Du er her

Sælandskogen - På hengekøyetur i spennende omgivelser

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Sælandskogen – På hengekøyetur i spennende omgivelserOm du skal på hengekøyetur er Sælandskogen å anbefale. I lia opp mot Blåfjellet kan en velge og vrake i trær som er perfekte til å henge opp køya i. Finner du de rette stedene får du også fin utsikt utover Taksdalsvatnet, og urskogen i seg selv er etter min mening helt nydelig. Er du heldig ser du kanskje både ugle og rådyr.

Sett av 15 min en vei på den den totalt 0,8km lange turen.
 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                         Rogaland
Kommune:                 Time
Tid:                             15 min en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                      0,8 km en vei (Stigning 47m)
Høyde:                        Taksdalsvatnet 90 moh.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad -  Enkel

Basert på turens lengde og stigning er turen i Sælandskogen klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad. Stien er for det meste god, men enkelte steder er periodevis veldig sørpete og fuktige – dette vil selvfølgelig variere noe fra årstid til årstid. Vær obs på at det kan være steiner og røtter som er sleipe etter fuktige perioder. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Turen i Sælandskogen går i et spennende og varierende skogsterreng. I begynnelsen er en for det meste omgitt av furutrær som oppover lia blir erstattet med bjørke- og eiketrær. Det er en trolsk og eventyrlig stemning opp lia, og her er det et yrende fugle- og dyreliv. Sælandskogen er en urskog med mosegrodde trær som gjerne er pyntet med flere titalls sopper, vakkert! Det er en del steiner og røtter langs stien, vær obs på at disse kan være glatte etter fuktige perioder. Turens korte lengde gjør at etappen egner seg godt for barnefamilier. Det er to broer en må over, og en gjerdeklyver på turen.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett)

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Vi velger å dele turen vi gikk i 2 etapper;

  1. Fra parkeringsplass til infotavle nedenfor Blåfjellet
    På parkeringsplassen er det skiltet mot Sælandsfjellet og Urådalen, men det er ingen videre merking. Vi følger grusveien ned til broa og går videre på bred og tydelig skogssti til vi kommer til et kryss. I krysset går vi til høyre og videre kommer vi over en bro, skogsstien følges videre til gjerdeklyveren. Etter gjerdeklyveren ser vi infotavla litt til høyre, som ligger nedenfor Blåfjellet.
  2. Fra infotavle til camp
    Litt til venstre for infotavla går det en sti opp gjennom lia langs Taksdalsvatnet. Stien er litt vanskelig å legge merke til, men når du finner den er den tydelig og god. Det går tydelige tråkk hele veien til campen. Vi følget stien i sørlig retning helt til vi kom til et punkt der stien dreide oppover i østlig retning. Her var det et flatt parti rett ved stien som passet ypperlig til en camp.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Sove uteSkogKlatremuligheterElv/BekkSoppsanking
BærplukkingToalett*Infotavle*Fuglekikking* 

* Toalett: Tilgjengelig på parkeringsplass i Sælandskogen
* Infotavle: Ved parkeringsplass og nedenfor Blåfjellet
* Fuglekikking: I Sælandskogen er det et rikt fugleliv og det henger mange fuglekasser i skogen, det er også noen kasser til ugler.

 

 

Parkering
Parkering

Sælandskogen – ParkeringStor og romslig parkeringsplass i Sælandsskogen, Time kommune.

Kjørebeskrivelse fra Shell Bryne langs Rv44. Følg 506 forbi Bryne Sentrum og videre mot Ålgård. I kryss mot Kverneland, kjør av fra Kvernelandsveien og inn på Ålgårdsveien. Fortsett på Rv506 ca. 8,2 km, forbi Lye og Melsvatnet til du kommer til et kryss som viser vei mot Undheim. Ta til høyre og inn på Sælandsvegen 205 som følges ca. 2,2 km. Det er fra veien skiltet til Sælandskogen som ligger på venstre side av veien. Parkeringsplassen er stor og romslig, det er også toalett tilgjengelig. GPS posisjon N58 42.633 E5 48.050.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Sælandskogen –  Vi starter lett på gruset stiIris og Eivind fikk hengekøyer til jul, og vi har enda ikke fått prøvd de skikkelig på tur – det er det på tide å gjøre noe med! Jeg har flere ganger vært på tur i Sælandskogen og tenkt at i lia på vei opp til Blåfjellet må det være perfekt å sove i hengekøye. Dette er også en kort og lettgått tur som passer perfekt når en har med barn på tur. Vi står klare på parkeringsplassen med hver våre sekker, turen starter lett på god sti uten noe stigning. Det er god stemning, og vi gleder oss alle tre til en natt i naturen.

 

 

 

Sælandskogen – Naturens egen kunstVi går over broa og gjerdeklyveren, så kommer vi til stiskillet hvor vi skal begynne å bevege oss oppover lia. Herfra stiger det mer eller mindre konstant opp til campen, men det stiger veldig gradvis og stien er tydelig og god. Vi går i et spennende og trolsk terreng. Eikenøttene dukker med jevne mellomrom opp på stien vi går på, trærne er krokete og mosegrodde, og soppene er å finne både på bakken og på trærne. Vi kommer frem stedet jeg har sett meg ut, og konkluderer med at det er perfekt camp.

 

 

 

Sælandskogen – Barnas køyer er på plass!Barna setter straks i gang med å leke, det er jeg som tar meg av rigging av campen. Mens jeg rigger campen kommer Svanhild og Laila forbi, de hadde sett både rådyr og ugle! Når campen er klar og kveldsmaten er spist er det på tide med kveldsstellet. Hverken Iris eller Eivind er særlig glade i mørket, så det er lurt å falle til ro før mørket kommer. Ungene sovner fint i hver sin køye, og jeg sovner raskt i min. Midt på natta våkner både Iris og Eivind og må tisse, men selv om det er midt på mørke natta sovner de raskt igjen.

 

 

 

Sælandskogen – På tide med frokostAlle sov vi videre til det va morgning, og vi våknet ikke så altfor tidlig heller, uthvilte og fornøyde alle tre! Eivind spør meg om jeg vet hva som var det aller kjekkeste? «Å sove her.» Han var stolt over å ha sovet hele natta i en mørk skog uten å være redd! Det er fantastisk å se mestringsfølelsen. Vi spiser frokost før campen rigges ned mens ungene leker og koser seg. Så får vi besøk av Kjell Arild, Marikken og Pernille. Vi går ned til vannet og leker i vannkanten før turen er over for denne gang. En vellykket tur med hengekøyene.

 

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren/høsten 2018, dato 31. august - 1. september.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,
Sælandskogen er desverre en skog med mye flått, det kan være lurt å ta en ekstra kikk når du kommer hjem.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Sælandsskogen og Taksdalsvatnet - Tur for hele familien Bjødnalia - Rundtur via Sælandskogen og Urdådalen Blåfjellet - Topp og rundtur i Sælandskogen Lyngaland kulturlandskap - Fra Sælandsskogen til Melsvatnet Melsvatnet - Telttur med mange muligheter Melsvatnet - Rundtur i rolige omgivelser Bursfjellet - Lettgått topp og rundtur fra Eikeland Høylandsfjellet - Lettgått fjelltopp med storslått utsikt Lyefjellet og Njåfjellet - Rundtur Åsenvatnet - En natt under åpen himmel Taksdalsvatnet - Padletur en fin desemberdag Blåfjellet - Topp og rundtur igjennom den trolske lia

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Heidi Bjerre

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer