Du er her

Lysefjorden - En eventyrreise i kajakk

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Lysefjorden – En eventyrreise i kajakkLysefjorden er en populær og mye omtalt attraksjon, enten en velger sjøveien eller går til fots langs de mektige fjellsidene. Fjorden strekker seg nesten hele 40km, og langs fjellsidene er det mange populære steder. Kjente steder som Preikestolen og Kjerag passeres på veien mot Kraftbygda innerst i Lysebotn.

Totalt 8,5t - lengde 40,2km en vei.
 

 

 

Kommune:                 Forsand
Tid:                              Forsand – Flørli 6t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
                                     Flørli – Lysebotn 2,5t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       26,6 / 13,6km en vei
Merket:                        Nei
Terreng:                      Kajakk tur
Vanskelighetsgrad:   Krevende
Høyde:                        Flørli Turistforeningshytte ca 100m.o.h

 

 

Parkering:

Lysefjorden – Parkering v/ Lysefjorden KajakkParkering v/ Lysefjorden Kajakk, nede ved ferjeleiet.

Fra Sandnes, følg Noredalsveen 316 mot det populære Tengesdalsvatnet. Følg Høleveien og Lauvvikveien 13 til ferjeleiet på Lauvika. Fra Oanes fortsett forbi Lysefjordsenteret, men sving av til høyre på brua inn mot Forsand og Lysebotn. Følg skilting til Forsand og Lysebotn ferjeleie. Ring gjerne Lysefjorden Kajakkutleie ang parkering og utlån av kajakker med utstyr. GPS posisjon N58 54.110 E6 05.360

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Lysefjorden – Sindre er uti og tester kajakkenDet er tidlig lørdag morgen, vi har akkurat kommet oss av ferja mellom Lauvvika og Oanes. Det er tilnærmet stille på havet, med snaue 4m/s i østlig vindretning ser dette lovende ut. Lysefjorden er i tillegg til å være vakker og et skue for øyet, en brutal og dramatisk fjord. Det er viktig å vise stor varsomhet, en tøff østlig vindretning kombinert med solgangsbris vil kunne gjøre etappen svært lite hyggelig. Det er tid for å starte på turen, vi blir vist til et lite, men egnet sted bak matbutikken. Her er det nemlig ei lita sandstrand, Sindre er allerede uti.

 

 

 

Lysefjorden – Leidulf og jeg passerer BergsholmenVi tar det hele i et rolig tempo. I motsetning til å benytte legg og lårmuskler som drivkraft på fjellturer, er det nå tid for å sette overkroppen på prøve langs fjorden. Vi kan ikke skryte på oss en lang karriere i kajakk, men samtlige har padlet lengre distanser tidligere, med unntak av Sindre som faktisk er med for første gang! Brua over til Forsand er passert, det er nå eventyrreisen starter for fult.

 

 

 


 

 

Lysefjorden – På Helleren blir vi servert vafler og kaffeI det vi passerer Bergsholmen kommer en av Rødne`s mange turistbåter susende innover fjorden, denne gang var det «Clipper» som fraktet et titalls turister til blant annet Fantahåla og Preikestolen. Vi har padlet oss rundt neset hvor fantastiske Helleren holder til, det riktige navnet for stedet er Lysefjord-Helleren etter gjenåpningen i 2009. Vi ble mottatt med et stort smil av en hyggelig bestyrer, i tillegg ble vi servert Rogalands beste vafler med noe godt attåt. Stedet kan leies til ulike arrangementer, mer informasjon på Rødne`s egne hjemmesider.

 

 

 

Lysefjorden – Vi tar en liten pause på Kallali, like før Flørli.Vi må videre, selv om det gjerne var litt vemodig å måtte reise fra de gode vaflene. Med mer energi i kroppen setter vi kurs mot Flørli, men før vi kommer så langt tar vi naturligvis et stopp ved Preikestolen. Selve platået ser lite ut fra havoverflaten, i tillegg er fjorden nærmere 1000m bred fra der hvor vi befinner oss. Vi er på nytt samlet og fortsetter innover, Brattali, Bakken fjellgard og Songesand passeres, men på motsatt side av fjorden. Vi er fremme på Kallali, her bor det enda fastboende langs fjorden.

 

 

 

 

Lysefjorden – Flørli er et faktum, vi er fremme ved dagens målEtter en kort matbit på Kallali må vi videre, vinden øker på og vi er bare noen få kilometere unna Flørli som er vårt mål for dagen. Rundt Flørneset kommer det kjente, og hvite kraftbygget til syne. Flere hytter og hus ligger samlet oppover lia, deriblant turisthytta som vi skal opp til. Men først gjenstår det og komme seg opp på land, noe som viste seg å bli en større utfordring er først ventet. Gjestebrygga er svært høy, men i et rødt lite naust klarte vi og komme oss opp, selv med slitne overkropper.

 


 

 

 

Lysefjorden – Vi overnattet på Flørli TuristforeningshytteVi blir godt mottatt på Flørli, det viser seg å være mye folk på stedet, både store og små. Vi får løftet kajakkene opp på land, og pakket vekk unødvendig utstyr. Fra brygga er det skiltet, og den kjente T merkingen tok oss oppover i lia. Det var en knapp etappe opp til hytta til fots, men akkurat passe etter å ha padlet en lang etappe. Vi hilser på den allerede innlosjerte tur gjengen på hytta, før vi finner oss et rom og skriver oss inn i hytteprotokollen. Vi steller i stand litt enkel mat, og nyter tilværelsene.

 

 

 

 

Lysefjorden – Tidlig en søndag morgen, fjorden er til å speile seg i.Etter en rolig, men fin kveld slik det skal være på en turistforeningshytte er det på tide og stå opp. Turistferja fra Lysebotn går tidlig, og vi må være inne i Lysebotn i god tid før avgang. Klokken 07,10 er vi på nytt klare til å ta fatt på den speilblanke Lysefjorden, ikke et eneste vindkast er å kjenne. Alle er trygt nedi kajakkene, kursen er østlig med et spredt reisefølge av nysgjerrige steinkobber.

 

 


 

 

 

Lysefjorden – Sola er på vei over de høye fjellformasjoneneSola skinner, men de høye fjellformasjonene skygger ned mot oss foreløpig. Men langt der fremme ser vi et speilende sollys som skaper et ufattelig flott og opplyst øyeblikk. Leidulf forholder seg stum i et lite øyeblikk, men kort tid etter kommer følgende visdomsord "Ufattelig flott, bedre nytelse enn dette får du ikke med buksene på".
Vi er kommet godt i gang, og parallelt over fjorden passeres Håheller, avstanden ser kort ut men i virkelighet skiller det over 1000m mellom oss. 

 

 


 

 

Lysefjorden – Geitaneset passeres, stedet hvor basehopperne landerPå etappen fra Flørli til Lysebotn, fikk vi en anbefaling om å holde litt avstand fra land. Det hender at store og små steiner raser ut fra de stupbratte fjellsidene, og da kan det være greit å holde seg på trygg avstand. I det vi passerer Geitaneset, stedet hvor basehopperne lander viser det seg at vi blir fotografert. I ettertid når jeg publiserer bilder på Facebook, kommer det frem at en turgåer på toppen ved Nesatindane hadde fotografert oss på veien mot Lysebotn.

 


 

 

 

Lysefjorden – Fire fornøyde kajakkpadlere sitter ved kaiDet lille røde og hvite fyret på Geitaneset er passert, videre blir kraftdusen fra kraftverkene mer og mer merkbar for hver meter vi padler. Det er tydelig at vi nærmer oss, og langt der fremme kan vi skimte land. Følelsene er blandet, det er godt og være fremme, men samtidig litt vemodig og måtte avslutte en så fin såpass tidlig. Vi løfter kajakkene opp på land, setter oss godt til rette i solsteken og koker opp litt kaffe.

 

 


 

 

 

Lysefjorden – Turistferja frakter oss tilbake til Forsand.Turistferja ankommer Lysebotn, Silje har forhåndsbetalt og skaffet til veie billetter for oss. Vi finner ledige plasser ute i det flotte været, nå skal etappen på nytt oppleves, men ikke for egen maskin. I det vi passerer Geitaneset lander to basehoppere, utrolig kjekt og ha fått sett det. Nå venter en 2,5t tur tilbake til Forsand. Som avslutning på turen fikk vi servert kaffe, vafler og is hos vår gode kollega Torunn på jobb, hun har nemlig hytte like ved ferjeleiet v/ Oanes.


 

Tusen takk for en utrolig kjekk og fin tur Leidulf, Silje og Sindre.

 

Bildegalleri
Dato: 28/29.06.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer