Du er her

Storlibu - Fra Møgedal via fjellgården Imeseid

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Storlibu – Fra Møgedal via fjellgården Imeseid.Frilufthytta Storlibu er et populært turmål både for store og små. På en liten høyde ovenfor Nodlandsvatnet, omringet av lauvskog og plantet barskog finner en dette idylliske stedet. For å krysse vatnet må en over den store og imponerende hengebroa. I hytta og gapahukene er det også mulig å overnatte.

Sett av 1,5t tur/retur på den totalt 5,4km lange turen.
 

 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Rogaland
Kommune:                  Eigersund
Tid:                              1,5t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       5,4km tur/retur (Stigning 159m)
Høyde:                        Imeseid 150m.o.h og Storlibu 140m.o.h

 

 

Vanskelighetsgrad – Enkel
Vanskelighetsgrad - Enkel

Tur/retur fra Auglend (Møgedal) til Storlibu er Enkel i vanskelighetsgrad. Stien er enkel å følge og i tillegg lettgått. Noen steder kan det være litt fuktig og sleipt, ha derfor gode sko, helst vanntett etter regnfulle dager. Stien veksler mellom fjellpartier, gressmarker og skogsunderlag. Turen har liten stigning og det «krever» ingen spesielle ferdigheter å gå her. Lengden vil nok være i lengste laget for de aller minste, men turen egner seg godt for barn som har gått litt fra før av. Kryssing av bekker og elver skjer på bru/hengebru. Traseen langs fjellet er sikret med stålgjerde. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Hele turen følger god sti og store deler av etappen går i et skogkledd terreng. Området rundt stien er tett og ikke godt egnet til å ferdes i, - derimot er stien ryddig og fin å følge. Flere steder er det allikevel gode utsiktsmuligheter, slik som ved speiderhytta Imeseid og frilufts-hytta Storlibu. Skogen er vekslende men består for det meste av bjørk, naturlig lauvskog og plantet barskog. Det er ingen grind eller gjerdeklyvere på turen. Ved lav vannstand i Nodlandsvatnet kommer flotte sandstrender til syne, med andre ord et godt sted å bade. Turen til Storlibu er et lunt og godt alternativ på forblåste dager.

Anbefalt fottøy: Hiking / Fjellsko.

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Hele turen fra parkeringsplassen på Auglend er både merket og skiltet. Da vi gikk turen opplevdes det som enkelt, ryddig og greit å finne frem her i dette turområdet. Merkingen består av røde prikker på trær og steiner i terrenget, - i tillegg er alle stikryss godt skiltet. Traseen er en del av «Opplev Dalane» løypa/stien.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Turbok*Vann/TjernBekkFiske*Gapahuk/Hytte
TeltmuligheterBålplassBade*Toalett*Bær/Sopp
Historie*Sove uteSkogBenker/bordSpeiderhus
HengebruKano/kajakk*   

 


 

* Turbok: Det er turbok for signering i frilufts-hytta ved Storlibu.
* Fiske: Gratis for barn og ungdom under 16år. Voksne kan kjøpe fiskekort på «Shell 7-eleven» Helleland, Statoil i Egersund, Sporty i Egersund sentrum og Turistinformasjonen.
* Toalett: Ved speiderhytta Imeseid er det toalett.
* Bade: Nodlandsvatnet er flott til å bade i. Men vannet er stort og det må tas forbehold om vind/bølger.
* Historie: Fjellgårdene Imeseid og Eigeli.
* Kano/Kajakk: Kano kan settes ut i Eigelandsvatnet, - da må en padle inn kanalen til Imeseidtjørna og bære den videre ned til Hyttevatnet/Nodlandsvatnet. Det er også mulig sør i Nodlandsvatnet ved stemmen.

 

 

Parkering
Parkering

Storlibu – Parkering på Auglend innenfor Møgedal i Eigersund kommune.Parkering på Auglend innenfor Møgedal i Eigersund kommune.

Følg E39 forbi Vikeså og fortsett mot Helleland. Kjente Bens-Cafe og Shell 7-eleven passeres langs veien. Ikke mange minuttene senere er det skiltet til Eia (Eia 15km), sving av til høyre og fortsett videre på Eiaveien. Kjør over jernbanebroa og følg veien videre. Ved skilt inn til Drange (Drange 2km) svinger en av til høyre og følger Drangeveien Fv78 oppover. Veien deler seg i to og en får valget mellom å fortsette på Drangeveien eller sving av til høyre på Møgedalsveien, følg skilting mot Møgedalsveien. Følg veien videre, sving ikke av noen steder før en kommer til Møgedal/Auglend. Det er en lang vei og en vil få følelsen av å ha kjørt feil flere ganger, følg asfaltveien. Der en skal svinge ned til parkeringsplassen er det skiltet ute med veien «Kvednaflat / Topptur / Auglend» ta av ned til venstre her. Neste kryss står det et treskilt med teksten «Imeseid / Tursti-P». Følg grusveien ned til den store og romslige parkeringsplassen her nede. Fra Helleland må en regne ca 25min kjøretid. Gratis parkering. GPS posisjon N58 29.893 E6 08.123.

Tips,

  • Velg ikke den mest «senkede» bilen når en skal opp til Auglend. Flere steder holder veien dårlig standard og det er også en del ujevnheter i veibanen.
  • Oppdatert 08.11.2016: Vi har mottatt melding om at veien nå er ny-asfaltert og holder god standard, men kjør forsiktig!

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Storlibu – Infotavle ved start med nyttig informasjon.Pappapermisjonslivet fortsetter og Marikken og jeg er klare for en ny tur. Storlibu er et turmål jeg har hørt mye om, og i tillegg sett flere bilder fra på sosiale medier, - så dette gledet jeg meg til! Dagene i forkant har vært regnfulle, men i dag skinner sola! Området hvor vi i dag er på tur, er egentlig i «kjente trakter», ikke for meg eller Marikken, - men for mine forfedre (farfar) som kom fra Åmdal like i nærheten.

Fra parkeringsplassen er det godt synlig å se hvor turen starter. Det er ei stor infotavle like ved, og i tillegg står det flere skilt som viser vei i dette turområdet. Følg brua over bekken.

 

 

 

Storlibu – Et lite og idyllisk tjern passeres på veien mot Imeseid.Området er både skogkledd og lunt, det har sine positive og negative sider. På en varm sommerdag kommer perlene fort i panna, - og i dag var ingen unntak. Langs fjellsiden i nordlig ende av Eigelandsvatnet er traseen sikret med stålgjerde. Stopp gjerne opp å ta en titt her, utsikten er god! Langs stien er det muligheter for å plukke litt blåbær, tyttebær og krekling. I tillegg står det på infoplakaten at det er gode forhold for soppsaking, særlig i lauv-skogene litt utenfor turstien.

 

 

 

 

Storlibu – Langs stien bort til Storlibu går en forbi fjellgården Imeseid.Stien er godt synlig og jeg vil nesten tørre å si det er vanskelig å klare og «miste» den. De røde merkene leder oss rett opp til speidertunet på Imeseid. Fjellgården her ble fraflytta i 1960, men i dag disponeres dette flotte stedet av 1.Eigersund Speidergruppe. Bygningene er velholdte og stedet fremstår som godt tatt vare på. Imeseid ligger idyllisk på et høydedrag mellom Eigelandsvatnet (Imeseidtjørna) og Hyttevatnet. I stikrysset ved fjellgården er det også skiltet til Storlibu.

 

 

 

 

Storlibu – Hengebrua over Hyttevatnet / Nodlandsvatnet til Storlibu.Mellom Imeseid og Storlibu går en stort sett i skog. En kan på mange måter si at dette er en skogstur i et spennende og variert kulturlandskap. Der fremme ser vi et åpent parti hvor sola skinner mellom et lite skoggløtt. Vi går nærmere, og enda litt til og får etter hvert bekreftet at det er her den mye omtalte og store hengebrua står. Marikken sover og aner fred og ingen fare. Jeg tar et og et steg, først litt opp før det går ned mot midten.

 

 

 

 

 

Storlibu – Ved lav vannstand i Nodlandsvatnet kommer ei flott sandstrand til syne.Brua kjennes solid ut og stegene kommer hurtigere og hurtigere. På midten blir jeg stående og fotografere litt ut mot begge sider. Nede ved Nodlandsvatnet har en familie gått for å bade, - det er nydelig her! Når vannstanden er lav kommer flotte sandstrender til syne, til info ble vannet regulert i 1948. I tillegg vil jeg videreformidle hva Eigersund kommune har skrevet på plakaten for å ivareta sikkerheten, «Nodlandsvatnet kan by på fantastiske badeopplevelser – men vannet er stort og en må ta forbehold om vind og bølger. Redningsvest er en selvfølge».
 

 

 

Storlibu – Friluftshytta Storlibu står åpen året rundt og kan benyttes av alle.Skjult av skog, men allikevel åpent og lunt ligger friluftshytta Storlibu og «bader» i sol denne sommerdagen. Utenfor står et stort bord med benker på hver side. I hytta er det to «soverom», et i hver ende. I midten er det gruve for bålfyring og på sidene er det tilrettelagt med benker. En kan også skrive seg inn i turboka. Friluftshytta og gapahukene er åpne og kan benyttes av alle når som helst.

 

 

 


 

 

Storlibu – Gapahukene står knappe 60-70m ifra hytta og kan også benyttes av alle.Til info kan det kanskje være greit å ta kontakt med Dalane Friluftsråd om en reiser som en «stor gruppe». Stedet er populært og kanskje andre grupper har tenkt samme tanke. I tillegg til friluftshytta og to store gapahuker kan en også sove i telt like ved. Ved gapahukene er det satt ut ei bålpanne, - men husk og vurder skogbrannfaren før bruk!

Turen går tilbake i samme fotspor til Auglend / Kvednaflået. God tur!

 

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren 2016, dato 28.juni.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

  • Vil en gå en lengre dagstur-etappe kan en følge merket sti helt fra Auglend og frem til parkeringsplassen ved Gløbstad. Denne turen er oppgitt til «drøye 2 timer».
  • Det er fisk i alle større vann som grenser til friluftsområdet. Barn og ungdom under 16år fisker gratis. Voksne kan kjøpe fiskekort for stang, garn og oter. Fiskekort kan kjøpes på Shell 7-eleven v/E39, Statoil Egersund, Sporty i Egersund sentrum og Turistinformasjonen v/ Jernbaneveien i Egersund. Kilde: Eigersund kommune.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Stapsåsen – Topptur fra Helleland.Hovlandsheia – Tur til minnesmerket "Operasjon Freshman".Mysinghåla – Rundtur innom Hestafjellet i deler av motstandsfolkets rute.Støybingsvarden - Lettgått topptur med vid utsiktOpplev Dalane – Fra Vannbassengane til Vassbø

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal.

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer