Du er her

Blåfjellenden Turisthytte - Til Mån og fjelltoppen Blåfjellenden

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Blåfjellenden Turisthytte – I hjerte av Frafjordheiane.Blåfjellenden Turisthytte finnes i vakre Frafjordheiane. Sentralt plassert med kort vei fra Høgaleite (Hunnedalen) gjør hytta populær blant barnefamilier, i tillegg ligger hytta til som et knutepunkt for flere av de andre DNT hyttene i området. Vår tur gikk fra Høgaleitet (Hunnedalen) til Blåfjellenden Turisthytte, og samme dag til Fjelltoppen Blåfjellenden. Dagen etter gikk vi ned Fidjadalen mot Mån og Månafossen.

 

 

 

Kommune:                 Gjesdal
Tid:                              12,5t tur (Se detaljert forklaring nedenfor)
Lengde:                       32,1km tur (Se detaljert forklaring nedenfor)
Merket:                        Ja (T merket. Fjelltoppen Blåfjellenden er ikke merket)
Terreng:                      Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende (Middels tur til Blåfjellenden Turisthytte)
Høyde:                        Blåfjellenden Turisthytte 600m.o.h, Blåfjellenden 1024m.o.h og Fjellgården Mån 300m.o.h

 

 

  • Fra Høgaleitet til Blåfjellenden Turisthytte bør du sette av 3t en vei, totalt 8,7km.
  • Fra Blåfjellenden Turisthytte til Blåfjellenden bør du sette av 3,5t tur/retur, totalt 7,1km.
    Dag 1: Totalt 15,8km og ca 6,5t fottur, i tillegg kommer eventuelle pauser.
     
  • Fra Blåfjellenden Turisthytte til Eikeskog (Månafossen) bør du sette av ca 6t en vei, totalt 16,3km.
    Dag 2: Totalt 16,3km og 6t fottur, i tillegg kommer eventuelle pauser.

 

Parkering:

Høgaleitet – Hunnedalen – Parkering Blåfjellenden TuristhytteParkering ved Høgaleitet (Hunnedalen)

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. Like før du kjører inn i Vest-Agder fylke og inn i Sirdal kommune kommer P skilt til syne ved Høgaleitet. Her er det gratis parkering, GPS posisjon N58 52.319 E6 34.935


 

 

Blåfjellenden Turisthytte – Parkering Eikeskog – MånafossenParkering ved Eikeskog (Månafossen)

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Du skal kjøre forbi Oltedal og Dirdal men, ved Gilja svinger du av og kjører igjennom tunnel til Frafjord. Mektige fjellformasjoner viser vei videre mot Molaug og til Eikeskog på vei 281. Skiltet til Månafossen ved Gilja. Parkeringsavgift 20,- pr.dag (År 2013). GPS posisjon N58 51.532 E6 22.708

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under)
Annonse: Månafossen Opplevelser AS - Kombiner klatre- og fottur!

 

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Blåfjellenden Turisthytte – FossetjødnDenne gang var det Silje og jeg som skulle ut på tur. Værtjeneste yr og storm meldte om et fantastisk høstvær, vi bare måtte ut på tur. Planleggingen av helgens tur startet og Silje ønsket minimum å bestige en topp, hva er da mer naturlig enn Blåfjellenden med sine 1024m.o.h? Jeg satte i gang å studere kartet og fikk tegnet meg et GPS spor som er nyttig å ha med på tur. Med tidlig fri fra jobb satte vi i gang med start fra Ålgård kl 11,00, en bil ble plassert ved Eikeskog og den andre ved Høgaleitet i Hunnedalen. Fra parkeringsplassen ved Høgaleitet starter turen ca 250m i nordøstlig retning, det er skiltet til Blåfjellenden langs veien. Videre viser de klassiske turistforenings T`ene vei i det stigende terrenget. Stien går igjennom hyttebyen og opp mot Djupavatnet i nordlig retning.

 

Blåfjellenden Turisthytte – Silje spruter vannVed Fossetjødn åpner terrenget seg og stien går stedvis på blankskurte svaberg mot Blåfjellenden Turisthytte. Med solsteiken i ryggen og et bredt smil om munnen går vi i takt opp mot Fossebekken, en lengde på ca 2,2km fra Fossetjødn og videre går i Sirdal kommune. 
I sørlig ende av Kringlekvævtjødne langs stien setter vi oss ned langs bekken, her er det enkelt å nyte en kopp kaffe til de rolige omgivelsene vi er omringet av.
Men, skal vi klare å bestige fjelltoppen Blåfjellenden før det blir mørkt må vi videre. Langs stien er stemningen idyllisk blant små speilende tjern dekket av et fargerikt spill. Ved sørlig ende av Leitesvatnet 795m.o.h begynner en rolig og enkel nedfart mot den mektige dalen Blåfjellenden.

 

Blåfjellenden Turisthytte – Ubetjent med 28 sengeplasserPå vei ned møter vi en familie som hadde vært inne på dagsbesøk, de karret seg opp i terrenget mens vi gikk ned. Rundt fjellnabben ved Leitesåna ligger hytta idyllisk til på en 600m høyde over havet. Vi blir stående og kikke ut over den mektige Fidjadalen fra hyttas terrasse, synet som møter oss er ubeskrivelig. Vi hilser på en grei kar som ligger og nyter siste rest av sola for dagen inntil hytteveggen, like etter kommer kona ut som mer eller gjerne slår av en hyggelig prat med oss. Paret hadde med seg en flott hund med navn Molly, vi ble virkelig gode venner da vi fant frem nistepakken. Merkelig?
Vi må kjappe oss skal vi klare å bestige Blåfjellenden 1024m.o.h før mørke blir et faktum. En sprek 75 åring tar en velfortjent middagshvil på benken så vi lister oss rolig inn for å sette fra oss ryggsekkene.

 

Blåfjellenden 1024m.o.h – Silje står på hendene ved vardenJeg tar med det mest nødvendige i lommene før paret på hytta ønsker oss god tur til Blåfjellenden, i tillegg lovet disse hyggelige turgåerne oss en varm hytte når vi kom tilbake. Fantastisk!
Turen starter over ei bru like nedenfor hytta, et stiskille viser vei mot Sandvatn Turisthytte. Vi følger denne stien en kort etappe, istedenfor å følge den rødmerka stien over Leitesåna på nytt ved ei ny bro følger vi åna videre opp mot Langevatnet på Blåfjellenden sida. Selv om terrenget er lettgått i dalen og tempoet er høyt regulerer dette seg selv opp det bratte skaret på sørsiden av Blåfjellenden. En dramatisk stigning på 400 høydemeter avbrutt av en kortvarig følelse av flatt terreng får lårmuskulaturen til å skrike. Men, på toppen får vi virkelig lønn for de svetteperlene vi la fra oss på vei opp. Vi blir stående helt tause og studerer utsikten i alle retninger, men ned Fidjadalen med de mektige fjellformasjonene mister vi nesten pusten. For et fantastisk sted? Og her skal faktisk vi gå i morgen, vi kan knapt vente!

 

Blåfjellenden Turisthytte – Eikeskog – MånafossenTuren går tilbake til Blåfjellenden Turisthytte i spenning på om flere har ankommet hytta mens vi har vært borte. Tilbakeveien går naturligvis litt hurtigere og plutselig er vi nede med god margin før mørket.
Som lovet sto hytta varm da vi kom tilbake, fylt med hyggelige turgåere. Silje var kokk for kvelden og stelte i stand et festmåltid av dimensjoner i fjellheimen, takk for god mat. Stemningen i hytta var på topp og drøset gikk på tvers av sofakroken. Det viste seg ut over kvelden at han ene kjente til Fjell-Vandring.net og brukte siden med jevne mellomrom, det er kjekt og høre! I tillegg var det mye kjekk informasjon og hente til morgendagens tur ettersom hytteverten også var på hytta. Hytteverten eller vaktmesteren som han selv kalte seg var inne på hytta ca en gong pr.uke, for et flott arbeid de utfører! Etter en kjekk kveld sammen med en flott gjeng tar vi kveld, vi har en lang dag foran oss i morgen.

 

Blåfjellenden Turisthytte – Fidjadalen – MånafossenEtter ei god natt søvn var det på tide og komme i gang, Silje vekket meg kl 06,15. Til frokost hadde vi et riktig så godt måltid med egg og bacon som hovedingrediens. Vi hadde bestemt oss for å gå ved soloppgang. Etter å ha hentet nytt vann til resten av gjengen på hytta ble vi ønsket god tur før vi la i vei nedover dalen.
De mektige fjellformasjonene gir en eventyrlig stemning blant elveosen nedover. Deler av stien fra Blåfjellenden til Fidjastølen er noe dårligere merket enn resten av etappen som er ny merket i år (2013). Men, retningen er selvforklarende. Ved Fidjastølen krysses en bekk, hvis kryssing av denne bekken blir problematisk med normale fjellsko vil det være anbefalt og snu. Vannføringen i elva stiger hurtig etter nedbørsrike perioder, det vil bare bli verre desto lenger ned en kommer i dalen.

 

Silje og jeg nyter siste måltid for turen på MånVi er fremme ved Fidjafossen, hold balansen og følg merkingen. Her er det bratt! Det mektige fossefallet gir en liten forsmak på Månefossen som vi senere skal innom. Like før Fidjavatnet ser vi tuftene av Fedgården, idyllisk langs elva omringet av fjellkjeder så langt øye kan se. Bildet ovenfor er tatt ved Fed. Kanskje ikke så merkelig at et par har valgt å telte i dette området?
Ved Stølavika i Fidjavatnet tar vi oss en velfortjent pause, været er så fantastisk at fjellsida speiler seg langstrakt i vannflaten. Like etter pausen passerer vi Gjertrudjuvet hvor et par ravner raskt får øye på oss. I sørlig ende av Fidjavatnet fortsetter elveosen igjen, her er det en utrolig flott rasteplass blant skogkledde sider og store steiner. Ved Hulderhaugane treffer vi en hyggelig kar som skal opp til Fidjavatnet og prøve fiskelykken, vi får håpe han ikke går tomhendt hjem. I nordlig ende av Månavatnet 334m.o.h presser sola seg gjennom den skogkledde fjellsida, det var godt med litt sol etter å ha vandret i skyggen fra starten av turen.


 

Blåfjellenden Turisthytte – Månafossen – MånVidere følges de rødmerka T`ene over ei svær steinrøys i sørlig ende av Månavatnet, vi er begge sultne og gleder oss til å spise ved Fjellgården Mån. Opp mot 100,000 kommer til Månafossen (Mån) hvert år, det er mange! Det var heller ingen unntak på denne solfylte oktoberdagen.
Middagen besto av turmat poser, jeg hadde viltgryte mens Silje koste seg med kylling karri. Etterfulgt av en kopp kaffe og litt velfortjent sjokolade.

Månafossen er en stupfoss med fallhøyde på svimlende 92 høydemeter, fossen blir regnet som en av de mest populære og mektigste fossefallene i fylket. Mange velger å stoppe ved utsiktsposten til fossen men, det anbefales og ta turen videre opp i en 20-30minutt gange mot fjellgården Mån. Av bygninger på gården er det bare våningshuset som står igjen, dette er åpent for leie. Huset har 34 sengeplasser og kan leies av Jæren Friluftsråd.

Nede ved parkeringsplassen i Eikeskog er turen ferdig, nå gjenstår det bare og hente den ene bilen i Hunnedalen. 

 

Takk for laget og for en flott tur Silje!

 

 

Bildegalleri
Dato: 11-12.10.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer