Du er her

Trodla-Tysdal – Et fantastisk sted og turmål

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Trodla-Tysdal – Hjelmeland – FotturTrodla-Tysdal er en kjempeflott tur i varierende terreng, jeg vil strekke meg så langt og si at dette er en av de flotteste turene jeg har gått til nå. Turen startet fra opparbeidet parkeringsplass ved Kleivaland i Hjelmeland kommune. Langs stien ser du fjellgårdene Kløv, Ritland og Helgaland. Ved Trodla-Tysdal blir gården drevet og av husdyr er det sau som gjelder. Familien er også bosatt her, fremkomstmiddel er båt til Årdal. Gården har privat vannkraftverk som ble installert i 1990, kraftverket forsyner gården og Turisthytta med strøm (15kw). Elva Tussa har rikelig med laks og aure, det er ikke unormalt og se laks i størrelsen 2-7kg svømmende opp mot kraftstasjonen.

 

 

 


Kommune:                 Hjelmeland
Tid:                                 6,5t tur / retur (Inklusiv 1,5t pause ved Trodla-Tysdal)
Lengde:                        18km tur / retur
Merket:                          Delvis. Godt synlig sti (turen rundt Kvammafjellet på østsiden er ikke merket men går på grusveg)
Terreng:                        Sti / Grusveg
Vanskelighetsgrad:  Medium
Høyde:                          Trodla-Tysdal 67m.o.h, Helgaland 330m.o.h, Kløv 402m.o.h og Ritland 460m.o.h

 

 

 


Parkering:

Trodla-Tysdal – Parkering – HjelmelandParkering ved opparbeidet parkeringsplass på Kleivaland. Ønsker du ikke å gå turen kan du ta båt fra Valheim i Årdal (kontakt grunneier). Vi kom kjørende fra Nærbø og hadde en lang biltur fremfor oss. Vi kjørte til Lauvik hvor båten går over til Oanes, fortsatte videre mot Jørpeland. Svinger opp mot Årdal i rundkjøringen ved bedriften Comrod som ligger på Tau, Ryfylkevegen 13 tar oss østover forbi Tysdal camping og opp mot Årdal. Videre fra Årdal fortsetter vi til Hjelmeland og tar av ved fergeleiet i rundkjøringen mot Vormedalen for å så fortsette til skilt opp mot Kleivaland. Godt skiltet langs veien. Se kart nedenfor for mer informasjon eller tast inn GPS koordinat N59 14.184 E6 23.060 dersom du har GPS i bilen.

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 


Informasjon:

Trodla-Tysdal – Helgaland – Hjelmeland – TurVi kom kjørende opp mot Kleivaland og fikk øye på parkeringsplassen hvor det sto mange biler og tenkte dette må vær en meget populær tur, noe som det også er i sommerhalvåret. Vi parkerte like i nærheten av noen andre turgåere som skulle til Melands Grønahei. Ferdig pakket og klar startet vår ferd mot Trodla-Tysdal over bru og til høgre inn på traktor veg. Følg merkingen over Risåna og videre opp mot plantet granskog, stien fortsetter opp mot den bratte Kløvabrekka. På toppen kommer du til et lite tjern som heter Kløvatjernet, her er det tydelig merket med skilt mot Trodla-Tysdal og stien går på vestsiden av tjernet. Fra stien ser vi fjellgårdene Kløv og Ritland, her skal vi gå forbi på veg tilbake. Like etter tjernet er vi på siste topp hvor et nytt stikryss viser tydelig merking mot Trodla-Tysdal. Vi fortsetter nedover mot vakre Helgaland som ligger idyllisk til blant majestetiske fjell. Sauene beiter langs elva Fossane, elva tar oss ned til Øyafossen via et bratt terreng. Ved Øyafossen setter vi oss ned å studerer den praktfulle naturen vi har rundt oss, vi er omringet av høye fjell med lett skog. Lyden av fossefall og fuglekvitter gjør dette til en meget hyggelig pause på veien ned mot Trodla-Tysdal.
 

 

Trodla-Tysdal Turisthytte – Hjelmeland – OvernattingEtter litt påfyll av energi fortsetter turen ned mot Øyahidleren, faktisk går stien under Øyahidleren. Dette kan være en grei plass å søke ly for regnvær hvis du skulle trenge det. Vi trengte ikke bekymre oss for noe regnvær foreløpig og fortsatte videre ned mot Dommedagssteinen. Vi er nå bare få minutter unna Tysdalsvatnet, Øvre hvor gården Trodla-Tysdal ligger idyllisk plassert blant mektige fjellsider på 900m.o.h. Utsikten og synet som møter oss er ubeskrivelig, rett og slett fantastisk! I tillegg til en hyggelig bonde som mer eller gjerne kommer ut og hilser på oss. Dessverre for oss var bonden litt opptatt med en 70års feiring i turisthytta og måtte derfor avgårde til Årdal i båten. Sauene beitet fritt og hunden passer ivrig på ved gardstunet. Vi gikk tilbake over brua og bort til turisthytta som er privat eid og drives av familien ved Trodla-Tysdal. Hytta er åpent året rundt for gjester eller arrangement. Vi satte oss ned litt skjermet fra gardstunet for å lage oss litt mat, jeg kan garantere at "kjøkkenet" vi hadde den dagen ikke kan kjøpes hos noen forhandler. Elva Tusso renner ned fra Tengesdalsvatnet og det er ikke uvanlig og se laks med en størrelse på 2-7kg like før vannkraftverket som tilhører gården. Fiskekort kan kjøpes hos grunneier. Gården har et privat vannkraftverk fra 1937 som først ble installert på gården i 1990. Kraftverket leverer 15kw som forsyner både turisthytta og gården med strømmen de trenger. Imponerende plass og i tillegg er Trodla-Tysdal Rogalands mest avsidesliggende gårdsbruk som er i drift. Fremkomstmiddel er båt via Tysdalsvatnet Øvre til Årdal.Trodla-Tysdal – Kløv – Ritland – Hjelmeland – TurSelv om vi mer eller gjerne ville vært her lenger måtte vi forlate dette flotte stedet og fortsette turen tilbake på samme sti mot Helgaland som også er en flott gård. På veien opp møter vi kanskje 15-20 andre turgåere. Noen på dagstur slik som oss, andre skulle overnatte og noen i 70års dagen som skulle feires ved Trodla-Tysdal. Vell fremme ved Helgaland fortsetter stigningen opp mot Kløvatjernet, det er vindstille og varmt i været noe som får ullklærne til å arbeide med fukttransportering. Fjellgården Kløv ligger like over Kløvatjernet, garden ble fraflyttet i 1962. Like ved gården lå en buorm og solte seg i stien, dette fikk nok turgåere innenfor en god rekkevidde med seg da Silje brått ble overrasket. Vell, turen fortsatte videre mot Ritland hvor det drives med sau som husdyr. Området og tunet rundt gården var i likhet med de andre gårdene også her fantastisk. I gårdstunet drev de med tørking av bjørkenever som muligens skulle brukes under taket eller til andre ting som korger etc. Vi fortsatte på grusveg ned mot Kleivaland, godt 4km. Dette var en fin avslutning på turen samt at du får nyte den fantastiske naturen på andre siden av Kvammefjellet også.

For mer informasjon ang Trodla-Tysdal klikk deg inn på nettsiden: www.trodla-tysdal.no (åpnes i nytt vindu)

Fantastisk flott tur også for barnefamilier, vi møtte mange par som hadde med barn på turen.

God Tur!

 


Bildegalleri
Dato: 08.06.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer