Du er her

Romsdalseggen - Fra Venjesdalen til Åndalsnes

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Romsdalseggen – Fra Venjesdalen til ÅndalsnesFotturen over Romsdalseggen bestiges av flere titalls tusen hver eneste sesong, og turen er av mange å anse som en av Norges vakreste. På platået og over selve eggen er utsikten et skue for øyet og kan knapt beskrives, den må bare oppleves – Norge vises fra sin beste side med krystallklar fjord, mektige fjell og tinder, samt frodige daler.

Sett av 5t en vei på den den totalt 11,2km lange turen.
 

 

 

Fakta
Fakta

Fylke:                          Møre og Romsdal
Kommune:                  Rauma
Tid:                              5t en vei (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                      11,2km en vei (Stigning 936m)
Høyde:                        Romsdalseggen 1216m.o.h (Mjølvafjellet)

 

 

Vanskelighetsgrad
Vanskelighetsgrad - Krevende

Basert på turens lengde og stigning er turen fra Venjesdalssetra til Åndalsnes over Romsdalseggen klassifisert som Krevende i vanskelighetsgrad. Det er høy stigning opp fra Venjesdalssetra, luftige partier over eggen og tøffe kneiker ned igjen mot Åndalsnes. Høyfjellet er åpent, oversiktlig og lettgått på toppen, men samtidig er det svært værutsatt –  det er viktig å være forberedt på et eventuelt værskifte. Noen enkle partier med løse steiner og ur må passeres, disse kan være glatte etter nedbørsrike dager – husk gode fjellsko!

Ned fra Rampestreken er det tilrettelagt sti med «sherpa-trapper» for deler av traseen, resten går i skogsterreng med noe opptråkket og sørpete sti.

Obs!
For familier, barna må være vandt med å gå i fjellet for å gå her, - hvert fall etter vår mening. Les mer om vanskelighetsgrad.

 

 

Landskap & Terreng
Landskap & Terreng

Møre og Romsdal byr på vakker natur med høye fjell, mange isbreer, langstrakte fjorder og gode turmuligheter – alt dette får en oppleve i Ånsdalsnes, nærmere bestemt med fotturen over Romsdalseggen. Bratte fjellsider er harde å bestige, men til gjengjeld er utsikten dertil like rå – med kjente topper som Store Venjetinden, Romsdalshornet og Trolltindan ruvende i landskapet.

Fotturen over Romsdalseggen går i et åpent og luftig landskap. Det er partier med høy stigning, flate og lettgåtte partier, luftige strekk over eggen og skogkledd terreng ned fra Rampestreken – med andre ord en tur som byr på det meste! Stien veksler mellom naken fjellgrunn, stein og ur traseer og skogsterreng.

Stien er godt synlig på hele turen, i tillegg er det gjort nødvendige tiltak for å forhindre eskalering ut i terrenget (klopping). Det er en bro og ei grind på turen. Lanskapet er variert og traseen er for det meste åpen og oversiktlig.

Anbefalt fottøy: Fjellsko (vanntett).

 

 

Merking & Skilting
Merking & Skilting

Turen er både rødmerket, T-merket og skiltet. Varierende sti og terreng, derfor velger vi å dele turen inn i etapper og beskrive dem enkeltvis nedenfor.

 1. Fra Venjesdalssetra til Halsakaret 1100moh (eggen)
  Tydelig sti, god merking og høy stigning skildrer denne etappen. Det flater noe ut innover dalføret Hesteheia, men også her, kun litt lenger inn i dalen brekker stien vestover og på nytt bratt opp mot selve «eggen». Stien videre går i lett ur, men samtidig er det tydelig hvor en skal fote seg.
   
 2. Fra Halsaskaret til Mjølvafjellet 1216moh (over eggen)
  Tydelig sti, merket og stigende terreng. Turens luftigeste etappe finner en her, - mener vi. Det er for det meste greit å gå her, men noen vil kanskje oppleve eggen som smal på et par steder, og ville kunne kjenne at dette er litt utenfor komfortsonen. I de tøffeste kneikene er det sikret med jernstenger og kjettinger langs stien. Flatt parti på toppen mot turens høyeste punkt – Mjølvafjellet 1216moh. Utsatt etappe i dårlig vær.
   
 3. Fra Mjølvafjellet 1216moh til Nesaksla 708moh (Ottarbu)
  Nedstigningen har begynt. Det er noe ur, men for det meste god sti og tydelig merking. Åkesvarden 1140moh, Mjølvaskaret 1065moh, Høgaksla 981moh og Vikånøsa 755moh passeres på traseen mot Nesaksla. Også her er det noen luftige partier langs eggen ned mot Nesaksla. Utsatt etappe i dårlig vær.
   
 4. Fra Nesaksla 708moh til Åndalsnes (nedlagt Esso-stasjon) via Rampestreken.
  Turens bratteste parti gjenstår, og nå bærer det ned i skogkledd li. Underlaget veksler mellom «sherpa-trapper», nakne fjellberg-partier og skogsgrunn hvor deler av traseen var sørpete og sleip. En må være spesielt oppmerksom på sleipe partier her, særlig på de mange røttene som er kommet frem. Stor sannsynlighet for å møte cruiseskip-turister på vei opp, - når en går ned. Siste del av turen går på gangvei laget av stålkonstruksjoner.

 

 

Aktivitetsmuligheter
Aktivitetsmuligheter

Turbøker*BekkGapahuk*
Attraksjon*InfoplakaterSkog

 


* Turbøker: Flere varder og steder med turbøker til å skrive seg inn i.
* Gapahuk: Grindabygg med benker og bord nedenfor Rampestreken
* Attraksjon: Rampestreken - Stålkonstruksjon med vid utsikt over Åndalsnes og Isfjorden.

 

 

Parkering
Parkering

 

Romsdalseggen – Oversiktskart (Åndalsnes)Hoved parkering for buss og taxi transport – Se oversiktskart i Åndalsnes (Rauma kommune)

Oversiktskart angir flere parkeringsmuligheter (PDF)
Når en har gått over Romsdalseggen fra Venjesdalen ender turen opp nede ved den nedlagte Esso-bensinstasjonen. Og tidligere stod en parkert nettopp her, men nå har Rauma kommune laget et bykart som viser tilgjengelige parkeringsplasser - og det oppfordres til å benytte en av disse!

Last ned oversiktskart (PDF-fil)
(Kilde: Rauma kommune)

 

 

 

 

 


 

Romsdalseggen – Venjesdalssetra – Startsted for turen over RomsdalseggenVenjesdalssetra – Startsted for turen over Romsdalseggen
Fra sentrum i Åndalsnes, følg Rv64 ut langs Isfjordens østligste ende (Isfjorden). Ta av til høyre opp mot «Isfjorden» og «Liabygda», det er skiltet langs Rv64. Ta av like etter til høyre opp mot Liabygda, også her er det skiltet langs Fv176. Følg Fv177 i cirka 1kilometer, ta deretter av til høyre opp til Vengedalen og Liabygda – det er også her skiltet langs bilveien. Parkering oppe i Venjesdalen. Avstand fra sentrum: 13,9km - Kjøretid 15min. Det er kjøreavgift (bom) for veien opp til Venjesdalen.

Kjørebeskrivelse fra Åndalsnes - Google Maps

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Turbeskrivelse
Turbeskrivelse

Romsdalseggen – Bjørn Tore er på vei opp Hestheia med toppen Blånebba ruvende i bakgrunnen.Vi blir hentet med taxi og kjører fra Åndalsnes kl. 9.00, og ca. 15 minutter senere står vi klare på parkeringsplassen i Venjesdalen. Sola skinner fra en nærmest skyfri himmel, og forholdene ligger til rette for en flott tur over Romsdalseggen. Allerede fra parkeringplassen er sikten spektaklær, og Romsdalshorn og Store Venjetinden fanger raskt blikket vårt. Turen starter brått med jevn stigning på god sti i 1,5 km, før det flater ut tilsvarende lenge. Vi kommer til et stiskille som viser vei mot Romsdalseggen, herfra stiger det godt opp ura, men for hver høydemeter vi går blir sikten mer og mer spektakulær.

 

 

 

Romsdalseggen – Vid utsikt utover fjellene, her med Romsdalshornet og Trolltindane for å nevne noe.Vi har lagt bak oss de verste stigningene, og det som møter oss når vi kommer opp på flaten igjen, slår pusten helt ut av oss! Vi har gått flere spektakulære fjellturer før, men WOW! Her får en virkelig følelsen av å være "On top of the world". Med sikt ned mot Raumaelva som slynger seg gjennom Romsdalen, omgitt av fjell som Romsdalshornet og Trollveggen. I Nord-vestlig retning har vi sikt mot selve "eggen" og den blå Isfjorden som er omgitt av fjell i alle kanter. Dette kan ikke beskrives, men må bare oppleves.

 


 

 

Romsdalseggen – Bjørn Tore i aksjon over "selve eggen".Etter å ha sugd til oss en masse inntrykk fra alle kanter er det på tide å ta beina fatt igjen. Vi passerer Halsaskaret og begynner nå vandringen over selve "eggen". Selv om det enkelte steder er luftig over eggen, er det etter vår mening god plass langs stien, og de bratteste partiene er tilrettelagt med kjettinger. Med mindre en har ekstrem høydeskrekk, så bør dette gå fint. Er du en av dem som føler deg komfortabel med å være "litt på kanten", så er det mange flotte utkikkspunkt å finne langs hele eggen.

 


 

 

Romsdalseggen – På turens høyeste punkt står varden på Mjølvafjellet 1216moh.Vi har kommet forbi det luftigste partiet på turen, og det flater nå ut på toppen. Vi har nådd varden merket Mjølvafjellet, og er på det høyeste punktet på Romsdalseggen. Her får vi litt påfyll av energi mens vi fortsetter å nyte den spektakulære naturen som omgir oss i alle kanter. Herfra kan vi tydelig se "eggen" som vi nettopp har gått over, og hvor bratte fjellsidene langs eggen er.

 

 

 

 

 

 

Romsdalseggen – Vakker utsikt mot Isfjorden med fjellene rundt.Vi tar beina fatt igjen, og herfra er det stein så langt øyet kan se. Stien er urete ned til Åkesvarden, men herfra blir stien igjen mye bedre. Vi kommer til Mjølvaskaret og går videre over "Romsdalseggen-light". Også her er det noen luftige partier over eggen ned mot Nesaksla, men stien er tydelig og god. Gradvis går vi lengre ned i terrenget, mens fjellene bak oss ser mindre ut samtidig som Isfjorden kommer nærmere. Vi kommer frem til Ottarbu ved Nesaksla, og  herfra starter den virkelige nedstigningen.

 


 

 

Romsdalseggen – Mange vil beskue utsikten fra den luftige Rampestreken.Vi har startet med turens bratteste parti. Her har sherpaene gjort en grundig jobb med å legge flotte steintrapper på deler av nedstigningen, noe som gjør turen ned noe enklere. Det er trapper nesten hele etappen fra Nesaksla til Rampestreken. Ved Rampestreken står folk i kø for å ta det klassiske "Rampestrek-bildet". Nå gjenstår det som etter vår mening er det mest krevende partiet. Herfra er det få trapper, og en går på skogsgrunn hvor deler av traseen er sørpete med en del røtter som kan være sleipe. Her er det lurt å ta tiden til hjelp. Helt til slutt gjenstår "sjarmør-etappen" som går på gangvei laget av stålkonstruksjoner. Så er vi nede på parkeringsplassen, og sitter igjen med minner for livet!

 

 

Informasjon
Informasjon

Turen er gått sommeren 2017, dato 20.juli.
Endringer i terreng, merking og skilting samt parkering kan være ulik fra da vi gikk turen. Hjelp oss å holde tursiden best mulig oppdatert og rapporter gjerne inn eventuelle endringer til oss.

Tillegg,

 • Vann - Det er er mulig å fylle vannflaskene tre steder på turen over eggen, disse er merket med skilt "Drikkevatn".
  1: Hestheia - Det første er like ovenfor Venjesdalen, i selve Hestheia.

  2: Mjølvaskaret - Neste mulighet for å fylle drikkevann er ikke før en har kommet til Mjølvaskaret 1065moh, altså på turen ned mot Åndalsnes.

  3: Rampestreken - Det skal være mulig å fylle drikkevann ut av et rør like ved Rampestreken, - det er også merket her. På tørre dager med lite nedbør, gjerne flere dager i strekk er vår erfaring at det ikke er vann å hente her.
   
 • Høydeskrekk - Det er mulig å gå "Romsdalseggen Light" via Høgnøsa, da slipper en det tøffeste partiet over selve eggen. En kan allikevel gå opp til selve toppen ved Mjølvafjellet 1216moh og nyte samme utsikt som for resten av turen.
   
 • Transport - Vi anbefaler å ta taxi fra Ånsdalsnes (sentrum) til Venjesdalen.
  Bussbilett koster 150kr pr.stk (2017), mens taxituren koster i underkant av 400kr totalt. Er en mer en tre personer kan en i tillegg til å spare penger, også velge starttidspunkt, startsted og sist men ikke minst - slippe kø på solfylte dager i sesong.

 

 

Bildegalleri
Bildegalleri

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

Leaflet Kart: 

 

 

Turforslag i nærheten
Turforslag i nærheten

Blånebba – Utsiktsrik topptur fra VenjesdalenRampestreken - En luftig utsiktspost med vid utsikt

 

 

 

 

 

 

 

 

Turbeskrivelsen er skrevet av;
Forfattere: Kjell Arild Nummedal og Heidi Bjerre.

 

 

 

 

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer