Du er her

Trolltunga – En fantastisk utsikt og fottur

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 1


 

Trolltunga – Norges flotteste bergutspring?

Trolltunga er et bergutspring hengende 700m over det langstrakte Ringedalsvatnet og 1100m over havet. Tunga er omringet av mektige fjellkjeder og utsikten er ubeskrivelig i retning Folgefonna.
Selv om turen er populær, er den også krevende.

Med start fra Skjeggedal bør du sette av 8-10t tur/retur på de totalt 24,3km.

 


 


Kommune:                 Odda
Tid:                                 8,5t tur / retur (I tillegg kommer eventuelle pauser)
Lengde:                         24,3km tur / retur
Merket:                          Ja (T-merket)
Terreng:                        Sti (Vanntett fottøy er nødvendig, f.eks lave fjellsko)
Vanskelighetsgrad:  Krevende
Høyde:                          Trolltunga 1100m.o.h

 

 

 

Parkering:

Trolltunga – Parkering ved Skjeggedal i Odda kommune.Parkering ved Skjeggedal i Odda kommune, Hordaland Fylke.

Vårt utgangspunkt var fra Nærbø (Rogaland) og turen tok ca 4t pr.vei. Vi startet kl 06.00 og kjørte mot ferjekai ved Mortavika. Etter ankomst i Årsvågen fortsetter turen opp mot Aksdal hvor vi svinger til høgre i rundkjøringen mot Kallstveit, Ølen og Etne. Sving av mot Odda fra europavei 134. Vell fremme i Odda fortsetter turen på østsiden av Sørfjorden mot Tyssedal. Like etter tunnel nr to svinger du opp til høgre mot Skjeggedal (igjennom tettbebygd strøk) og følg veien til endeplass att med Vetlavatnet. Husk parkeringsavgift, automaten tar kontant og kortbetaling. GPS posisjon N60 07.972 E6 37.600

 

 

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 3

 

 

Informasjon:

Trolltunga – Turen starter like ved infosenteret samt Mågelibanen.Dagen er kommet, dagen hvor vi skulle bestige det populære bergutspringet som har fått navnet Trolltunga. Turen var planlagt noen uker i forveien, og ved start gledet både Silje Elin, Bjørnar og Anne Helen seg like mye som jeg. Etter å ha kjørt i 4t var det godt å kunne starte på dagens etappe.

Vi møter ei hyggelig dame som mer eller gjerne forteller oss om dagens tur, i tillegg mottar vi et lite hefte med informasjon og et enkelt kart. Det er mulig å kjøpe diverse turutstyr fra "butikken" ved start.

 


 

 


Trolltunga – Vi er på vei opp parallelt med Mågelibanen.Turen starter bratt og brått parallelt med Mågelibanen, stigningen er på godt 450 høydemeter uten et eneste flatt parti. Dersom du er i tvil om du skal starte med eller uten jakke kan jeg garantere at du ikke er i tvil lenge.

Dette er den hardeste delen av turen etter min mening, spar derfor på energien og bruk god tid opp. Ute av skogsterrenget åpner det noe kuperte terrenget som er klassisk for den vestlige enden av Hardangervidda seg. Vi fortsetter forbi hyttefeltet og endestasjon for Mågelibanen.

 

 

 


Trolltunga – Anne Helen, Silje Elin og Bjørnar på vei til Trolltunga.Den rødmerkede T stien fortsetter innover det flate Gryteskap, følelsen av flatt terreng varer ikke lenge da vi nå er fremme ved et stiskille som viser veg opp Gryteskaret i østlig retning. Mellom Gryteskar og Trombeskar var det satt opp to telt, de kommer garantert til å vakne til en flott utsikt. Ved stiskille i Trombeskaret går merket løype på sørsiden av et lite tjern på toppen, merket mot Tyssevassbu. Terrenget begynner å åpne seg innover Hardangervidda i sør og østlig retning.


 

 

 

Trolltunga – Utsikt ut over deler av Ringedalsvatnet.Vi nærmer oss Store Floren, her er det mulig å se murrester etter stallen hvor hestene var plassert under anleggsdriften. Hestene ble brukt under kraftutbyggingen som fant sted på tidlig 1900 tallet. Vi fortsetter på stien over Hestaflåene hvor utsikten ut over Ringdedalsvatnet plutselig blir ubeskrivelig, vannet ligger omringet av høye fjellsider som tidvis ligger skjult av litt skodde. Elvene Endåno og Tyssetrengene er tørrlagte, spor etter anleggsvirksomheten viser godt igjen. Dette var Norges høyeste tvillingsfossefall på ca 300m fritt fall.

 

 


Trolltunga – Et spektakulært bergutpsring 1100m.o.hStien fortsetter forbi Tyssehylen som er et oppdemmet vann like i nærheten av dagens turmål, her kan en bade i den flotte stranda ved vatnet. Vi fikk dessverre ikke tatt oss en dykkert fordi vatnet var islagt. Vell fremme treffer vi flere folk som tar bilder og beveger seg ut på en av de mest spektakulære fjellformasjonene som er å finne i Norge. Bergutspringet henger ca 1100m.o.h og ned til Ringedalsvatnet er det ca 700 høydemeter (varierer noe da vannet er regulert). Jeg beveger meg sakte men sikkert ut på tunga og følelsen vil neppe bli glemt med det første. Utsikten er fantastisk over Ringedalsvatnet som sentrerer sikten sammen med høye fjellkjeder mot Folgefonna i vestlig retning.

 

 

 


Trolltunga – Den nedlagte turistforeningshytta Reinaskorsbu.Etter at alle fire har vært på kanten av tunga fortsetter vi i sørlig retning, ca 5-10minutt gange mot den nedlagte turistforeningshytta Reinaskorsbu. Her setter vi oss ned like i nærheten og nyter en kopp kaffe og spiser litt niste før Anne Helen og jeg skal starte på hjemturen.

Etter at Reinaskorsbu ble nedlagt må en ha med telt dersom en ønsker å overnatte ved bergutspringet. Men, i tillegg kan turisthyttene Tyssevassbu, Kvanntjønsbu og Mosdalsbu benyttes. Vær obs på at hyttene er lokalisert et godt stykke fra Trolltunga og det vil derfor være nødvendig med en god planlegging om en velger å gå til nærmeste hytte. Tyssevassbu er nærmest og du bør sette av 3,5t fra Reinaskorsbu.


 

 

Trolltunga – På vei tilbake fra en utrolig flott tur.Etter å ha fylt på med litt niste samt drukket litt kaffe fortsetter turen tilbake på samme sti. I løpet av tiden vi gikk møtte vi godt 30 personer som var ute i samme ærend med et ønske om å stå på Trolltunga.

Husk godt fottøy, gode klær i tillegg til niste og drikke. I tillegg må du huske å ta med kart og kompass (som alltid), selv om et lite turhefte deles ut ved start i høysesongen er ikke dette nok. Området er værhardt og endres fort fra fint og fredelig til mindre hyggelig.

God Tur.
 

OBS!
Turen til Trolltunga kan normalt bestiges fra juni til midten av september.

 

 

Bildegalleri
Dato: 14.06.2013

Feil ved visning? Klikk her
For å kommentere og se bilder i stort eksemplar klikk her (Facebook bildegalleri)

Annonse (artikkelen fortsetter under annonsen)

Din annonse her? Se prisliste - Sone 4

 

 

Kart
Kart

GPX fil: 
Leaflet Kart: 

 

 

Kommentarer

Kommentar: 
Fra juni 2017 er det mulig å kjøre opp den nye "Trolltunga-veien" fra Skjeggedal til Mågelitopp. Det er en bratt grusvei med 17 hårnåsvinger og stigning på 17%. Maks 50 biler pr dag. Porten åpner kl. 08.00.

Kommentar: 
Hvor lang blir turen regnet i timer etter at det har kommet mulighet for å kjøre bil gjennom bom ?

Kommentar: 
Hei Hilde, Våres turforslag er startet fra øverste, eller siste parkeringsplass for turen til Trolltunga, hvert fall for oss bekjent. Dermed vil fortsatt tiden i teksten være gjeldene, tror heller den øker om en må starte fra et annet sted. Ha en fin kveld videre. Kjell Arild Nummedal

Skriv ny kommentar

Annonse

Din annonse her? Se prisliste - Sone 5

Fjell-Vandring AS       Motlandsmarka 152, 4365 Nærbø       Org. Nr: 919 665 920 MVA
Kontakt oss       Personvernerklæring

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer