Du er her

Migaren - Via Ferrata ved Jøssingfjorden

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Migaren – Via Ferrata ved Jøssingfjorden.Ikke klatrer en Via Ferrata løype før? Da er løypa Migaren innerst i Jøssingfjorden et godt alternativ. Dette skal være ei nybegynner-løpe, og turen er overkommelig for de fleste, men allikevel skal en være klar over at det er både bratte og luftige partier her også, i tillegg til at en må under et fossefall. Selve Via Ferrata løypen er 400m lang.

Sett av 1,5t på den totalt 1,4km lange rundturen.
 

 

NB - Viktig melding!

Nå er Migaren oppgradert, sertifisert og klar for bruk igjen (mai 2020). Både booking av Migaren og ev. leie av utstyr fås ved henvendelse til oss (post@magmageopark.com eller cathrine@magmageopark.com). Vi har også sertifiserte guider hvis noen ønsker guide i vår Via Ferrata.
 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                   Sokndal
Tid:                              1,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       1,4km rundtur (Stigning 189m)
Høyde:                        Høyeste punkt 140m.o.h

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Enkel

Det er bare å fortelle først som sist; Vi har lite klatreerfaring i Via Ferrata løyper, og derfor hadde vi med en kyndig person på dette området. Det har blitt oss fortalt at dette skal være en enkel løype som passer nybegynnere, og slik opplevde både Hedi og jeg denne løypen, altså en bekreftelse fra to nybegynnere. Men en skal være klar over at det også her er luftige partier, våte steiner, sleipe wirer, sørpete underlag og bratte stup hvor en går på luftige kanter. Det skumleste partiet var for oss kryssingen av fossen, en må kle seg i vanntette klær, eller å akseptere og bli gjennomvåt.  I tillegg må en alltid ha klatresele, hjelm og Via Ferrata-slynger, og selvsagt ha klatreerfaring, eller gå sammen med noen som har dette.

Selve fotturen er lettgått og veksler mellom grusvei, asfalt og sti igjennom lia ned til bilveien igjen. Siste rest, altså like etter at Via Ferrata løypen er ferdig klatret, må en igjennom noe ur, men ellers er stien her god å følge, i tillegg er den rødmerket. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Ei Via Ferratta løype er som oftest bratt og følger fjellkanter, det gjør også Migaren innerst i Jøssingfjorden. Hele fjorden og videre innover i dalen er omringet av høye fjellsider, flere av dem stupbratte og umulige å bestige. Til gjengjeld gir de «bestig-bare» en enorm utsikt! Det er skogkledd godt opp i fjellsidene, og det gjelder også for Via Ferrata løypen, flere steder har bjørka rotet seg her. Utsikten, særlig når en har kommet seg litt opp i høyden er upåklagelig!

Anbefalt fottøy: Fjellsko.

 

NB - Viktig melding!

Nå er Migaren oppgradert, sertifisert og klar for bruk igjen (mai 2020). Både booking av Migaren og ev. leie av utstyr fås ved henvendelse til oss (post@magmageopark.com eller cathrine@magmageopark.com). Vi har også sertifiserte guider hvis noen ønsker guide i vår Via Ferrata.

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Rundturen deles inn i tre etapper, se info for merking og skilting for hvert punkt.

 1. Fra parkeringsplassen til Via Ferrata start
  Gå over trebrua som krysser bekken, denne er like etter at en har svingt av fra bilveien, bare på motsatt side. Følg grusveien oppover mot hårnålsvingene en nettopp har kjørt ned. En kommer ut i første hårnålsving, altså på veien opp fra Jøssingfjorden, fortsett til fots igjennom denne, og i sving nummer to starter Via Ferrata løypa. Her vil en se wiren komme ned fra fjellsiden, et infoskilt og ei tavle av tre en må krysse / gå igjennom.
   
 2. Migaren - Via Ferrata løype
  Det er på en måte umulig å gå «feil» her, fordi en alltid skal være sikret med Via Ferrata-slynger til wiren, og denne wiren er festet til fjellsiden helt rundt. Det har blitt oss fortalt at selve klatreetappen er på cirka 400m.
   
 3. Fra Via Ferrata løypen og ned til parkeringsplassen
  Følg tråkk og sti ned til ur-området, her kan en støtte seg til en wire som fører nedover. Bjørketrær er rødmerket og stien er for det meste god å følge etter ur-området. Siste lille rest av turen går på asfaltert vei tilbake til parkeringsplassen.

Det er oversiktlig og enkelt å finne frem i dette turområdet.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

InfoplakatVia Ferrata løypeKlatring / Rappellering  

 

 

 

 

Parkering
Parkering

Migaren - Parkering på grusplass innenfor Jøssingfjorden.Parkering ved Helleren innerst i Jøssingfjorden – Sokndal kommune.

Fra Nærbø følg Rv44 (Fv44) langs kystlinjen forbi Varhaug, Vigrestad og ned til Eigersund. Fortsett igjennom sentrum og ut via Årstaddalen mot Sokndal kommune og sentrum. Følg Fv44 også igjennom Sokndal og videre ut mot Titania, men følg veien og sving ikke av mot Titania. Fortsett igjennom tunnel mot Jøssingfjorden, og ned de små hårnålsvingene like før parkeringsplassen ved det gamle kraftverket. Følg skilting til Helleren. GPS posisjon N58 19.748 E6 21.367.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under)
Annonse: Månafossen Opplevelser AS - Kombiner klatre- og fottur!

 

 

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Migaren – Vi har på oss klatresele, hjelm og Via Ferrata slynge.Via Ferrata løypa Migaren hadde vi både sett og hørt om, men ingen av oss hadde klatret den. Litt på sparket, og med initiativ fra Bjørn Tore bar det i vei, en sen fredagskveld. Vi stod klare, og ferdig påkledd med utstyr kl 18.30 nede i Jøssingfjorden.

Turen starter med å gå opp til andre hårnålsving fra bunnen av Jøssingfjorden, turen opp hit veksler mellom grus- og asfaltvei. Det er satt opp skilt i fjellsiden, og startpunktet er relativt lett å få øye på.

 

 


 

Migaren – Bjørn Tore nyter utsikten ned mot Jøssingfjorden!Det har blitt oss fortalt at dette er ei enkel og grei nybegynner-rute, men til tross for dette er det godt å ha med Bjørn Tore som er en dreven klatrer. Men, en skal være klar over at det også her er luftige partier, våte steiner, sleipe wirer, sørpete underlag og bratte stup hvor en må gå på luftige kanter. Vi har på oss både klatresele, hjelm og Via Ferrata-slynge. Det er to slynger med krok på disse, og en skal alltid være tilkoblet wiren i fjellsiden til enhver tid – begge når en går fra «festepunkt til festepunkt».

 

 

 

 

Migaren – Heidi klatrer igjennom fossefallet.Det skumleste partiet, synes jeg vel og merke, var kryssingen av fossen. Om en vil unngå å bli «søkkvåt», må en kle seg i vanntette klær, og aller helst ha ei hette som går over hodet med hjelmen på. I tillegg vil vi bemerke at det er ikke «bare til å gå» igjennom denne fossen, en må nemlig skifte plass på slyngene en eller to ganger fordi wiren er forankret til fjellet her, så det nytter ikke og «gå fort» forbi.

 

 

 


 

 

Migaren – Bjørn Tore slapper av i fjellsiden.Utsikten underveis i Via Ferrata løypen er upåklagelig!
Skodda som vi var omringet av er på vei bort, og de svære fjellsidene som ruver ovenfor Jøssingfjorden har kommet til syne. Bjørketrær «spretter» opp over alt, ja til og med i fjellsiden her hvor vi står er det frodige partier med gress og trær, - midt i den blankskurte fjellveggen. Bjørn Tore tar en hvil mens han venter på oss.

 

 

 


 

 

Migaren – Heidi klamrer seg til wiren på dette punktet.Det er på enkelte strekninger kun wiren en har til å holde seg fast i, og her klamrer Heidi seg godt fast – nedenfor er det stupbratt!

Via Ferrata løypen er cirka 400m og vi er ved veis ende. Rundturen går ned og over ura, videre inn i tett bjørkeskog, men trærne her er godt rødmerket. Følg bilveien ned til parkeringsplassen ved Jøssingfjorden igjen.

God klatretur! 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått våren 2017, dato 19.mai.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

 • Husk at du selv er ansvarlig for å kontrollere løypen underveis og ta nødvendige vurderinger.
 • En må ha Klatresele, Hjelm og Via Ferrata-slynger for å kunne gå denne turen. En bruker vanlige fjellsko, gjerne noen med godt grep! Det er ingen utleie av utstyr på stedet.
 • En bør ikke gå Via Ferrata løypen om det nettopp har regnet og fjellet er fuktig.
 • Har du lyst til å gå guidede turer? Ta kontakt med Magma Geopark (www.magmageopark.com)
 • Gå alltid sammen med noen som har erfaring med klatring / Via Ferrata.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Årosåsen 178m.o.h - Utsiktspunkt over Sogndalstrand Fladen - En annerledes topptur ved Jøssingfjorden Hellersheia 315m.o.h - Utsiktsposten mot JøssingfjordenKnudknuten 203m.o.h - En liten fjelltopp med mye utsikt Jøssingfjord til SogndalstrandLøtoft - Idyllisk rundtur via Elgjestraum

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;

Forfatter: Kjell Arild Nummedal.

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Kommentar: 
Hei Jeg ser at du har prøvd ut Via Ferrata i Jøssingfjord. Dette ser veldig kjekt ut, og vi kunne tenke oss å prøve ut dette. Er det aldersgrense for en slik tur? Vi har to turvandte barn med noe klatreerfaring. De er 8 og 9 år gamle, kunne tenke oss å ha med oss barna. Vi tenker å ha med oss guide/ turleder da vi ikke selv har klatrekurs. Vet du om det leies ut utstyr på slike guidede turer? Hva er via ferrata slynge, og hvor kjøpes dette? Mvh. Marita

Kommentar: 
Hei Marita, Takk for at du tok kontakt med oss! Magma Geopark reklamerer for guidede turer hit, de kan dere nå på post@magmageopark.com. Tenker også at de kan gi dere et godt svar på om denne Via Feratta traseen er OK for barn. Jeg mener at det er noen tøffe partier, særlig igjennom fossen og at denne kanskje er litt før "tøff" for barna. Jeg selv ville absolutt gått ruten først, før jeg tok med mine barn. Tror utstyr kan leies på guidene turer, men det kan Magma Geopark gi svar på. Ei Via Feratta slynge er et "klatreredskap" som benyttes for å klatre Via Ferrata løyper. Denne består av en festeanordning til din sele, en "friksjons-pakke" som bremser eventuelle fall samt to slynger (kroker) som festes til stålwiren i fjellet. Ei Via Feratta slynge kan kjøpes på mange sports- og klatrebutikker, f.eks www.fjellsport.no Hilsen Kjell Arild Nummedal

Kommentar: 
Hei, er det svakhetene utbedret?

Kommentar: 
Hei Stian, Vi har dessverre ikke fått inn noen melding om dette. Jeg foreslår at du tar kontakt med Magma Geopark / Dalane Friluftsråd. De sitter nok på oppdatert informasjon her :) Takk for at du sjekker dette opp før du går i løypa! Hilsen Kjell Arild

Kommentar: 
Hei, supert at dere har holdt brukere oppdatert på at Migaren har vært stengt for vedlikehold. Nå er Migaren oppgradert, sertifisert og klar for bruk igjen (mai 2020). Både booking av Migaren og ev. leie av utstyr fås ved henvendelse til oss (post@magmageopark.com eller cathrine@magmageopark.com). Vi har også sertifiserte guider hvis noen ønsker guide i vår Via Ferrata.

Kommentar: 
Hei Cathrine, Takk for din tilbakemelding. Jeg har nå oppdatert teksten og beskrevet det du har sendt inn her i artikkelen. Veldig bra! :) Hilsen Kjell Arild Nummedal - Admin

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer