Du er her

Hilleknuten - Topp og rundtur fra Fidjeland skitrekk

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Hilleknuten – Topp og rundtur fra Fidjeland skitrekk.Hilleknuten ruver 1209 meter over havet og er en av Sirdals mest populære toppturer. Fra Fidjeland skitrekk går det relativt bratt opp mot toppen, men en får også definitivt «belønning for strevet». Den enorme utsikten er virkelig et skue for øyet og må bare oppleves! Rundturen går i et åpent og spennende landskap, i tillegg er runden både merket og skiltet.

Sett av 3,5t på den totalt 12,6km lange rundturen.
 

 

 

 

Kommune:                 Sirdal
Tid:                              3,5t rundtur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       12,6km rundtur (Stigning 714m)
Merket:                        Ja (Skiltet og Rødmerket)
Terreng:                      Sti, snaufjell og terreng * (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:   Krevende
Høyde:                        Hilleknuten 1209m.o.h

 

 

 

Parkering:

Hilleknuten – Parkering ved Fidjeland skisenter like ved Sirdal Høyfjellshotell.Parkering på Fidjeland skitrekk like ved Sirdal Høyfjellshotell.

Fra Ålgård i Rogaland fylke, sving av E39 med skilt opp til Sirdal og Oltedal. Følg veien forbi Oltedal, Dirdal, Gilja og fortsett videre mot Hunnedalen. I Hunnedalen passeres fylkesgrensa og vi kjører inn i Vest-Agder fylke og videre opp mot Fidjeland i Sirdal kommune. Sinnes og Kvæven passeres og deretter er det tydelig skiltet langs bilveien videre. Parkering ved skitrekket. GPS posisjon N58 57.500 E6 56.858.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Hilleknuten – Det stiger bratt første del av turen. Stopp opp og nyt utsikten!Dette er en rundtur jeg har gledet meg til lenge å gå. Viste du forresten at dette er en av Sirdals mest populære toppturer? I dag er været nydelig med en beskjeden vind fra øst. Vegard og jeg har parkert bilen og vi blir stående og kikke oppover skitrekket før vi starter. Det er langt opp og det er bratt opp, men opp skal vi. Første etappe følger T-trekk trase til toppen, her er det forholdsvis brei og god vei/sti. Fjelltrekket fortsetter oppover og mellom mast 7 og 8 går vi av og følger de røde merkene inn på ny sti mot Svartupstjødn.

 


 

 

Hilleknuten – Stien går i kloss hold med deler av Svartupstjødn.Pulsen har senket seg og vi kan endelig puste «lettet ut» etter en tøff motbakke. Langs Svartupstjødn flater det ut og stien går for en etappe i kloss hold til tjernet. Viste du forresten at Svartupstjødn blir brukt til å produsere kunstsnø til skitrekket? Langt der fremme kan vi se toppen av det store tårnet på Hilleknuten. I sekken ligger to nystekte skoleboller og frister og vi kan knapt nå toppen fort nok. Men terrenget er både kupert og stigende slik at vi må ta tiden til hjelp.

 

 

 

 

 

Hilleknuten – Nydelig utsikt fra den 1209 meter over havet høye fjelltoppen!Vegard og jeg har selvsagt hatt noen småstopp på veien opp, og dermed fått en forsmak på utsikten. Men at det skulle bli så rått var vi rett og slett ikke forberedt på. Dette er virkelig et skue for øyet og må oppleves! Vegard og jeg setter oss ned på en trebenk ved det store tårnet og blir sittende der å måpe. Etterhvert skriver vi oss inn i turboka, men det er først når vi har kommet oss til hektene igjen. Vet du hva vi neste glemte? Jo selveste skulebollene vi har gått og snakket om så lenge. Hilleknuten 1209moh er den 18. høyeste fjelltoppen i Sirdal kommune og nummer 25 i Vest-Agder fylke.

 

 

 

Hilleknuten – Det er nydelig nedover i Sandtjørndalen.Det er selvsagt både enklere og mulig å gå turen «tur/retur» fra skitrekket. Men det å ta turen som en rundtur anbefales på det sterkeste, og det skal vi. Stien er godt rødmerket og normalt er det enkelt å finne frem. Men selv en varm august måned var det mye snø i fjellet. Noen snøfonner dekket de røde merkene på lange strekk. Men så var det vell også unormalt mye snø vinteren 2015?

 

 

 

 

 

 

Hilleknuten – Vi nærmer oss Jogledalen og her skal vi til høyre ned mot Sirdal Høyfjellshotell.Fra Hilleknuten går det mer eller mindre jevnt nedover mot Sandtjørndalen og videre til Jogledalen. Terrenget er for det meste åpent og lettgått. Men noen steder er stien mindre synlig og en får gjerne en følelse av at en går mer i terrenget enn på en sti. Uansett, de røde merkene er godt synlige og viser vei. I Sandtjørndalen kan en nyte lyden av bekkesildring i det en går på de blankskurte svabergene. Eller hva med en dykkert i sommervarmen?

 

 

 


 

 

Hilleknuten – Vi nærmer oss tregrensa og også Sirdal Høyfjellshotell.Nede i Jogledalen flater det betydelig ut. Gunnarskvæv er passert og vi nærmer oss Joglestøl. Stien er tydelig og det er greit å gå her om en følger de røde merkene. Langs stien er det flere myrlendte partier omringet av hvit myrull og gresstufter. Tregrensa er nådd og stien slynger seg mellom bjørketrær ned mot hyttefeltet ovenfor hotellet. Deretter passeres en stor parkeringsplass og videre går turen på asfalt ned til hotellet og skitrekket. God tur!

 

 

Merk!
Terrenget er for det meste åpent og lettgått. Men noen steder er stien mindre synlig og en får gjerne en følelse av at en går mer i terrenget enn på en sti. Dette gjelder for kun for begrensede etapper. Uansett, de røde merkene er godt synlige og viser vei. Men husk kart og kompass!

 

 

Bildegalleri
Dato: 03.08.2015
Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer