Du er her

Uburhedlaren – Et skjulested under andre verdenskrig

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Uburhedlaren – Et skjulested under andre verdenskrigUburhedlaren er å finne i Oltedal, nærmere bestemt i det store ur området på sørsiden. Arealet på helleren er 150m2 og det er anslått at steinen over veier en plass mellom 70-80 millioner kilo. Naturfenomenet ble benyttet som skjulested under begynnelsen av andre verdenskrig, opp mot 80 mennesker i alle aldre oppholdt seg her.

Sett av 1t tur/retur på den totalt 3,2km lange turen.
 


 

Kommune:                 Gjesdal
Tid:                              1t tur/retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       3,2km tur/retur
Merket:                        Ja (Blåmerket og Skilt)
Terreng:                      Anleggsvei og Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, les tekst)
Vanskelighetsgrad:   Enkel
Høyde:                        Uburhedlaren 94m.o.h

 

 

Parkering:

Uburhedlaren – Parkering i OltedalParkering på Oltedal like bak Lafthuset, men på andre siden av Oltedalselva.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien opp til Oltedal, sving til høyre inn ved Lafthuset, det er i tillegg skiltet med severdighetskilt langs Oltedalsveien 45. Parallelt med Lafthuset holder du høyre og idrettsanlegget passeres på venstre side. Ta av til venstre ved andre gate ned mot elva, like over er det tilrettelagt med parkeringsplass. GPS posisjon N58 49.858 E6 03.254.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Uburhedlaren – Grillhytta Storamyr passeres på veien mot hellerenBilen er parkert, og Hilde og jeg skal i dag til Uburhedlaren. Vi er tidlig ute og sola har ikke enda steget over de massive fjellsidene som omringer Oltedal i nord og sør. Stemningen ned mot Storamyr grillhytte er fin, Oltedalselva bruser med sin kraft ned mot Ragstjørna og det viktige naturreservatet. Naturreservatet har som hensikt å verne om det flotte plante og fuglelivet som finner sted nettopp her. Grillhytta er merket med Jæren Friluftsråd, og heter Storamyr.


 

 

 

Uburhedlaren – Hilde er på vei opp i ura, det er stedvis glatte partierVidere passeres utløpet fra kraftstasjonen som er like ovenfor, det er forbudt å bade i elva grunnet sterke strømninger. Skogselskapet Lloyd & Vaule driver hogst av tømmer i stort kvantum, metervis med tømmer ligger stablet i bunter klar for henting. Dessverre har vinteren vært mild og anleggsveien har stedvis blitt ødelagt, ha derfor gode vanntette sko etter regnfulle dager. Etappen langs Storamyr er ikke krevende, og før en vet ordet av det viser de blå merkepinnene vei opp i ura. Rundt oss vokser tresorten hassel.

 

 

 


Uburhedlaren – Et skjulested under utbruddet av andre verdenskrigStien i ura er tilrettelagt med trapper kledd i netting på de verste partiene, men allikevel kan de mange røttene og steinene være glatte, vær forsiktig.

Etter å ha besteget nærmere 50 høydemeter og en lengde på 200 meter opp i ura finner vi Urbuhedlaren, et skjulested for opp mot 80 personer under utbruddet av andre verdenskrig. Naturfenomenet er trolig skapt av ismassene for 10.000 år siden, den overliggende steinen er estimert til å veie hele 70-80 millioner kilo.


 


 

Uburhedlaren – Arealet er anslått til å være ca 150m2Steinen er 30m lang og hele 12-15m bred, tykkelsen varierer fra 7-8m. Arealet er beregnet til 150m2 med en varierende takhøyde.

Helleren var lite kjent blant innbyggerne i dalen før krigen, det fikk en brå vending da tyskerne satt Oltedal som angrepsmål på kartet. Det ble oppfordret å komme seg i sikkerhet, mange flyktet over fjellet eller fjorden, men de lokalkjente foreslo å skjule seg i ura hvor Uburhedlaren er å finne i dag. Den yngste var syv måneder mens den eldste var hele 82år.

 

 

 

Uburhedlaren – En flott utsiktspost like vedHelleren var kald og ukomfortabelt, med urete underlag var det vanskelig å finne en komfortabel ligge plass. Oppholdet i helleren strakk seg over tre dager, men ble klargjort av AS Svanedal Ullvarefabrikk med et omfattende planeringsarbeid dersom videre behov skulle bli nødvendig i eventuelle nye krigshandlinger.

Like utenfor Uburhedlaren er det mulig å sluke til seg litt utsikt fra et nærliggende utsiktspunkt, herfra er utsikten mellom den tettvoksende skogen fin ut mot naturreservatet.

Turen går tilbake på samme sti og vei, flott og spennende familietur.
Hva med en overnatting under helleren?

God Tur

 

Viktig – Les nøye!
I ur-partiet med stigning opp til Uburhedlaren er det flere utfordrende partier, disse må en være klar over. Skogen har i senere tid vokst seg til, og mer røtter har kommet frem i stien. I tillegg har gamle røtter blitt «slitt» av økte besøkstall, noe som gjør disse glatte som is. Flere partier er sikret med trapper, de fleste med sklisikring (nett) i, men vær oppmerksom på at der dette mangler kan også trappene være svært glatte. I tillegg vil vi til slutt nevne at ura er ulendt og det kan være forbundet med fare å gå her på nattestid uten lys – dype hull som kan være vanskelige å oppdage.

Takk til Torbjørn Mork Oftedal som har sendt oss en status for stien - År 2017!
(Se kommentar nederst i artikkelen)

 

Bildegalleri
Dato: 08.03.2014

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Kommentarer

Kommentar: 
Artikkelforfatteren skriver under vanskelighetsgrad at turen er enkel. Det er jeg forsåvidt enig i, men jeg mener en tilføye enkelte utfordringer som: - I stigningen gjennom ura er det mye røtter som ligger åpent og ved fuktig vær er disse glatte som is. Etter som skogen vokser til blir det mer og mer røtter (jeg har gått opp hit jevnlig de siste 60 årene) og mer og mer folk på tur hit har røttene og blitt "polert". Så i fuktig vær vær obs på dette og bruk fjellsko med god såle og ankelstøtte. - Enkelte områder kan det være nødvendig å ta noe "høye" skritt som kan være en utfordring for noen. - Vil og advare folk å gå hit når det er mørkt, mange dype hull som kan være vanskelige å se. Dette er ikke for å skremme folk bort fra denne turen, men mer for å gjøre en oppmerksom på at det kan være en del utfordringer. God tur

Kommentar: 
Hei Torbjørn, Tusen takk for din utfyllende tilbakemelding. Det er slike som gjør tursiden komplett! Vi er enig med at punktet som er skrevet inn under et av bildene hvor vi har beskrevet deler av det du sier, kunne vært mer utfyllende og mer synlig, derfor har vi valgt å oppdatere artikkelen med en "Viktig - Les nøye!" punkt nederst i beskrivelsen. Tusen takk! Kjell Arild Nummedal - Webansvarlig.

Kommentar: 
Takk for tilbakemelding. Glad for å kunne bidra til at turen til Uburhedlaren kan bli en fin opplevelse for flest mulig.

Kommentar: 
Bare hyggelig og selv takk Torbjørn! :) Vi er avhengig av slike kommentarer fra frivillige som kjenner turområdet inn og ut, det bygger sidene våre bedre! Ha en fin kveld videre. Hilsen Kjell Arild Nummedal - Webansvarlig

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer