Du er her

Nordra Sundet friluftsområde - Idyllisk rundtur ved kysten

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Nordra Sundet friluftsområde – Idyllisk rundtur ved kysten.Nordra Sundet friluftsområde er det umulig å bli skuffet av. En mer nydelig og kjekk rundtur enn dette skal en lete lenge etter. Her får en virkelig en smakebit av ekte kystnatur i et variert og spennende terreng. Fra Storevarden er det i tillegg god utsikt. Både Gyrhavn og Skadbergvågen er tilrettelagt med brygge, griller, toaletter, Gapahuk og mer.

Sett av 2,5t på den totalt 9,8km lange rundturen.
 

 

 

 

Kommune:                 Eigersund
Tid:                              2,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       9,8km rundtur (Stigning 323m)
Merket:                        Ja / Nei* (Skiltet og rød/blåmerket – Se kommentar nederst i artikkel)
Terreng:                      Sti, Grus og Asfaltvei (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Middels
Høyde:                        Storevarden 50m.o.h og Gyrahavn 5m.o.h

 

 

 

Parkering:

Nordra Sundet friluftsområde - Parkering innerst ved Hellvik togstasjon.Parkering innenfor Hellvik togstasjon.

Fra Nærbø følger vi Nordsjøvegen Rv44 mot Hellvik, bak oss passeres blant annet Vigrestad, Brusand og Ogna. Videre inn på Jærveien 44 passeres kommunegrensene mellom Hå og Eigersund, en Joker matbutikk ved Hellvik kjøres forbi før det er skiltet inn til Hellvik Stasjon, og Den gamle Jernbane med et severdighetsskilt. Sving inn til høyre og fortsett forbi parkering for tog-reisende. Gratis parkering og toalett, GPS posisjon N58 29.180 E5 53.801.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Nordra Sundet friluftsområde – Hellvik havn på veien ut mot Trosaviga.Før du fortsetter å lese vil jeg bare si en ting; Om du ikke har vært her før, så vil jeg på det varmeste anbefale deg å lese videre og pakke tursekken. Makan til turområde skal en lete lenge etter! Det er kun en liten «kjip» ting med denne rundturen, og det er asfalt etappen. Men på tross av dette er det virkelig flott på veien ned og nede i selve Hellvik havneområde. Asfalt etappen er ikke merket, derfor velger jeg å beskrive denne etappen i detalj. Vi starter med å gå forbi togstasjonen, og tar deretter like etter til venstre inn på Åsatuavegen. Til informasjon er det skiltet til «Åsatua». Følg veien opp og videre ned til Sletteveien. Ta til venstre og fortsett på Sletteveien forbi skole og idrettsanlegg. Ikke mange hundre meterne etter passeres en barnehage på venstre side. Det er viktig at en hele tiden følger Sletteveien uten å ta av noen steder. Men etter hvert kommer en inn på Kloppabekkveien, også her er det skiltet «Kloppabekkveien» så dette bør være veldig greit å finne frem til. Veien videre går langs sørsiden av havna i Hellvik. Følg Trosavigveien ut mot Trosaviga. Men før en kommer så langt, så skal en ta til venstre ved den store grusplassen på venstre side. Her ser en tydelig grusvei en og Storevarden i bakgrunnen ut mot havet. Selv om dette ble mye og forklare, er det enklere enn det ser ut til å være.

 

 

Nordra Sundet friluftsområde – Utsikt fra Storevarden 50moh.Turen opp til Storevarden er absolutt til å anbefale. Det er god utsikt til tross for toppens lave høyde. Men ikke forvent deg en enorm varde på grunn av toppens navn, forvent deg heller en flott utsikt. Det er heller ikke merket opp til Storevarden, men det trengs heller ikke. Du finner derimot enkle tråkk og sti både opp og ned. En ser klart og tydelig målet fra grusveien, og dette blir på en måte en avstikker, - men en avstikker som er verd hver kalori. Videre går turen helt ned til havet og strandlinja her.

 

 

 

 

Nordra Sundet friluftsområde – Utsikt utover deler av Gyrhavn.Turen fortsetter mot Gyrahavn og da må hyttefeltet en ser til venstre passeres. Når en kommer inn på grusveien skal en ta til høyre, deretter går det en tydelig sti som er rødmerket og fin ut i terrenget etter det lille tjernet til venstre. Herfra er det ikke langt til Gyrahavn, et idyllisk og tilrettelagt sted til de grader! Her er det gode bryggeanlegg, toalett, griller og benker med bord. Ja absolutt alt en trenger for å kose seg noen timer, eller en hel dag. Men du blir garantert ikke alene en fin sommerdag!

 

 

 

 

Nordra Sundet friluftsområde – Store og Litle Navarsanden.Det er tydelig at dette er et populært friluftsområde. Det er god sti å følge og noen steder er det også kloppet på de fuktigste partiene. I tillegg er enkelte parti forseggjorte med både tau og stiger der det trengs. Tau og stiger? Ja, du leste riktig. Noen steder, særlig ved Store og Litle Navarsanden er det svært bratt og en er nødt for å benytte både tauer og stiger for å ta seg opp bergknausene her. Slåsholmbukta passeres og stien går videre til idylliske Skadbergvågen. Fortsatt er det godt merket!

 

 

 

 

Nordra Sundet friluftsområde – Skadbergvågen anses for å være rene "paradiset" for tur og båtfolket!Stien slynger seg mellom idylliske viker, nakne knauser og berg til frodige skogsområder. I skadbergvågen er det i likhet med Gyarhavn satt ut både benker og grill samt montert bryggeanlegg, gapahuk og toaletter. Begge stedene regnes for å være rene «paradiset» for både tur og båtfolket! Siden vi i dag er ute på fellestur tar vi oss en pause og samler troppene i Skadbergvågen. På denne rundturen ble hele 53 stykker med.

 

 

 

 

 

Nordra Sundet friluftsområde – Tjernet Nedre Øybutjørna passeres.Selv en solskinnsdag kan være kald, vi er tross alt i februar måned. Pausen blir derfor ikke lang i dag, det får heller vente til sommeren. Fra Skadbergvågen går det sti opp og inn på «Det Gamle Jernbanesporet» fra Eigersund til Hellvik. Stien er rødmerket og det går greit å finne frem også her. Tjernet Nedre Øybutjørna passeres på vestsiden (venstre) og stien møter grusveien midt i en lang sving. Fortsett til høyre bort mot Holmavatnet.

 

 

 

 

 

Nordra Sundet friluftsområde – Både Holmavatnet og Kvidingsvatnet passeres på veien tilbake til togstasjonen.Grusveien slynger seg forbi både Holmavatnet og Kvidingsvatnet. Det er ikke merket her, men det trengs heller ikke. Fra stiskillet som nevnt ovenfor og bort til parkeringsplassen er det ca 1,3km å gå på grusvei. Om en ønsker å unngå asfalt etappen, eller vil korte inn turen om du synes den er i lengste laget, så kan en med fordel parkere en bil i hver ende. Distansen mellom Hellvik togstasjon og Trosaviga er på ca 3km (asfalt). Det er gode parkeringsmuligheter begge steder. Eventuelt kan en ha med sykler og plukke dem opp etter turen?

God tur!

 

Merking og tips,

  • Asfalt etappen på 3km fra Hellvik togstasjon til Trosaviga er ikke merket. Derimot er veinavnene beskrevet godt ovenfor. Det er oversiktlig og greit å følge veiene, ta gjerne med beskrivelsen ovenfor i tilfelle.
  • Grusveien og avstikkeren opp til Storevarden er ikke merket. Men denne brukes av flere hundre og det er vanskelig å ta feil. Det er i tillegg gode tråkk/stier opp og ned fra Storevarden. Fra Storevarden skal en gå ned til havet og bort mot hyttefeltet i sørøstlig retning. Ta til høyre på grusveien og deretter til venstre inn på stien etter tjernet. Stien videre er godt rødmerket for etappene Gyrhavn, Æsan, Navarsanden, Skadbergvågen og videre opp til grusveien (Det gamle jernbanesporet fra Egersund til Hellvik).
  • Fra grusveien og bort til Hellvik togstasjon er det heller ikke merket, men det trengs ikke. Det er nærmest umulig å gå feil. En passerer både Holmavatnet og Kvidingsvatnet på den 1,3km lange turen.
  • Om en ønsker å redusere turens lengde kan en parkere to biler, - en i hver ende ved Trosaviga og Hellvik togastasjon. Eventuelt å sykle ned for og plukke disse opp etterpå. Asfalt etappen er på 3km.


 

Bildegalleri
Dato: 14.02.2016
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Kommentarer

Kommentar: 
Gikk turen i dag 28.12.2016. Fin tur, god beskrivelse av turen, lett å finne fram. Passerte mange fine viker og idylliske plasser. Startet på turen kl 12:30, tok oss ikke tid til å stoppe på rasteplassene med tanke på om mørket kom før vi var framme. Turen tok som beskrevet ca 2,5 timer uten rast. En del myrer, og mye vann på stien store deler av turen, muligens best å gå i støvler hvis det ikke har vært en lang tørkeperiode på forhånd. Temmelig krevende tur, en bør være stødig til beins. :-)

Kommentar: 
Hei Steinar, Takk for flott tilbakemelding. Kjekt å høre at du likte turen, og at turbeskrivelsen har gav deg en positiv opplevelse og tur. Kjekt å høre at tiden stemte også! Helsing FjellVandring.net

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer