Du er her

Sveineskogen – Rundtur i jærske omgivelser

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Sveineskogen – Tur – Nærbø – Hå kommuneSveineskogen er et flott og kjekt turmål i Hå kommune, nærmere bestemt på Nærbø. Her er det mulig å ferdes blant de mange turstiene/veiene som finnes i skogen. Skogsområdet er beregnet til ca 527 dekar noe som gjør dette til en passende tur på vindfulle dager. Skogen ligg ca 160 til 190m.o.h og er beplantet like i nærheten av Høg-Jæren Vindmøllepark.

Sett av 1,5t på den totalt 7,1km lange rundturen.
 

 

 

 

Kommune:                Hå
Tid:                              1,5t tur / retur (I tillegg kommer eventuelle pauser og små barneføtter)
Lengde:                       7,1km tur / retur
Merket:                        Nei
Terreng:                      Grusvei (Enkelte steder er sti dersom en ønsker å gå her)
Vanskelighetsgrad: Enkel
Høyde:                       Sveineskogen 160-190m.o.h

 

 

 

Parkering:

Sveineskogen – Parkering – Opstad – NærbøVi valgte å parkere ved Opstad gamle skolehus men, det skal også være mulig å parkere like i nærheten av Sveineskogen. Vårt utgangspunkt var fra Nærbø så bilturen ble relativt kort i dag. Følg Opstadvegen 181 ut av Nærbø og mot Varhaug, like etter Rosk går veien inn til venstre på Indrebøvegen 169. Herfra er det kort avstand opp til Opstad hvor et gammelt skolehus ligger i veikanten. Parkering like i nærheten. GPS posisjon N58 39.063 E5 41.328

 

Merk!
Du kan også kjøre opp fra Varhaug siden, passere en "kum" med husdyrgjørsel (hevd) og fortsette inn for å parkere inne i Sveineskogen. Det kan være lurt på vår, sommer og høst - da det ellers ofte går storfe på beite på utmarka v/ grusveien her. Kjørebeskrivelse fra Google Maps (legg inn startsted)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Sveineskogen – Tur – NærbøSveineskogen er et populært turmål for store og små, her er veiene mange og kun fantasien setter grenser på hvor turen ender opp inne i skogen. Skogen er plassert mellom Årdal og Lindal i Hå kommune og er på ca 527 dekar. I tillegg til mange spennende veier i skogen er Sveineskogen et godt valg på vindfulle dager, det kan da være en fordel å kjøre litt nærmere enn utgangspunktet for denne turen. Vårt utgangspunkt var fra Opstad gamle skolehus hvor Åna Kretsfengsel er en av de nærmeste gårdene rundt oss.

 

 

 

Sveineskogen – Åna Kretsfengsel – NærbøGården ved Åna Kretsfengsel er en av de største i landet med sine 1330 dekar dyrket jord. Av dette utgjør jorder til slått og beite ca 650 dekar, hvorav resten går til korn og produksjon av grønnsaker. I fjøset er det ca 100 melkekyr i tillegg til 120 ungdyr / kalver. Fjøset ble bygget om til moderne løsdrift i 1994. I tillegg til kyr er det også ca 20 purker og ca 100 slaktegriser.

Vell, turen fortsetter oppover mot Høg-Jæren hvor svære vindmøller viser tydelig vei. Igjennom et lite skogsparti kommer vi ut i et flatt og stort terreng hvor beitende kyr og sauer har monopol. Langt vekke i retning mot Bjorheim får jeg øye på et lite rådyr som beiter langs skogslinjen på vår høgre side. Vindretningen gikk ikke i vår favør og dermed forsvant rådyret rimelig hurtig. 

Vi er nå fremme ved "Perleporten" og inngangen til Sveineskogen, her blir vi godt tatt i mot av et "Skog-Brann" skilt, skiltet er normalt og se rundt omkring langs skoger og turområder. Men, nettopp Sveineskogen har vært i brann hvert fall to ganger om ikke flere. Første brann var i 1958 hvor store deler av skogen ble rammet og sterkt skadet. Området ble plantet med sitkagran og beplantingen tok over to år men, med god hjelp fra plantevillige skolebarn gikk jobben lettere.

 

 

Sveineskogen – Høg-Jæren – NærbøDet gikk ikke mange årene før neste skogbrann rammet Sveineskogen, denne gang pga lyng/beitesviing. Årstallet var 1964 og flere tusen dekar utmark ble svidd av på Høg-Jæren. I tillegg til utmark ble 148 dekar med skog rammet på grensen med Lindal. Opp mot 60,000 åtte år gammel sitkagran ble svidd av. Det ble som en følge av lyng og beitesviing lagt ned et stort engasjement for å forby sviingen i senere tid.


 

Inne i skogen er veiene mange og vi utforsker kun de ytterste veiene før vi fortsetter ut til glimt av sol mot Kanaheia hvor en hytte er satt opp, hytta benyttes i hovedsak av innsatte ved Åna Kretsfengsel. Men, hytta er disponibel for allmenheten. Husk å rydde opp etter deg! Turen fortsetter nå ned mot parkeringsplass på grusvei blant flotte sauer som mer eller gjerne kommer bort for å hilse på. 

Det er mulig å ha med barnevogn på denne rundturen som er beskrevet her. Men, enkelte grinder er lukket med hengelås slik at vogna må løftes over. Dersom du ikke har mulighet for dette er det mulig å kjøre bil opp til Sveineskogen å parkere i nærheten av skogen. Da skal de fleste grinder være mulige å åpne.

God Tur!

 

 

Bildegalleri
Dato: 14.07.2013

Feil ved visning? Klikk her

For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer