna og bekken mellom Røyrvatnet er det stort sett greit å gå, særlig etter brannen som herjet her for få år siden, allikevel må en prøve å se seg ut en rute ned mot vannet når en står på toppen av høydedraget.

Ved Homslandsvatnet er mulighetene mange og her finner en gode steder for en rast, eller to. Vi har litt begrenset med tid, og velger å padle raskeste vei mot Grasdalsvatnet, lengst nordøst for Homslandsvatnet.

God tur!

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren 2017, dato 03.juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

 • Vi vil igjen presisere at en må bære kanoen mellom flere av vann- og tjernene, velg derfor en lett kano, gjerne mellom 20-30kg.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Skårlandskula - Utsiktsrik topptur fra SnorestadSikvalandskula, Edlandskula og SkårlandskulaSikvalandskula - Topptur med imponerende utsikt Hellevatnet - Telttur med toppturmuligheterLauvlia - En nedlagt gård ved Røyrvatnet Lauvlia, Bjødnalia, Ristølnuten og Kalvafjellet Kvernafjellet - Telttur fra Tjåland med vid utsiktUlvarudlå 418m.o.h - Rundtur fra Tjåland via Aurenes Ulvarudlå 418m.o.h - Topptur fra TjålandLåglia - En nedlagt fjellgard i flott kulturlandskap Låglia - Hellefjellet bestiges på vei mot fjellgarden

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal.

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer