Du er her

Kjerag – Ruvende fjelltopp i Lysefjorden

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Kjerag – Kjeragbolten – Nesatind – ForsandKjerag - majesteten i Lysefjorden. Kjeragbolten er den mest populære attraksjonen på denne turen blant turgåerne, men utsikten fra Nesatind imponerer kanskje vel så mye? Kjeragbolten er ca 5m2 stor og ligger kilt i en kløft i fjellet ca 1000m over havet. Kjerag er i likhet med Preikestolen en kjent tur, og så mange som opp mot 30,000 besøkende gikk turen i 2006.

Sett av 4,5t tur/retur på den totale 11km lange turen.
 

 

 

 

Kommune:                Forsand
Tid:                              4,5t tur / retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                       11km tur / retur
Merket:                        Ja (T-merket)
Terreng:                      Sti / Fjell (Godt fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad: Krevende
Høyde:                        Kjeragplatået ca 1000m.o.h og Nesatind 984m.o.h

 

 


 

Parkering:

Kjerag – Kjeragbolten – Øygardstølen – ParkeringParkering ved Kjerag Restaurant nede i Øygardsstølen. Vårt utgangspunkt var i likhet med de fleste andre turene på dette nettstedet fra Nærbø og kjøretiden er nesten like lang som gå tiden. Vi brukte ca 2t en vei og ruten gikk inn mot Sirdal fra avkjørsel like etter Ålgård i sørlig ende. Fortsetter mot Oltedal og ned mot Dirdal og Gilja. Ved Byrkjedal fortsetter vi videre opp mot Hunnedalen på vei 45 mot Sinnes og Fidjeland. Ved skilt ned mot Lysebotn svinger vi av og fortsetter bilturen mot Øygardsstølen. Om litt er vi inne på fylkesvei 500 eller populært kalt Lyseveien som åpnet i 1984, herfra er det ca 29km til selve Lysebotn etter å ha kjørt igjennom de 27 hårnålssvinger i fjellsiden. Vi skal ikke så langt i dag da parkeringsplassen for turgåere til Kjerag er lokalisert like før, nemlig ved Øygardsstølen. Det er umulig å ikke oppfatte hvor enn skal svinge av og parkere på veien nedover. Parkeringsavgift for bil, 100kr pr.dag (år 2013). 

Det er også mulig å ta buss fra Stavanger og Sandnes i slutten av juni til slutten av august. I tillegg er det båtforbindelse til Lysebotn både i lav og høysesong, egen bil / taxi fra Lysebotn og opp de 27 hårnålsvingene. Veien fra Sirdalen til Lysebotn er vinterstengt fra Oktober til mai/juni, kontakt vegvesenet for mer informasjon. GPS posisjon N59 02.742 E6 39.117.

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Kjerag – Kjeragbolten – ForsandKjerag og Kjeragbolten er et kjent turmål for mange, også blant utenlandske turgåere. Mange ønsker å nyte utsikten fra Lysefjordens mektigste fjellparti inkludert oss selv. Turen til Kjerag har lenge vært pratet om og vi har ønsket å gå turen i løpet av sommeren 2013. Fremme ved Øygardsstølen er parkeringsplassen nesten oppfylt men, vi klarte og lure bilen til på et forsvarlig vis. Ferdig pakket og smurt inn med solkrem starter turen i vestlig retning opp av Kjerag Restaurant, det er umulig å ta feil. Temperaturen nærmer seg opp mot 20 grader og en stigning fra 640m.o.h til 825m.o.h kjentes som oppvarming, flere måtte ta en liten hvil midt i bakken før de kunne fortsette. Turen er tilrettelagt med kjettinger festet i stolper opp langs fjellryggen, det anbefales å holde seg fast til disse. Vell oppe av første fjelltopp kunne jubelen høres fra de mange turgåerne, jubelen var kortvarig da de oppdaget at terrenget gikk ned for å så gå opp nærmest like mye som første etappe. Men, for personer i normalt god form er Kjerag er realistisk turmål selv om det er betydelig tyngre enn f.eks Preikestolen. I likhet med turen til Preikestolen var det også turgåere her som gikk i sandaler, det er absolutt ikke egnet sko for turen.

 

 

Kjerag – Kjeragbolten – Øygardsstølen

Videre opp mot neste fjelltopp som ligger 870m.o.h fortsetter vi med lett klatring og gode kjettinger som hjelpemiddel. Også her var jubelen tilstede på toppen, men i likhet med første fjelltopp går også terrenget ned denne gang. Heldigvis ned mot et flott lite tjern med tilgjengelig drikkevann fra bekken som renner nedover. Etter å ha fylt opp drikkeflaskene med et fantastisk godt fjellvann som neppe kan kjøpes i noen butikk bærer det i vei opp mot turens høyeste punkt 1024m.o.h, vi skal nå legge bak oss nærmere 200 høydemeter før følelsen av flatt terreng blir en realitet. Langs fjellryggen oppover blir utsikten mer og mer ubeskrivelig, Lysebotn er nå et flott syn fra 1000m høyde. Vi kan nærmest ikke vente på og få sett utsikten fra selve Kjerag området, eller Nesatind som "mini" Preikestolen heter. Videre på flatt terreng er det mange i likhet med oss selv som endelig kan puste lettet ut og nyte de majestetiske fjelltoppene langs Lysefjorden. Fremme på platået har Stavanger Turistforening bygget en varde med skilt som viser retninger til de forskjellige attraksjonene.

 

 

Kjerag – Kjeragbolten – Nesatind – TurVi gledet oss mest til utsikten langs Lysefjorden både i vestlig og østlig retning og velger dermed å gå til Nesatind før Kjeragbolten. Utsikten som møter oss er ubeskrivelig, jeg klarer ikke forklare hvor mektig naturen er opp av Lysefjorden. Å stå på toppen og kikke ut mot fjorden hvor båtene som egentlig er store blir små må oppleves. Jeg er glad i høye fjelltopper men, å stå like i nærheten av kanten og kikke ned gjør meg nærmest kvalmen og svimmel, her går det svimlende 1000m rett ned. Vell, vi vil videre og går ca 300m i sørlig retning ned i juvet hvor mange er samlet for å se på Kjeragbolten. Turgåere står i kø for å hoppe ut på selve bolten, modig eller idiotisk? Det får være opp til andre enn meg og vurdere, men et lite feiltrinn vil føre til en luftig affære. Jeg turte ikke gå ut på selve bolten, og i tillegg ville ventetiden vært opp mot en time da det var 60-70 personer i kø. "Bolten" er en stein på ca 5m2 som ligger kilt i en kløft ca 1000m over Lysefjorden. Vi beveger oss opp fra juvet og bort til varden hvor det er tid for litt niste. 

 

 

Kjerag – På vei tilbake til ØygardstølVi har en lang kjøretur foran oss og er dessverre nødt til å starte på tilbakeveien som forøvrig går på samme sti. Vi fortsetter tilbake og hvis jeg tipper riktig har det vært mellom 500-700 turgåere i tidsrommet da vi gikk. Dessverre ble ikke turen tilbake til Øygardsstølen like hyggelig for enkelte turgåere inkludert oss selv. Vi ble nemlig vitne til en stygg ulykke der en turgåer falt ned ca 7-10m i et bratt parti, det så veldig stykt ut. Heldigvis hørte vi et stort skrik fra mannen lengre nede og da viste vi at personen var ved bevissthet. Den første tanken som slo meg var at her må vi få ringt luftambulanse. Vi fikk komt oss trygt ned og jeg fikk pakket ut førstehjelpsakene fra sekken. En tilfeldig turgåer som viste seg å være kyndig på området kom til og fikk tapet sammen skadene og stoppet blødningen. Det gikk heldigvis godt og personen kom seg ned for egen "maskin". For dette ekteparet gikk turen til sykehuset etter en tur til Kjerag, det kunne gått mye verre.

Sansene ble ekstra skjerpet i nedoverbakkene og ulykken vi nettopp hadde vært vitne til satt en støkk i oss, bruk god tid på de bratte partiene.


I tillegg til turgåing til Kjerag platået blir fjellkjeden også benyttet til utsprangspunkt for basehoppere, og i august 2006 gikk Christian Schau på slakkline over Lysefjorden. For de som ikke ønsker å gå til Kjerag er det mulig å oppleve naturen fra båttur i Lysefjorden. Sesong for toppturen til Kjerag er juni til september

Har du ikke vært på Kjerag før? Da anbefaler jeg denne turen på det sterkeste!

 

Bildegalleri
Dato: 20.07.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer