Du er her

Via Ferrata Loen - Klatrerute fra fjord til fjell

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Via Ferrata Loen – Klatrerute fra fjord til fjellVia Ferrata Loen, en fjellsti tilrettelagt som klatrerute med wire og stålbøyler i fjellveggen. Utgangspunktet for turen er fra Loen Active, og her kan en også leie utstyr, samt bestille tur med guide. Vil du ha en opplevelsesrik og annerledes topptur, kjenne på mestringsfølelse og nyte utsikt? Da kan en tur i Via Ferrata Loen være noe for nettopp deg!

Sett av 3-4t en vei på den den totalt 3,4km lange turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Sogn og Fjordane
Kommune:                  Stryn
Tid:                              3-4t en vei – våres tid (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       3,4km en vei (Stigning 1008m)
Høyde:                        Hoven 1008m.o.h.

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Krevende

Via Ferrata Loen ruten har ulike vanskelighetsgrader som varierer mellom A til D, samt et kort og valgfritt parti med E (Ekstremt vanskelig – opplyses det om). På 750 høydemeter passeres Gjølmunnebrua, ei 120m lang og 35cm bred bru som tar oss over juvvet. Deretter enten på sti / klatring, eller en kan velge å balansere over kun en wire (Gjølmunnstrengen) som er hele 36m lang.

En må være fysisk sterk på grunn av løypas lengde, samt takle høyder og luftige partier – for de er det mange av! Via Ferrata løypen består av 850m lang wirelengde og høydemetrene er på hele 430m.

Det er boret inn jernstiger i fjellveggen til å tråkke/holde seg i, men flere steder må en også nøye seg med å klatre «lett» i fjellveggene også. Wiren er festet med bolter på behagelige avstander, og her må en klippe en og en slynge over til neste steg.

Det er ikke anbefalt å klatre turen uten guide dersom en ikke har klatreerfaring fra før. Guidet tur kan bestilles på Loen Active.

Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Loen byr på enorme friluftsmuligheter med mange flotte turmål, både i lavlandet og i høyfjellet. Fra Loen er det kort avstand til kjente Skålatårnet – en motbakketur for de kresne!

Terrenget i Via Ferrata løypen veksler mellom Skogkledde partier, fjellgrunn og bart fjell på toppen av Hoven.

I traseen, der hvor Via Ferrata løypen finner sted er det gjort sikringsarbeid i løypa for å gjøre traseen tryggere. Allikevel må en være klar over at en klatrer denne turen på eget ansvar, og fare for steinsprang er absolutt tilstede!

Anbefalt fottøy: Hiking / Fjellsko (vanntett).
Egnede sko for å klatre Via Ferrata Loen kan leies hos Loen Active.

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Vi velger å dele turen inn i ulike etapper;

 1. Fra Loen Active til innsteget av Via Ferrata Loen
  Følg asfaltvei cirka 500m ut mot Loen Skylift (Nordfjorden), drei deretter til høyre opp med skilting langs gang- og sykkelsti. Fortsett på grusvei opp og forbi bom. Følg grusvei og skilting til innsteget begynner ved 440 meter over havet.
   
 2. Fra innsteget til utgang av Via Ferrata løype (910moh)
  Når en er tilkoblet wiren med slyngene, så har en på en måte ingen vei å kunne gå feil. Denne etappen er ikke merket, men infoskilt er å se. Total wirelengde på 850m og 430 høydemeter. Når en har koblet seg av wiren, altså når klatreetappen er over, da er en cirka på 910moh.
   
 3. Fra utgang av Via Ferrata løype (910moh) til Hoven 1008moh
  Følg tydelig sti opp til toppen av Hoven 1008moh og Loen Skylift.
   
 4. Fra Hoven 1008moh til Loen Active
  Vi valgte å ta Loen Skylift med enveisbillett ned til Nordfjorden, for og så spasere 500m tilbake til Loen Active. Alternativt kan en gå cirka 6km på sti og grusvei ned til parkeringsplassen på Oppheim, for og deretter gå nye 6km tilbake til Loen Active. Turen ned fra Hoven til Loen Active er altså på cirka 12km.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Via Ferrata løypeSkogInfoplakaterLoen Skylift*
Servering (mat/drikke)*Toalett*  

* Loen Skylift: Billetter kan kjøpes i automater, både oppe og nede.
* Servering: I restaurant på toppen av Hoven 1008moh.
* Toalett: På toppen av Hoven 1008moh v/ Loen Skylift/restaurant.

 

 

Parkering
Parkering

Parkering v/ Loen Active i Stryn kommune.

Fra Loen v/ Joker matbutikk (sentrum) kan en se bort mot Loen Active. Stedet ligger mellom Hotel Loenfjord og Hotel Alexandra. GPS posisjon N61 52.310 E6 50.833.

Kjørebeskrivelse – Google Maps.
(Legg inn startsted)

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Via Ferrata Loen – Vi er klare ved innsteget av Jomfruberget.Det er en tidlig og særdeles fin morgning! Sola skinner, det er t-skjorte vær og klokka har så vidt passert 07.00. Bjørn Tore og jeg skal klatre Via Ferrata Loen uten guide, og da må en være tidlig ute, fordi løypa er forbeholdt Loen Active sine gjester fra kl 09.00.

Fra parkeringsplass, følg gang- og sykkelsti, eller trase igjennom Hotel Alexandra bort mot Gjølsmunna, der hvor Loen Skylift holder til ved Lobukta.

Første del av turen går på grusvei (veibom passeres), faktisk et godt stykke opp i fjellet. En blir fort varm i den tette, men frodige blandingsskogen. Vei- og stinettet er tilrettelagt med infoplakater, steinkloppinger, trapper og ryddet sti.

 

 

Via Ferrata Loen – Vi bruker egne Via Ferrata slynger for å klatre med.Fotturen starter på havnivå, men en kobler seg ikke til wiren før ved Jomfruberget, og her er høyden cirka 440 meter over havet.

Bjørn Tore og jeg er påkoblet, begge slyngene er festet godt rundt wiren – løypa, brattheten og klatreturen videre vet vi lite om, og det er med blanda følelser... Mest av alt bare kjekt, spennende og utfordrende!

 

 

 

 

 

Via Ferrata Loen – Vi "klipper" oss over til nye wire-etapper mens vi går oppover.Via Ferrata ruten har ulike vanskelighetsgrader som varierer mellom A til D, samt et kort og valgfritt parti med E (Ekstremt vanskelig – opplyses det om).

Vi har kommet et godt stykke opp i den 850m lange wirelengden, som Via Ferrata Loen består av. Vår personlige mening så langt, er at løypa er langt mer vennlig og lett-klatret enn Via Ferrata Straumsfjellet i Valle kommune.

Men, vi skal ikke la oss forsnakke! Nå står Gjølmunnebrua, og for og ikke snakke om Gjølmunnstrengen for tur – gjett om det kiler litt mer i magen til herr Nummedal...

 


 

Via Ferrata Loen – Gjølmunnebrua står for turGjølmunnebrua, ei wirebro som strekker seg over juvet med en lengde på 120 meter, med en bredde på ikke større enn 35cm. Det er 170 meter rett ned til bratt, men fast jordflate under.

Vi blir stående fremfor brua, Bjørn Tore kikker på meg, jeg kikker på Bjørn Tore. Skal vi, spør jeg? Egentlig et ganske dumt spørsmål, for klart vi skulle - det var hvert fall planen da vi planla løypa. Jeg gikk først, men svært forsiktig. Midt på brua roper jeg til Bjørn Tore; «Det går fint, bare begynn å gå du også!»

Men, sekunder etter kommer kontrabeskjeden; «Bjørn Tore – STOPP, det gynger noe hinsidig her ute».


 

 

Via Ferrata Loen – Bjørn Tore ute på Gjølmunnstrengen.Vi kom oss hele over brua, begge to, og det føltes egentlig helt OK for meg! For Bjørn Tore derimot, så var det til og med tid for «lek» – MIDT ute på brua?! Akkurat, nå var tiden inne for og stå på hodet... Vi har alle hver vårt å stri med, tenkte jeg da.

Men, det var broen, og vi begge viste at det skulle bli verre... Nå står nemlig Gjølmunnstrengen for tur, en 36m lang wire til å balansere på.

Jeg gikk og grublet med meg selv, og de andre på vei opp, men var egentlig fast bestemt på at over den strenger, der skulle jeg ikke! Bjørn Tore derimot, han balanserte lett over, selv om det var betydelig mye mer anstrengende enn å gå på brua vi nettopp gikk over.

 

 

Via Ferrata Loen – Fantastisk utsikt ut over Lovatnet.Om en ikke ønsker å gå over hverken Gjølmunnbrua eller Gjølmunnstrengen, så finnes det alternative traser som er rene Via Ferrata klatreetapper i fjellet å følge.

Vi har nådd dagens mål, nemlig å klatre Via Ferrata Loen. Nå gjenstår bare siste rest av toppturen på vanlig sti, for jernstien stopper på cirka 910 meter over havet.

 

 

 

 

 

Via Ferrata Loen – Ta gjerne Loen Skylift direkte ned til Loen etter endt klatretur.På toppen av Hoven 1008moh er utsikten enorm, ja du leste riktig! En vellykket tur ble avsluttet med god drikke og en is, deretter valgte vi å kjøpe en enveisbillett med Loen Skylift ned til Loen igjen.

En kan selvfølgelig velge å gå ned igjen, først på en 6km grusvei til parkeringsplassen på Oppheim, deretter nye 6km langs vei tilbake til Loen – altså en 12km dryg fottur, om en ikke tar «snarveien» med Loen Skylift.

God tur!

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren 2017, dato 21.juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

 • Sesongbasert klatrerrute. Normalt fra 1.mai (forbehold om snø) til 1 november.
 • Husk og les deg opp på informasjonsskiltene ved start, det kan gjøre en forskjell både for deg selv, men også alle andre som er her og klatrer. Vi må være ærlig å formidle at flere uvitende mennesker, så vel som vitende idioter som gir blaffen var å se i klatretraseen. Til dere det angår, dere utsetter ikke bare dere selv i fare, men også andre. Husk derfor riktig utstyr og hjelm.
 • Ha med nok niste, drikke og klær.
 • Husk hansker, det må en faktisk bare ha!
 • Anbefalt aldersgrense er satt til 12år, skriver Loen Active på sine sider.
 • Tidsforbruk oppgis til å ta mellom 5-6 timer inkludert pauser, fra Loen Active sine sider.
 • All ferdsel i klatreløypa er på eget ansvar!
 • Det er i utgangspunktet gratis å klatre Via Ferrata Loen uten guide, men samtidig koster det å holde løypa vedlike, samt drifte. Derfor anbefaler vi alle, slik som Bjørn Tore og jeg gjorde – å betale kroner 200,- NOK (2017) til Loen Active.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Skålatårnet Turisthytte - Utsiktsrik topp og motbakketur

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfatter: Kjell Arild Nummedal.
 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer