Du er her

Trollpikken - Fottur fra Sletteid i Egersund

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Trollpikken – Fottur fra Sletteid i EgersundTrollpikken er Egersunds nye turistattraksjon. Fotturen starter fra Sletteid og traseen veksler mellom asfaltvei, grusvei og sti i terrenget mot attraksjonen. Terrenget er småkupert og utsiktsrikt fra høydedragene. Det er tydelig skiltet og merket til Trollpikken. Dette er en kort og lettgått tur med lite stigning, den vil derfor være overkommelig for de aller fleste. 

Sett av 1,5t tur/retur på den totalt 4,9km lange turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                         Rogaland
Kommune:                  Eigersund
Tid:                              1,5t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       4,9km tur/retur (Stigning 191m)
Høyde:                        Trollpikken 185m.o.h

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Enkel

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Sletteid (parkeringsplass) til Trollpikken klassifisert som Enkel i vanskelighetsgrad. Turen starter først med å følge Fylkesveien-Sletteidveien cirka 400m, deretter på grusvei i 950m og til slutt cirka 1 kilometer i merket terreng. Turens korte lengde og liten stigning gjør at etappen egner seg godt for barnefamilier.

Terrenget er lettgått og behagelig, det er heller ingen tøffe kneiker eller stigninger. I de fuktigste områdene er stien kloppet (treplanker) for å skåne terrenget. Over større bekker er det bygget bro. På turen må en igjennom to grinder, - husk og lukk disse etter deg! Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Landskapet er småkupert med flere lave fjell og bergknauser å se. Terrenget er utsiktsrikt og vitner om et klassisk «heiaterreng», til denne kanten av kommunen å være. Langs stien kan en høre bekkesildring fra Stemtjørna, samt se flere små tjern fra noen av høydedragene.

 Noen steder går stien igjennom fuktige og myrlendte partier, vi anbefaler av den grunn enten vanntette joggesko eller fjellsko.

NB!
Det er viktig at blåmerking følges. Flere velger å ta snarveien over myrdrag, eller i kanten av myrdragene, og det var allerede nå tydelig «slitasje» på terrenget. Følg derfor blåmerket rute som går noe høyere i terrenget, men til gjengjeld er vi alle med og spare på terrenget – alt har sine begrensninger – også naturen! Klarer du å gå disse kilometerne til Trollpikken, klarer du også å motstå fra «snarveiene» som sparer deg for kanskje 30 sekunder…

Anbefalt fottøy: Joggesko / Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Hele turen, fra en parkerer til en er fremme ved Trollpikken er godt skiltet og det er enkelt å finne frem. I terrenget (sti) er det også tydelige blåmerkinger. Vi velger å dele turen inn i tre etapper;

1.       Parkeringsplass (Sletteidveien) til Grusvei v/busskur.
Det er tilrettelagt med parkering langs Sletteidveien (skiltet), altså like ovenfor Sletteidvatnet. Første del av turen går på asfaltert vei i cirka 400m mot Sletteid, stopp ved busskuret og følg skilting opp mot grusveien.
 

2.       Fra Sletteidveien (Fylkesvei) og opp på grusvei til terrenget starter.
Ei lita hytte passeres på venstre side ved grinda. Husk og lukk denne godt etter deg! Turen på grusvei er på cirka 950m og her er terrenget stigende. Det er tydelig skiltet hvor en skal ta av grusveien og fortsette ut i terrenget mot Trollpikken.
 

3.       Fra grusvei til Trollpikken i terreng.
Hele etappen er godt blåmerket og skiltet, - vi synes det var oversiktlig og enkelt å finne frem i dette turområdet. Den største utfordringen er vel heller å få folkemassene til å følge blåmerkingene, og ikke ta snarveier over områder som vil skade naturen.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

TurbokTjernBekk
AttraksjonInfoplakaterBade/Vassing*

 


*Bade/vassing: For de minste, i bekk like ved skifte mellom grusvei og sti i terreng.

 

 

Parkering
Parkering

Trollpikken – ParkeringParkering på opparbeidet parkeringsplass ved Fylkesvei 62 – Sletteidveien i Eigersund kommune.

Fra Bryne, følg Rv44 - Jærveien mot Egersund. Kryss jernbanebrua og ta tredje avkjørsel i rundkjøringen ned mot togstasjonen. Fortsett videre forbi to rundkjøringer (2.avkjørsel i begge) og ut mot Lagård. Følg Rv 42 Krossmoveien til skilt mot Mjølhus, sving av her til høyre. Følg Sletteidveien i cirka 2,5km og det er tydelig merket med «P Trollpikken» på et veiskilt. Gratis parkering (2017). GPS posisjon N58 28.650 E6 03.488. 

Kjørebeskrivelse fra Bryne (Google Maps)

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under)
Annonse: Grand Hotell Egersund - Kombiner tur til Trollpikken med Weekend på Grand Hotell

 

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Trollpikken – Turen starter lett på grusvei.Vi har alle kunne lest mye om Trollpikken i media, det har nærmest tatt helt av, særlig etter at den ble «hugget» av – ja du leste riktig!

Selve tuppen av Trollpikken ble hugget av, og det er tydelig at noen har villet det slik, da det er tydelige merkinger av at det er blitt boret i steinen. Få uker senere, og etter flere tiltak for å samle inn penger gikk lokale entreprenører sammen for å få Trollpikken reist igjen – Og nå er den endelig heist på plass!

Heidi og jeg har parkert bilen ved Sletteidveien, parkeringen her er stor og rommer mange biler, men allikevel er det snart fullt her. Vi går ikke alene langs asfalt- og grusveien opp mot Kjervall, nei, det er snarere tvert om og nærmest rene folkevandringen her.

 

 

Trollpikken – Flotte omgivelser langs stien.Grusveien og den største stigningen er unnagjort, og det er på tide å tråkke ut i terrenget. Det er tydelig merket her hvor vi skal gå av grusveien som fortsetter til Kjervall.

Terrenget er småkupert, variert og det er fin utsikt fra høydedragene. Stien er godt blåmerket, i tillegg er det satt opp skilt i samme farge for å vise retning. Over myrdragene er det kloppet sti for å skåne terrenget.  

 

 

 

 

Trollpikken – Turmålet er nåddVi kommer rundt et høydedrag, følger blåmerkinger opp «renna» mellom to fjell og får fin utsikt utover et lite tjern. Vi hører stemmer og ser mye mennesker like ovenfor, det er tydelig at vi er fremme!

Fjellformasjonen som på folkemunne har fått navnet «Trollpikken», er omkranset av mennesker, både oppå, ved siden, og på fjellet ovenfor – alle for å se Egersunds nyeste turistattraksjon!

Vi vil fremheve at utsikten like ovenfor også er fin, så ikke glem å ta turen opp hit!

God tur!

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren 2017, dato 15.juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

  • Følg de blå merkingene for å spare terrenget for unødig slitasje.
  • Det skal være unødvendig å si det, men allikevel så vi dessverre spor av søppel i terrenget – Husk at alt du tar med deg på tur, skal tas med tilbake.
  • Parker fornuftig og hensynsfullt, det skal være plass til andre også.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Det Gamle JernbanesporetRavnafjellet og Årstafjellet – To små utsiktspunkter i EigersundVannbassengane - Et populært friluftsområde for familienOpplev Dalane – Fra Vannbassengane til Vassbø Skadbergvågen – Padletur fra Eidebukta

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal

 

 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer